Zoeken...
TOP
Sport

Tips bij het fietsen over gravel

Fietsroutes over gravelondergronden zijn ontzettend populair. En dat is niet zomaar, deze fietsroutes bieden je namelijk prachtige, avontuurlijke en uitdagende fietstochten op uiteenlopende plekken in Nederland (en daarbuiten). Oftewel: zeker het proberen waard! Bereid je echter wel goed voor als je een graveltocht gaat maken. In dit artikel lees je waar je allemaal op moet letten bij het fietsen over gravel.

Fiets

Vanzelfsprekend kun je een graveltocht het beste volbrengen op een speciale gravelbike. Gravelbikes beschikken doorgaans over een racestuur en de geometrie van een langeafstandsracefiets, maar zijn tegelijkertijd voorzien van dikkere banden die zorgen voor grip en comfort op het gravel. De 3T Exploro is daar een goed voorbeeld van. Gravelbikes zijn bovendien ook uiterst geschikt (en comfortabel) voor tochten op andere ondergronden en worden daarom ook wel ‘alleskunners’ genoemd.

Banden

De juiste banden(spanning) is essentieel bij het fietsen op gravel. Dit is namelijk bepalend voor je grip en rijcomfort. Bij voorkeur fiets je op een bredere band, een gravelbike beschikt doorgaans over banden van zo’n 40 mm. Als je niet over een gravelbike beschikt, is het voornamelijk belangrijk dat je een fiets kiest met (middel)brede banden. Ook de bandenspanning is van belang. Met minder lucht in de banden zul je namelijk minder snel wegglijden en minder stuiteren.

Route

Als je voor het eerst een graveltocht gaat maken zal dat best even wennen zijn. Pas de routekeuze daar dan ook op aan. Doorgaans wordt er bij fietsroutes een moeilijkheidsgraad aangegeven. Oftewel: hoe technisch een route is. Stel nog geen te hoge eisen aan jezelf, maar probeer het eerst een paar keer rustig uit. Wat betreft de afstand geldt dat fietsen over gravel zwaarder is dan over de verharde weg. Overschat jezelf ook op dat vlak niet, maar bouw de afstand stapsgewijs op.

Rijstijl

Tenslotte vraagt gravel om een aangepaste rijstijl. Door de grindachtige ondergrond zul je namelijk een lange(re) remweg hebben dan op een verharde ondergrond. Ook is er slipgevaar in de bochten; zeker wanneer de weg uit los gravel bestaat. De kunst is om altijd te zoeken naar het beste spoor.

Stéfani gets fit
TAGS:,

«

»

Volg @stefani_getsfit