Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl

Hoe kan je op een gezonde manier afvallen?

gewicht weegschaal

Al zolang ik mij kan herinneren let ik op mijn gewicht en probeer ik overtollige kilo’s kwijt te raken. Jarenlang was ik alleen maar bezig met afvallen en probeerde ik het na het andere dieet. Pillen, poeders, sappen, het is allemaal de revue gepasseerd. Ik werd slank, maar niets was blijvend effectief. Ik dacht altijd dat het mij om de kilo’s ging. “Als ik 20 kilo zou afvallen, dan zou ik pas echt gelukkig zijn.” Maar hoe snel de kilo’s eraf gingen, zo snel kwamen ze er ook weer aan. Totdat ik mij richtte op mijn gezondheid in plaats van de kilo’s. In deze blog vertel ik je over mijn aanpak om op een gezonde manier gewicht te verliezen.

Een goed begin is het halve werk

Gezond afvallen begint met een goede voorbereiding. Meten is weten, zeg ik altijd. De stap op de weegschaal kan behoorlijk confronterend zijn, maar het maakt je bewust van je gezondheid. Op een gezonde manier je overtollige kilo’s kwijtraken doe je door ongezonde gewoontes te doorbreken en nieuwe gezonde gewoontes aan te leren, maar ook vol te houden. En dat betekent dat je een bewuste keuze moet maken om goed voor jezelf te zorgen en aan je gewicht te werken. Een gezonde leefstijl is namelijk niet voor even, maar voor de rest van je leven.

Zet kleine stappen

Een gezonde leefstijl is allesomvattend. Het heeft niet alleen met meer bewegen en gezond eten te maken, maar ook met ontspanning, een goede nachtrust en het contact met andere mensen. Als je op alle vlakken tegelijk probeert te veranderen, kan dat best een beetje overweldigend zijn. Geef jezelf dan ook tijd om te wennen aan de veranderingen. Stel haalbare doelen op en zet kleine stappen. Het veranderen van je leefstijl is een soort ontdekkingstocht, waarbij jij gaat verkennen wat bij jou past. Dan is de kans groter dat je niet terugvalt in oude gewoonten.

Eten tijdens het afvallen

Om te weten wat ik dagelijks in mijn mond stop, houd ik een eetdagboek bij. Zo at ik gedurende de dag veel tussendoortjes die eigenlijk niet ‘nodig’ waren. Door het bijhouden van wat ik dagelijks eet, ben ik hier bewuster mee bezig. Ik probeer me zoveel mogelijk op natuurlijke voeding te richten en geraffineerde suikers te vermijden.

Dit eetpatroon combineer ik met dagelijks bewegen en regelmatig sporten. Het liefst varieer ik met allerlei manieren van bewegen. Zo doe ik groepslessen in de sportschool, ren ik graag een rondje, spring ik op de fiets en wandel ik graag in de natuur. Maar er zijn ook dagen dat ik helemaal niet intens sport, maar enkel wandel door de buurt.

Zoek steun bij familie en vrienden

Afvallen hoef je niet alleen te doen. Het is niet alleen fijn om support van je familie en vrienden te krijgen, maar het kan je ook helpen naar een gezonder gewicht. Het kan namelijk best lastig te zijn om open te zijn over je afvalpogingen. Maar als je de mensen om je heen vertelt over jouw wens om wat kilo’s kwijt te raken dan kunnen zij hier rekening mee houden door bijvoorbeeld geen calorierijke maaltijden of snacks voor te schotelen.

Mijn allerbelangrijkste tip is om geen obsessie te maken van de kilo’s die je wilt afvallen, maar richt je op het proces van veranderen. “Minimaal een kilo per week afvallen”. “Op mijn verjaardag wil ik 10 kg lichter zijn.” Been there, done that. Mijn doel was altijd alleen gericht op het omlaag krijgen van het getal op de weegschaal. Nu weet ik dat het beter is om andere doelen te stellen, zoals mij zelfverzekerd voelen als ik in de spiegel kijk.

Lees ook

header: pexels.nl

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo