Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Producten / Reviews

Goed slapen met een Calmzy verzwaringsdeken

Een investering in goed slapen is een investering in je gezondheid en geluk. Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je gezondheid, maar steeds meer mensen vallen moeilijk in slaap of worden veel wakker. Eerder schreef ik al over het belang van een goed hoofdkussen, waarbij de nekondersteuning belangrijk is. Jurgen van Calmzy las mijn blog en vroeg me of ik ooit van verzwaringsdekens had gehoord. Om eerlijk te zijn, had ik geen idee. En dat terwijl een verzwaringsdeken de nieuwste trend is op het gebied van goed slapen! Een verzwaringsdeken biedt de mogelijkheid om beter te slapen zonder verslavende slaapmiddelen en bijwerkingen.

Als ik ga slapen, wikkel ik mezelf het liefst helemaal in mijn deken, zoals een rups in een cocon. Volgens mijn man trek ik zelfs het hele tweepersoonsdekbed naar me toe. Het liefst slaap ik met een dik deken, zelfs in de zomer. Met een laken lukt het me niet om in slaap te komen. Ik ben een onrustige slaper, ik draai veel in mijn slaap en wordt snel wakker. Als ik ’s nachts wakker word, lig ik ook nog eens veel te piekeren. Zo lig ik vaak uren wakker ’s nachts voordat ik weer in slaap val. Het idee dat een verzwaringsdeken het gevoel geeft van een stevige knuffel waardoor ik ontspannen en dieper kan slapen, wilde ik graag ervaren.

It’s not time that heals everything, it’s sleep – Sanhita Baruah

Beter en dieper slapen

Een verzwaringsdeken is hetzelfde als een normale deken, maar heeft een zwaarder gewicht. Het gewicht wordt gelijkmatig over het lichaam verdeeld, waardoor je minder beweegt terwijl je slaapt. Hierdoor helpt een verzwaringsdeken om beter en dieper te slapen, maar ook om angst en stress te verminderen. Dit werkt door deep pressure stimulation (DPS). Dit is een constante diepe druk op het lichaam, dat de aanmaak van gelukshormonen ondersteunt, terwijl het stresshormonen en angstgevoelens afneemt.

Iedereen kan gebruik maken van een verzwaringsdeken. Recente onderzoeken tonen aan, dat DPS een positief effect heeft op het lichaam en gezondheid, met name voor mensen die leiden aan bepaalde stoornissen zoals ADHD, maar ook mensen die problemen hebben met slapen, stress of angst.

De eerste positieve effecten kunnen al na een paar dagen optreden, maar het is ook mogelijk dat deze na enkele weken pas optreden voordat je lichaam de kans heeft gehad om te wennen. Dit is per persoon verschillend. Daarom biedt Calmzy een periode proefslapen aan om het verzwaringsdeken uit te proberen.

Het deken

De keuze voor het gewicht van je verzwaringsdeken is afhankelijk van je lichaamsgewicht. Een goede leidraad voor een optimale DPS effect is ongeveer 10% van je eigen lichaamsgewicht. Bij twijfel adviseert Calmzy om altijd een wat zwaarder deken te kiezen. Het deken is bedoeld voor één persoon. Daarom biedt Calmzy dekens met verschillende gewichten, ook speciaal voor kinderen.

Normale dekens zijn vaak gevuld met dons of veren. Vanwege mijn allergie voor huisstofmijt is het belangrijk dat het deken anti-allergisch is. De buitenste twee lagen van het Calmzy verzwaringsdeken zijn gemaakt van 100% katoen en de binnenste lagen zijn gemaakt van polyester. Het verzwaringsdeken is hypoallergeen en kan dus ook worden gebruikt door mensen met een allergie, zoals ik. Het verzwaringsdeken kun je beter niet in de wasmachine doen, daarom adviseert Calmzy om een cover, oftewel, hoes te gebruiken, die lekker zacht aanvoelt.

Investeer in jezelf en gun jezelf de rust en ontspanning die je verdient!

Mijn ervaring

Mijn verzwaringsdeken weegt acht kilo en dat is best een heel gewicht. Het was voor mij even puzzelen om het verzwaringsdeken in de hoes te krijgen. Pas later zag ik de lusjes waarmee je het verzwaringsdeken kunt vastmaken aan de hoes. Super handig, zo blijft het gewicht van het verzwaringsdeken goed verdeeld en verschuift het niet tijdens het slapen.

Meteen als ik onder het verzwaringsdeken lig, voel ik de druk. Die druk voelt fijn aan en geeft een geborgen gevoel. Rustgevend, alsof ik word vastgehouden. De druk went snel, daarna voel ik het gewicht eigenlijk alleen als ik beweeg. De temperatuur onder het verzwaringsdeken blijft aangenaam. Niet te heet of te koud, gewoon precies goed.

De druk van het deken zorgt voor een zachte neerwaartse kracht over mijn lichaam waardoor ik het idee heb dat ik minder draai. Hierdoor slaap ik rustiger.

Zowel overdag als ’s nachts draag ik mijn Fitbit activitytracker die ook mijn slaap analyseert. Als je met Fitbit je slaapactiviteiten meet, kun je achteraf zien hoeveel uren je geslapen hebt, maar ook hoeveel je gedurende de nacht wakker ligt, de kwaliteit van je slaap (licht of diep) en ook je REM-slaap wordt vastgelegd. 

Al na een paar nachten slapen onder het Calmzy verzwaringsdeken zie ik in mijn slaapregistratie dat ik dieper slaap. Wat ik ook opvallend vind, is dat ik minder wakker ben ’s nachts. Ik denk, dat ik, door te slapen onder een verzwaringsdeken, minder snel wakker wordt van mijn gedraai, maar ook het gedraai van mijn man. Het deken is namelijk voor één persoon, waardoor ik geen last heb van getrek aan het deken of gedraai van mijn man. Ik vind het rustgevend om een eigen deken te hebben.

Ik ben aangenaam verrast dat de positieve effecten zo zichtbaar zijn én voelen. De slaapanalyse via mijn Fitbit is voor mij het bewijs dat dit deken zorgt voor een betere kwaliteit van mijn slaap en dus een positief effect heeft op mijn gezondheid. Ik zou nog wel wat uurtjes extra willen slapen per nacht, maar ik voel me in ieder geval uitgeruster. Goed slapen is een onmisbaar ingrediënt voor een gezond leven!

Calmzy verzwaringsdeken, www.calmzy.nl

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo