Zoeken...
TOP
Food Leefstijl Mindset Overig Persoonlijk

Eén maand zonder alcohol

In januari schreef ik een blog over mijn deelname aan IkPas met een alcoholvrije maand. Samen met meer dan dertigduizend mensen ben ik het nieuwe jaar alcoholvrij begonnen. IkPas heeft als doel om mensen bewust te maken van de gevolgen van alcohol, waardoor ze minder gaan drinken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Vaak heeft men een onbewust patroon ontwikkeld waarbij (bijna) elke dag alcohol wordt gedronken. Alcohol is overal aanwezig en veelal onderdeel van sociale en feestelijke gelegenheden. Ook op de nieuwjaarsborrel op mijn werk werd alcohol geschonken. Drank wordt snel geassocieerd met populaire activiteiten. Als je niet drinkt tijdens dat soort gelegenheden krijg je gegarandeerd vragen waarom je niet drinkt. Blijkbaar moet je een goede reden hebben om alcohol te laten staan.

I’m not telling you it is going to be easy, I’m telling you it is going to be worth it!

In mijn blog schreef ik, dat ik nauwelijks alcohol drink, maar toch deelneem. De keuze om tijdelijk niet te drinken hangt samen met mijn gezonde leefstijl. Ik let goed op wat ik eet en drink. Maar daarnaast heb ik er ook gewoon niet zoveel behoefte aan. Sinds een paar jaar is alcohol volledig uit de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum geschrapt, omdat drank niet past in een gezond voedingspatroon. Je kent de slogan ‘drank maakt meer kapot dan je lief is’ toch ook nog wel? Ik vind het belangrijk dat we ons meer bewust zijn van ons alcoholgebruik. Het is een goed initiatief om tijdelijk de gewoonte te doorbreken, stil te staan bij je alcoholverbruik en na te gaan of je daar tevreden mee bent.

Ik pas

Het verbaast je misschien niet, dat het mij niet veel moeite heeft gekost om een maand niet te drinken. Maar lastige momenten heb ik wel gehad. Zo was ik nog geen dag bezig of vroeg ik mij af of er wijn door de kaasfondue zat. De alcohol is vast vervlogen dus tellen we niet mee, redeneerde ik. Ik had een verjaardag, ging uiteten en daarna volgende een running dinner met aansluitend feest van de Ronde Tafel Woerden. Bij een running dinner wordt elke gang van je diner op een andere locatie geserveerd en met andere tafelgenoten gegeten. Er werd culinair gekookt bij mensen thuis én goede wijn ontkurkt. Op zo’n moment vind ik het lastig om nee te zeggen. Ik wil geen spelbreker zijn. Gelukkig werd er niet moeilijk gedaan en kreeg ik geen vervelende vragen, waarbij ik me moest verdedigen voor mijn keuze. Ik pas bewust en dat bevalt me prima.

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit