Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Food / Tussendoortjes

Noten als tussendoortje

Wanneer heb jij voor het laatst een handje ongezouten noten gegeten? Volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum zijn ongezouten noten een gezond tussendoortje. Niet voor niets natuurlijk. De Gezondheidsraad is er namelijk van overtuigd, dat het eten van een klein handje noten per dag het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

De keuze is reuze

Een dagelijkse portie ongezouten noten doet veel goeds voor je lichaam. Noten leveren bijvoorbeeld een hoop ijzer en vitamines. Ook kunnen ze het slechte cholesterol in je bloed verlagen. Maar welke noten kies je dan? Eigenlijk heel simpel. Alle ongezouten nootsoorten zijn goed voor je. Denk aan amandelen, cashewnoten, pinda’s, walnoten, hazelnoten of macadamia’s. Het maakt niet zoveel uit of ze ongebrand, gebrand of geroosterd zijn, maar wel ongezouten. We krijgen namelijk al behoorlijk wat zout binnen en teveel zout is juist weer slecht voor hart- en bloedvaten.

Eindeloos variëren

Met noten kun je eindeloos variëren en dat is juist ook goed voor je. Niet dus elke dag standaard hetzelfde handje, maar lekker mixen en afwisselen. Alles wat je op een dag eet, telt mee. Dus niet alleen een handje als tussendoortje, maar ook de 100% pindakaas, notenpasta of een noot in je muesli of cruesli

Probeer dan ook iedere dag op een andere manier je dagelijkse portie noten binnen te krijgen. Neem de ene keer een boterham met pindakaas, of eet andijviestamppot met walnoten. Gooi een handje pecannoten door je salade of maal cashewnoten door je smoothie. Je leest het al, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Gezonde voedingsstoffen

Is het je ooit opgevallen dat walnoten op hersenen lijken? Walnoten zijn ook nog eens gezond voor je hersenen. Ze bevatten veel omema-3 vetzuren en magnesium. Dit is goed voor je brein, botten en spieren. Ze kunnen je ook helpen om beter in slaag te komen. Cashewnoten bevatten bijvoorbeeld weer meer ijzer dan andere soorten. Het is dus belangrijk om niet altijd dezelfde soort noot te eten, omdat de voedingsstoffen per nootsoort anders is. Op de website van Basboernoten.nl vind je de allerbeste ongebrande en vers gebrande noten, notenmixen, notenmeel, en nog veel meer. 

Lees ook: Appel en noten crumble

Afbeeldingen: Pexels.nl

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo