Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Lekker minder suiker

suikervrij koekjes

Je bent toch zeker niet van suiker? Nou, toch wel een beetje. Want wekelijks krijgen we zo’n 99 klontjes aan toegevoegde suikers binnen. Dat is niet goed voor onze gezondheid. Een week zonder suiker heeft dus zo zijn voordelen.

1. Je hebt meer energie

Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen. De suikerpieken en -dalen die je krijgt als je voeding met veel suiker neemt, kosten je lichaam een hoop energie. Als je suikerrijke producten laat staan, blijft je bloedsuikerspiegel een stuk stabieler. Hierdoor voel je je vaak ook energieker, fitter en vrolijker.

2. Je kunt makkelijker afvallen

Door suikerrijke producten te laten staan, schrap je ook veel onnodige calorieën. Dit kan een positieve bijdrage geven als je wat kilo’s wil kwijtraken. Wist je dat één gram suiker is gelijk aan vier kilocalorieën. Een glas cola bevat hierdoor al meer dan 100 kilocalorieën!

3. Je verkleint je risico op diabetes type 2

Als je te veel suiker binnenkrijgt, is je kans op overgewicht en obesitas groter. En overgewicht geeft weer een grotere kans op het krijgen van diabetes type 2. Vooral suikerrijke dranken zorgen voor een verhoogd risico. Wist je dat een blikje cola per dag je risico op diabetes type 2 met maar liefst 20% verhoogt? Met een week zonder suiker verklein je het risico op diabetes.

4. Je hebt minder last van je buik

Veel mensen krijgen last van hun buik en darmen als ze te veel suiker nemen. De fructose (fruitsuiker) in suiker kan ervoor zorgen dat je last krijgt van diarree, winderigheid of een opgeblazen gevoel. Door suikerrijke producten met veel fructose te vervangen door gezonde voeding zul je minder last hebben van je buik.

5. Je slaapt beter

Veel mensen slapen beter doordat ze suikervrij zijn gaan eten. Beter slapen heeft weer als voordeel dat je minder moe bent. En als je minder moe bent, ben je minder snel geïrriteerd en heb je meer energie om gezonde keuzes te maken.

Kortom, de voordelen van een suikervrij voedingspatroon zijn enorm. Toch is het eten van minder suiker makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe zorg je ervoor dat je niet alleen gezond, maar ook vooral lekker eet? Doe mee aan de Nationale Suiker Challenge van 5 tot en met 11 juni 2023. Deelname is gratis en je ontvangt een digitaal magazine boordevol lekkere, gezonde recepten en handige tips en leuke inspiratie en praktische adviezen om ook na de challenge gezond te blijven eten en drinken.

Lees ook: Weet jij wat je drinkt?

Tekst: Diabetes Fonds

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo