Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Food / Overig / Reviews

Doe effe gezond LijfStijl diëtisten

”Alsof het op mijn lijf geschreven is” zo omschrijf ik het boek ‘Doe effe gezond’ van de LijfStijl diëtisten. Dit boek is gericht op vrouwen met een gezin en baan, die gezonder willen eten en af willen vallen of niet aankomen. Met veel informatie, tips, voorbeelden uit de praktijk en recepten helpen de LijfStijl diëtisten je op weg om gezond(er) te leven en goed voor jezelf te zorgen. Het uitgangspunt van dit boek is nooit meer diëten, veel groente en de richtlijnen van het Voedingscentrum in de hoofdrol. 

De LijfStijl diëtisten

Het boek “Doe effe gezond” is geschreven door Marjolein van Dop en Monique Ammerlaan, ervaren diëtisten die samen een diëtistenpraktijk hebben opgericht en dagelijks cliënten begeleiden met vragen over voeding. De aanleiding voor het schrijven van dit boek is dat de LijfStijl diëtisten dagelijks vrouwen in de praktijk zag, die altijd alles perfect willen doen. Die vrouwen willen naast een leuke partner en lieve moeder, ook een goede baan, een druk sociaal leven en sportief zijn. Heel herkenbaar, alle ballen hoog proberen te houden en het liefst met een paar kilo’s minder.

Volgens de schrijfsters is het zonde als je voortdurend het gevoel hebt, dat je op dieet moet zijn of niet goed genoeg bent. Met dit boek proberen de schrijfsters je te motiveren om gezond te eten en weer tevreden te zijn met jezelf.

Vormgeving

De opmaak van het boek is mooi. Mooi vormgegeven door het gebruik van blokken en kleur. Het boek is informatief, maar bevat ook leuke tips en wist-je-datjes. Het is afwisselend. Ook bevat het boek mooie foto’s van de schrijfsters. Het boek is vlot en duidelijk geschreven. De toon is vriendelijk en als je begint met lezen, wil je door blijven lezen. De valkuilen en voorbeelden uit de praktijk zijn herkenbaar.

Vanaf nu doe jij het anders: bewuster eten en nooit meer diëten!

Inhoud

Het boek bevat tien hoofdstukken. In het voorwoord adviseren de schrijfsters om niet meteen door te bladeren, maar met hoofdstuk 1 te beginnen. Dit hoofdstuk begint met informatie over bewustwording van je eetgedrag. Uit eigen ervaring weet ik inmiddels hoe belangrijk je mindset is. Met een goede mindset weet je bewuste keuzes te maken. Het is uiteindelijk de kunst om je gezonde leefstijl blijvend te veranderen en om dat te kunnen doen, heb je een sterke wil nodig.

Vervolgens gaat het boek in op de voorbereidingen en planning om gezonder te eten, maar noemt ook valkuilen en oplossingen. Tegenwoordig zijn er veel tegenstrijdige adviezen en het is best lastig om te bepalen wat je nu wel of niet kunt eten. Dit boek helpt je om fabels van feiten te onderscheiden en bevat slimme en praktische tips.

In het boek worden de juiste tools gegeven om met je valkuil om te gaan. Zo wordt de situatie van Charlotte beschreven met een drukke baan en drie kinderen, waarbij het met het avondeten misgaat en ze vaak voor een ongezonde maaltijd kiest. Of het praktijkvoorbeeld van Patricia, die worstelt met het vinden van de juiste manier om gezond te eten vanwege onregelmatige werktijden.

In hoofdstuk acht delen de schrijfsters hun favoriete recepten voor ontbijt, lunch en avondeten. De recepten zijn eenvoudig en de ingrediënten haal je gewoon bij de supermarkt. Het leuke vind ik dat er ook gewoon een recept voor spaghetti in het boek staat. Bij ons staat pasta namelijk elke dinsdag op het menu en dan is het leuk om eens te variëren. Ik had nog nooit wortelsoep gemaakt, maar dat wilde ik toch eens proberen. Ik had geen pompoenpitten in huis dus heb een beetje geschaafde amandelen in de soep gedaan. Ook lekker. De wortelsoep smaakt heerlijk en vult goed. Ik heb meteen wat porties ingevroren.

De recepten zijn eenvoudig te maken, de ingrediënten haal je bij de supermarkt en het kost niet veel tijd. Perfect dus! Ik maakte direct een appeltaartje als ontbijt. Tip: Dit ontbijttaartje kun je uiteraard ook maken met ander fruit wat je lekker vindt. Ik heb een variant met frambozen gemaakt, heerlijk! De bietenstamppot met appel en kipfilet viel bij ons hele gezin in de smaak. Ook al zo’n lekker recept voor een doordeweekse dag. Mocht je het prettig vinden om een leidraad te hebben dan geven de schrijfsters, naast de recepten, ook nog een aantal weekmenu’s mee.

Tot slot

Dit boek bevestigt het proces dat ik afgelopen jaar heb doorgemaakt om mijn leefstijl te veranderen. Focus op mindset, de richtlijnen van het Voedingscentrum en veel groente. Het boek spreekt me aan omdat de tools om gezonder te eten op een leuke manier beschreven zijn. Wat ik ook prettig vindt, is dat in het boek wordt erkend dat gezond eten niet altijd makkelijk is, maar de schrijfsters geven je tips om de draad weer op te pakken na een etentje of feestje. De recepten zijn eenvoudig en gericht op het hele gezin. De gerechten zijn ‘kidsproof’. Zo hoef je niet apart te koken en dat scheelt ook weer tijd.

Dit boek is motiverend om gezonder te leven en een balans te vinden in een gezond eetpatroon dat bij je past. Er wordt niets opgelegd of uitgesloten. Het boek is super interessant voor vrouwen (of mannen) die op het punt staan om gezonder te leven, maar niet zo goed weten hoe ze moeten beginnen en hier wat extra hulp bij kunnen gebruiken. Maar ook als je, net als ik, je leefstijl hebt veranderd, is het boek fijn om gemotiveerd te blijven.

LijfStijl diëtisten | Deze blog bevat producten die door een merk zijn opgestuurd.

Zie hier meer boek reviews: Boeken.

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo