Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl / Mindset / Persoonlijk

IkPas in januari

Tijdens Dry January daag je jezelf uit om de hele maand januari geen (druppel!) alcohol te drinken. Een maandje droogstaan, zou jou dat lukken? Ik drink bij uitzondering een goed glas wijn. Daar kan ik echt van genieten. Sociale gelegenheden zijn dé momenten dat ik sneller geneigd ben om alcohol te drinken, maar met een cola zero ben ik ook blij. Sinds ik zwanger wilde worden, drink ik bewust minder alcohol. Nu, zes jaar later en twee kinderen rijker, verbied ik mezelf niets, maar ik heb er simpelweg niet zoveel behoefte aan.

Het Voedingscentrum adviseert om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Matig alcoholgebruik van één glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen, maar tegelijkertijd verhoogt het de kans op borstkanker. Meer drinken geeft alleen maar negatieve gezondheidseffecten. Een beetje bewustwording kan dus geen kwaad.

Als ik drink, voel ik me na twee wijntjes al dronken en merk ik dat het niveau van mijn weerstand naar beneden keldert, waardoor ik gevoeliger ben voor virussen et cetera. Ik voel me zoveel beter als ik niet drink. Dat maakt het voor mij makkelijk om niet te drinken. Maar als je vaak en/of veel alcohol drinkt en probeert een pauze in te lassen, zou je veel voordelen kunnen ervaren. Denk aan afvallen, verbetering van kwaliteit van slaap, een boost voor je humeur en doorzettingsvermogen.

Niet stoppen met alcohol drinken, maar een bewuste pauze inlassen.

Ondanks dat ik nauwelijks alcohol drink, heb ik me aangemeld bij IkPas. Het doel van IkPas is het creëren van bewustwording om wel of niet te drinken. Het gaat er niet om iets te doen aan overmatig gebruik van alcohol, maar het is bedoeld om mensen bewust te maken van het eigen gebruik.

Als je je inschrijft voor IkPas krijg je kosteloos begeleiding tijdens de 30 dagen waarin je geen alcohol drinkt. Als je vragen of advies nodig hebt tijdens moeilijke momenten kun je contact opnemen met een IkPas coach. Je kunt ervaringen uitwisselen met andere deelnemers, een dagboek bijhouden en badges verdienen. Kortom, steun tijdens jouw uitdaging en contact maken met mede-IkPassers. Zo doe je het samen, sleep je elkaar erdoorheen als iemand het even moeilijk heeft. Tot slot, wees lief voor jezelf en voel je niet schuldig als je toch een keer zondigt. Het doel is om je beter over jezelf te laten voelen en je bewust te maken. En niet om je een rot gevoel te geven.

In januari staan er feestjes in mijn agenda, waarbij ik verwacht moeite te hebben om niet te drinken. Met een positieve mindset sta ik sterker in mijn schoenen. Zo heb ik ook minder moeite om nee te zeggen. Als men er naar vraagt, zal ik zeggen dat ik een bewuste pauze heb ingelast. Ben je benieuwd hoe mij dit afgaat? Volgende maand blik ik terug op mijn Dry January!

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo