Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Fitness / Sport

XCORE

Al een tijdje is de XCORE workout toegevoegd aan het programma van mijn sportschool. Helaas was deze groepsles op hetzelfde tijdstip gepland als mijn favoriete body combat les. Gezien de animo staat de les nu meerdere keren per week op het programma en is het mij gelukt om een keer mee te doen.

Wat is XCORE?

XCORE staat voor extreme core training. Met behulp van de XCO-trainer train je de kern van je rug-, buik- en heupspieren. De XCO-trainer is een rode buis die grit bevat. Ik kon kiezen tussen twee soorten buizen, die de mate van intensiteit bepalen. Ik koos voor een lichtgewicht buis. Dit grit in de buis moet je van kant naar kant bewegen. Door het verplaatsen van het grit van deksel naar deksel, moet je lichaam extra kracht zetten en zich constant aanpassen. Hiermee ontwikkel je meer spierkracht, meer balans en je lichaam wordt er strakker van. Daarnaast verbrand je tijdens de workout veel calorieën en ontwikkel je een betere coördinatie. 

De training

De training begint met een warming up. Ik ben niet de enige deelnemer die voor het eerst meedoet. Hierdoor neemt de fitnessinstructrice extra tijd voor uitleg van de juiste grepen en techniek. Met veel enthousiasme praat ze over de les, heel motiverend.

Toch is het even wennen met alles: vasthouden van de buis, welke richting, met hoeveel (snel)kracht, aanspannen of wat juist minder, coördinatie, knieheffen of sprongen en dat het liefst allemaal tegelijk. Zo schreef ik eerder over de groepsles steps, waarbij ik de stappen niet kon volgen. Ik heb nu eenmaal meer tijd nodig dan gemiddeld om nieuwe bewegingen eigen te maken.

De bewegingen zijn op zich eenvoudig, maar wisselen op hoog tempo af. Hierdoor vind ik XCORE best pittig. De termen vliegen me om de oren. Hammer, wave, shake, twist… Gelukkig neemt de instructrice tussendoor de tijd om de bewegingen voor te doen en ook tijdens de oefening houdt ze in de gaten of iedereen de juiste bewegingen maakt. Bij de twist sla je de XCO-trainer van de ene naar de andere kant en bij de hammer-beweging ga je van boven naar benden. Terwijl ik veel verschillende bewegingen maak, probeer ik de bewegende massa in de buis zo hard mogelijk van deksel naar deksel te gooien. In het begin leek de buis nog zo licht, maar nu halverwege de les ben ik blij dat ik voor een lichtgewicht buis heb gekozen.

De nadruk van de training ligt op de core, maar de armen, schouders, rug, billen en benen worden zeker niet vergeten. Ook burpees, jumping jacks en planken zijn onderdeel van de les. De les is heel gevarieerd en voordat ik het weet, zijn we al bij de cooling down aangekomen. De training was effectief, want de volgende dag voel ik spierpijn bij mij taille. Ik heb nog alle tijd om de juiste techniek te pakken te krijgen, want de komende weken blijft de les hetzelfde. Volgens de instructrice wordt de les dan nog leuker en kun je dan ook meer uit je training halen.

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo