Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Bijzondere plekjes / Leefstijl / Natuur / Reviews / Sport / Watersport

Op natuurexpeditie vanuit de kajak

buitenbasis nieuwkoopse plassen

Afgelopen weekend gaf ik mijzelf een dagdeel vrij om tot rust te komen in de natuur. Buiten is zoveel te ontdekken, over de natuur, maar ook over jezelf. Dit keer ging ik mee met de BuitenBasis natuurexpeditie en verkende ik per kajak het Nieuwkoopse Plassengebied. Op deze manier kom je op plekken waar je anders nooit zou komen, maar leer je ook ervaren wat de natuur en het water voor je doet. Een bijzondere natuurbeleving die ik voor geen goud had willen missen. In deze blog vertel ik je graag over mijn expeditie.

Liefde voor de natuur

BuitenBasis is uit liefde voor de natuur opgericht door natuurgids en buitencoach Ingrid Meijer. Al geruime tijd volg ik haar passie via Instagram waar ze schilderachtig mooie foto’s en filmpjes deelt van haar expedities. Mijn wens om met Ingrid op expeditie te gaan groeide. Eindelijk brak het juiste moment aan en ging ik mee op natuurexpeditie vanuit de kajak. Ik bof met een prachtige dag, want de zon schijnt en er is niet veel wind. Vanuit Woerden fiets ik in een half uurtje dwars door de weilanden naar de Meije.

De natuurexpeditie start vanuit het boothuisje, de buitenbasis van Ingrid. Met haar prachtige gezin woont ze in het landelijk gelegen lintdorp Meije. Voor mij geen onbekend terrein, aangezien ik in mijn jeugd veel zomers heb doorgebracht op de Nieuwkoopse Plassen. Maar dan net een ander stukje. Na een kennismaking en een blik op het uitzicht start Ingrid met een korte kajak instructie. Ik zoek een drijfvest uit en bij de boothelling neem ik plaats in de kajak. Ingrid laat me rustig achteruit het water in glijden. Het is heel laagdrempelig, ook als je geen ervaring hebt met kajakken.

De magie van het water

Het kost mij geen moeite om balans te houden in de kajak. Het voelt juist vertrouwd en sneller dan ik had verwacht, voel ik de dagelijkse beslommeringen van mij afglijden. We starten met een korte ademhalingsoefening, waarna we verder peddelen. Dit doen we op een rustig tempo. De BuitenBasis natuurexpeditie gaat niet om snelheid of afstand, maar rust en ruimte staan centraal.

Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Als ik stress ervaar of chaos in mijn hoofd heb dan biedt de natuur altijd de oplossing. Vanuit de kajak ervaar ik een ander tempo en nieuwe inzichten. Ik voel meer verbinding met de natuur, maar ook met mijzelf. Al peddelend over de smalle riviertjes vertelt Ingrid enthousiast wat we tegenkomen. Een buizerd, wulp, visdiefjes en nog veel meer. Teveel om op te noemen. Een spottersgelukje was het zien van twee ijsvogels dicht bij hun nest in een steile wand.

Ingrid laat me kennis maken met de verrekijker. Hiermee gaat er een nieuwe wereld voor mij open, omdat je de vogels van heel dichtbij kunt bewonderen. Onderweg zijn we ook bewust stil en dompel ik mij onder in wat ik hoor, zie en ruik. Ik zie tientallen vogels boven mijn hoofd vliegen en bijzondere planten bloeien aan de rand van het water, zoals watermunt. De frisse pepermuntgeur verraste mij en smaakt even later heerlijk in de thee. Ik hoor zingende vogels, zoals een merel, en verwonder me over de schoonheid van de natuur, zo dicht bij huis.

Thuiskomen in de natuur

Een BuitenBasis natuurexpeditie vanuit de kajak duurt zo’n drie uur en is geschikt voor alle niveaus. Je kunt één op één op expeditie of met een (kleine) groep. Het is altijd een verrassing wat de dag je brengt, maar je ziet altijd iets moois. Daar zit het avontuur. Natuurlijk kan een spottersgelukje je een kick geven, maar de natuurbeleving is vooral een moment voor jezelf, onthaasten, opladen en nieuwe energie opdoen. Net als Ingrid geloof ik dat je gelukkiger wordt als je meer naar buiten gaat. Tijd doorbrengen in de natuur doet wonderen. De BuitenBasis natuurexpeditie is een ideale manier om kennis te maken met de prachtige Nederlandse natuur en dichter bij jezelf te komen.

Hoofd uit, zintuigen aan. Ja, ik wil op natuurexpeditie

In de buurt

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo