Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Lichter, William Cortvriendt

Nadat ik mijn oudste zoon naar school heb gebracht, fiets ik naar mijn vriendin om bij te kletsen en thee te leuten. Heerlijk zo’n vrije dag doordeweeks, dat komt niet zo vaak voor. Mijn vriendin vertelt over het boek Lichter, dat ze heeft geleend van een vriend. Echt iets voor jou, zegt ze.

Op basis van honderden wetenschappelijke publicaties ontrafelt de schrijver, William Cortvriendt, de oorzaken van overgewicht en obesitas en legt hij uit hoe we blijvend een gezond gewicht terugkrijgen. En dit zonder dat je honger hoeft te lijden, onsmakelijk hoeft te gaan eten of dure dieetproducten hoeft aan te schaffen. Mijn interesse is gewekt.

Over de schrijver
William Cortvriendt is arts en bestsellerauteur. Hij schrijft columns, geeft lezingen en is het gezicht van de tv-serie Hoe word ik 100, waarin hij personen die lijden aan chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziektes, diabetes en obesitas, behandelt met aangepaste voeding en meer beweging.

Met dit boek heb ik de ambitie dat je overtollige kilo’s gaan verdwijnen, voor altijd – William Cortvriendt

Opbouw

Cortvriendt heeft het boek opgedragen aan zijn schoonbroer Bryan, die overleed op 47-jarige leeftijd nadat hij jarenlang heeft gekampt met obesitas en de secundaire gevolgen als diabetes type 2, een hartaanval en slokdarmkanker. Bryan is zeker niet de enige. Een ongezonde leefstijl, het daarmee toenemende gewicht en bijkomende welvaartsziekten zijn wereldwijde problemen die steeds groter worden en ernstige gevolgen heeft. De gevolgen zijn gevaarlijk voor onze kwaliteit van leven en levensverwachting.

Het boek gaat allereerst in op wanneer je eigenlijk te dik bent en wat voor criteria daarvoor worden gebruikt. Zo komen sociaal-economische effecten aan bod en bespreekt de schrijver de aard van onze voeding vanaf de prehistorie. Heel interessant om te lezen dat veranderingen in onze voeding door de jaren heen samengaan met flinke toename van overgewicht en obesitas. Ook geografische aspecten komen aan bod. Vervolgens informeert de schrijver je over hormonen en de werking van onze stofwisseling. Daarna wordt de verandering van leefstijl met een concreet actieplan besproken.

Inhoud

Wat ik meeneem uit dit boek is voornamelijk de relatie tussen overgewicht en het aantal eetmomenten per dag. En mede door dit boek begin ik me meer te interesseren voor periodiek vasten. Dit boek bevestigt dat ik op de goede weg zit. Zo heb ik nooit calorieën geteld, maar ik ken en zie wel veel mensen die hun voeding op die manier bijhouden. Volgens Cortvriendt is het tellen van calorieën onzinnig en is de aard van de calorie belangrijker dan het aantal. Ook drink ik over het algemeen geen vruchtensappen, maar eet fruit en ik beweeg dagelijks.

Heel interessant om te lezen over de gevolgen van ongezonde voeding, waardoor ons verzadigingsmechanisme en hormoonhuishouding van slag raakt. De toename of afname van je gewicht is geen kwestie van de hoeveelheden die je consumeert, maar wel van wet je eet en hoevaak per dag je eet. De hoofdstukken over de hormonen vond ik wat technisch en daardoor lastig lezen, maar aan het einde van de hoofdstukken somt Cortvriendt kort en krachtig de punten op om te onthouden. Dat is dan weer prettig.

In onze familie hebben we het er wel eens over dat ‘sneller dik worden’ in de familie zit. Daar zit een kern van waarheid in. Cortvriendt legt dit haarfijn uit en schrijft over hoe je eetgedrag wordt bepaald.

Advies

Cortvriendt adviseert dat je het beste verse, natuurlijke en koolhydraatarme voeding kunt eten, waardoor je geen honger hoeft te lijden tussen de maaltijden door. Om van je overgewicht en obesitas af te komen, moet je een gezonde leefstijl namelijk wel voor de rest van je leven blijven volhouden.

Kampioenen blijven doorgaan, totdat ze uiteindelijk winnen – Billie Jean King

In hoofdstuk 16 geeft Cortvriendt praktische tips om aan de slag te gaan met je nieuwe leefstijl. Volgens mij zijn de voorstellen en acties vrij makkelijk in je dagelijkse leven in te passen. Ook komt het ketogeen dieet en periodiek vasten aan bod.

Een waardevolle toevoeging vind ik de bijlagen waarin informatie over verschillende voeding en dranken wordt gedeeld, maar ook aanbevelingen worden gedaan voor populaire voedingsmiddelen. In een alfabetische lijst staan producten die je nooit meer moet gebruiken, maar er staan ook producten tussen die je zo vaak mag eten als je wilt. Je kunt dit als leidraad gebruiken, want uiteindelijk bepaal je zelf wat bij jou past. De derde bijlage gaat over de aandoening diabetes mellitus. Vervolgens deelt Cortvriendt een lijst met andere benamingen voor suiker. Schrikbarend, dat er zoveel verschillende termen voor suiker zijn. Ten slotte bevat het boek voorbeelden van heerlijke recepten uit het boek Hoe word je 100 – kookboek.

Lichter is een interessant boek als je meer wilt weten over het ontstaan van overgewicht en maatregelen die overgewicht voorgoed kunnen laten verdwijnen. Het boek is informatief, toegankelijk, interessant en vlot geschreven.

Lichter | William Cortvriendt | Uitgeverij Lucht | o.a. te koop bij Bol.com

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo