Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Buitenland / Reizen

24 uur in Ieper

Ieper citytrip

Bij Ieper denk je misschien meteen aan de slagvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ieper heeft inderdaad een bijzonder rijke geschiedenis, maar is ook een bruisende stad omringd door prachtige natuur. Bezoek musea, plof lekker op een terrasje op de Grote Markt, spring op de fiets om de omgeving te ontdekken en geniet van talrijke horecazaken. Vanuit Utrecht rij je in slechts 2,5 uur naar Ieper en dat is goed te doen voor een korte citytrip. In Ieper is heel wat te doen en te zien, zowel oorlogs- als nietoorlogsgerelateerd. Ben je benieuwd naar ons etmaal in Ieper? Lees dan gauw verder..

Wie Ieper zegt, zegt De Lakenhallen

Met de auto rijdt je zo het centrum van Ieper binnen. Je auto kun je zelfs op de Grote Markt parkeren pal naast De Lakenhallen. Toch raad ik je aan om je auto op een langparkeer plek neer te zetten, bijvoorbeeld aan de Bukkersstraat. Het is allemaal goed aangegeven. Het centrum van Ieper is heel compact en vanuit alle hoeken goed bereikbaar. In de Middeleeuwen deed het imposante gebouw de Lakenhallen dienst als overdekte verkoop- en opslagplaats van lakens. Tijdens de oorlog werd het gebouw uit 1304 zo goed als volledig vernield, op een stuk toren en enkele muren na. Nu vind je in De Lakenhallen twee prachtige musea: In Flanders Fields Museum en Yper Museum.

In Flanders Fields Museum

Het In Flanders Fields Museum, gevestigd in de Lakenhalle van Ieper, brengt het verhaal van de Eerste Wereldoorlog op een interactieve manier en aan de hand van getuigenissen en persoonsverhalen. Bij aanvang ontvang je een poppy armband waarmee je interactieve schermen in het museum kunt activeren en zo zelf op ontdekking kunt gaan. Ook is het mogelijk om een audiogids te huren. De permanente tentoonstelling belicht de aanloop tot de Eerste Wereldoorlog, de inval in België, de verwoesting van de oorlogsjaren, de naoorlogse periode en de herdenking sindsdien. Als extra mogelijkheid kun je de 231 treden van de Belfort toren beklimmen om uit te kijken over de stad en omliggende slagvelden.

Yper Museum

Ook het Yper Museum is een bezoekje waard. Dit museum vertelt het levensverhaal van de stad Ieper. Je ontdekt er kunstwerken, Westhoektradities, verrassende archeologische vondsten en een boeiend verleden. Met een interactieve opstelling en digitale animaties leer je de stad, de Ieperlingen en de rest van de Westhoek kennen. Dit museum is heel goed ingespeeld op kinderen en biedt een speciaal kinderparcours.

Na alle indrukken ploffen we op het terras bij Brasserie Petrus op de Grote Markt. Er is veel reuring in het centrum. Er is markt en er zijn meerdere bruiloften in de Raadzaal van De Lakenhallen. In het zonnetje genieten we van een heerlijke geitenkaassalade.

Fietsen langs de frontlinie

Vanaf de Grote Markt loop je in enkele minuten naar het herdenkingsmonument de Menenpoort. Vlakbij vind je Fietsverhuur Biking Box die begeleide of self-guided fietstochten aanbiedt. Er staan twee e-bikes voor ons klaar. Vanaf de Grote Markt volgen we de Ieperboog route, een volledig uitgestippelde fietsroute van 36 kilometer, die start en eindigt in het centrum van Ieper. Het hoofdthema van deze toeristische fietsroute vormt de Eerste Wereldoorlog. De route leidt ons via het kanaal uit de stad door een mooie omgeving met ruïnes van bunkers, restanten van loopgraven en goed onderhouden herdenkingsmonumenten. Onvoorstelbaar dat hier maar liefst een half miljoen militairen van ruim 50 nationaliteiten sneuvelden. Het is mega indrukwekkend. Ook fietsen we door het natuurgebied De Palingbeek. Als we meer tijd hadden, had ik graag willen wandelen in deze prachtige omgeving.

Highlights van de Ieperboog fietsroute

  • Goede mix tussen historie en natuur
  • Museum Hill’62
  • Hill’60 en Caterpillar
  • Natuurgebied De Palingbeek

Alles is te koop, behalve de staf

Na een kijkje bij de Kazematten Bierbrouwerij eten we ’s avonds bij het hippe en trendy restaurant Dépot Ieper waar werkelijk alles te koop is wat je ziet: meubilair, hippe lampen, schilderijen, planten en andere hebbedingetjes. Alle gerechten zijn vers en lokaal bereid door de chef in een gezellige open keuken. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van biologische producten. We genieten van heerlijke bruchetta met tomaat en tortilla chips met guacemole. Mijn hoofdgerecht met falafel, rode curry, zoete aardappel, tuinbonen en cashewnoot was boven verwachting smaakvol. Absolute aanrader om hier te eten tijdens je bezoek aan Ieper.

De Last Post

Om 20.00 uur zijn we aanwezig bij het dagelijks eerbetoon aan de gesneuvelden bij de Menenport. Het is een indrukwekkende plechtigheid. De Last Post, traditioneel het definitieve vaarwel aan de gesneuvelden, wordt gespeeld door de klaroeners van de Last Post Association ter ere van de soldaten van het voormalige Britse Rijk en haar geallieerden die sneuvelden in de Ieper Salient gedurende de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Elke avond legt de politie het verkeer stil onder de Menenpoort in Ieper zodat de klaroeners hun indrukwekkend eerbetoon kunnen brengen. Je kunt de plechtigheid gratis bijwonen.

Luxe en comfort in hartje Ieper

Onze uitvalsbasis tijdens onze heerlijke citytrip in Ieper was Vakantiewoning Ontspan. Deze luxe vakantiewoning heeft een ideale ligging. Het bevindt zich midden in het centrum op nog geen vijf minuten lopen van de Grote Markt en de Menenpoort. De luxe woning is geschikt voor twee personen en beschikt over een volledig uitgeruste keuken, eet- en zithoek. Op de eerste verdieping een ruime slaapkamer, wasruimte en patio. Op de derde verdieping vind je de badkamer en wellness met whirlpool, Finse sauna en regendouche met Sunshower. Super schoon en aan werkelijk alles is gedacht, tot in de kleinste details.

Bij binnenkomst ligt er een handgeschreven kaartje van de eigenaresse op tafel en ligt een flesje cava in de koelkast. En in de badkamer staan heerlijke Rituals producten voor ons klaar. Wat een verwennerij! Heerlijk slapen in het grote kingsize bed met volop kussens en zachte dekens. De badjassen en handdoeken zijn spierwit, dat vind ik altijd zo fijn! Het is een heerlijk huis om te ontspannen en lekker te slapen na een volle dag op pad te zijn geweest.

Wandelen Vestingroute

De volgende ochtend ontbijten we bij Kaffee André aan de Grote Markt. Je kunt hier heerlijk ontbijten in een mooie setting. De fluffy American pancakes met fruit zijn zó lekker! Vanaf de Menenpoort wandelen we de Vestingroute. Ieper heeft de best bewaarde stadsvesting van Vlaanderen en het is heel tof om over de hoge wallen te lopen. De wallen van de vesting zijn nu een park, heel groen met mooie uitzichten.

Onderweg kun je op diverse informatieborden meer lezen over de geschiedenis van Ieper. Het eerste gedeelte van de vestingroute vond ik het mooist. Als je de route wilt inkorten, raad ik je aan om vanaf het station weer richting de Grote Markt te gaan. Wil je een keer iets anders? Loop dan de nutteloze bordenwandeling. De Vestingroute is een mooie afsluiting van ons fijne etmaal in Ieper. Deze prachtige stad heeft mij positief verrast. Ik kan je nog van alles vertellen over Ieper, maar ik denk dat je dit het beste zelf kunt ervaren!

Meer tips

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo