Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Fitness / Overig / Reviews / Sport

Sporten onder stroom

Is EMS-training nou klinkklare onzin of een gezonde workout? Al langer was ik heel benieuwd naar deze manier van trainen en ik stond dan ook te popelen om het uit te proberen. EMS staat voor elektro musculaire stimulatie. Dat klinkt fancy en houdt in dat je spieren worden gestimuleerd door stroom impulsen. Ook de dieperliggende spieren worden gestimuleerd. Het is geen hype, maar een erkende trainingsmethode waar wereldwijd mee wordt gewerkt. Een dynamische trainingssessie duurt slechts 20 minuten, hoe fijn is dat?

Kun jij tegen een stroomstootje?

Als je nog niet bekend bent met EMS-training zul je wellicht vraagtekens hebben. Wat houdt de training in? Doen de stroomstootjes pijn? EMS-training is een effectieve en efficiënte manier om kracht en spieren op te bouwen en tegelijkertijd lichaamsvet te verbranden. Uit wetenschappelijke studies blijkt EMS-training ook klachten van artrose en reuma te verminderen, bij te dragen aan huidverbetering en therapeutische doelen, zoals verlichting van rugklachten, verbeteringen van de gemoedstoestand, vitaliteit, lichaamsstabiliteit en de algemene prestaties. EMS-training heeft een lage gewrichtsbelasting, waardoor je juist ook goed kunt trainen bij blessures.

EMS-training is een dynamische workout

Voor mijn eerste kennismaking met Miha Bodytec EMS-training ging ik naar By Annemieke in Woerden. Ik ben altijd in voor iets nieuws, maar vond het toch best even spannend. Het is toch een eng idee om jezelf vrijwillig onder stroom zetten. Als ik de locatie binnenkom, word ik hartelijk ontvangen. Mijn trainingsvest ligt al klaar. De elektroden zijn bevestigd aan dit vest en draag ik over speciale onderkleding. De elektroden worden nat gemaakt. Water geleidt immers van nature. Hiervoor wordt warm water gebruikt om het mij zo comfortabel mogelijk te maken. Het trainingsvest is een beetje vergelijkbaar met een korset, maar zit zeker niet te strak. Daarnaast krijg ik ook een strakke band om mijn armen, benen en billen.

Mijn eerste training is gericht op stofwisseling/vetverbranding. Ik word aangesloten aan het EMS-apparaat. Op dit apparaat bepaalt mijn trainer voor iedere spiergroep de juiste intensiteit. Bij dit trainingsprogramma zijn de stroomstootjes heel geleidelijk in tegenstelling tot bijvoorbeeld krachttraining waarbij de stroomstootjes om de vier seconden plaatsvinden. ‘Ben je er klaar voor?’ vraagt mijn trainer. De adrenaline giert door mijn lijf, want ik had geen idee wat ik kon verwachten. Ik schrok even van de eerste stootjes. Ik voelde mijn lichaam shaken en mijn armen trillen. Het voelt een beetje vreemd, een soort tinteling. Het doet in ieder geval geen pijn.

Lees ook: Supbootcamp, oftewel bootcamp op het water

Trainen op maat

Je EMS-training wordt altijd begeleid door een gekwalificeerd trainer die het trainingsprogramma en de voortgang opvolgt. De trainer doseert de stroomstootjes zorgvuldig en bouwt rustig op. Per spiergroep bouw je het niveau van de impulsen op naar een zes op een schaal van 0 tot 10. De spiergroepen worden apart bediend, zo kun je bijvoorbeeld je benen harder trainen dan je armen. Tijdens de training kan de trainer het niveau aanpassen en verleg je als het ware iedere keer je grens. Mijn trainer let goed op mijn gezichtsuitdrukking. Daaruit maakt ze meteen op hoe het met me gaat. Het niveau van de impulsen is heel persoonlijk, denk maar aan een pijngrens. Voor iedereen is de training dan ook anders. Het is maatwerk en vindt 1-op-1 of 1-op-2 plaats.

Tijdens de training merk ik dat mijn lichaam gewend raakt aan de impulsen. De heftigheid van het tintelende gevoel gaat er dan langzaam van af. De trainer blijft tijdens de training goed naar me kijken hoe het gaat en schroeft het niveau van de impulsen op. Zo blijven mijn spieren uitgedaagd. Mijn billen en rug zijn merkbaar gevoeliger dan mijn buik. Heel gebruikelijk, aldus mijn trainer. Doordat ik twee kinderen heb gedragen, is er een beschermlaag in de huid van mijn buik ontstaan. Hierdoor voel ik minder van de stroomstootjes. Maar dat ik minder voel, wil niet zeggen dat er minder gebeurd.

Snel en efficiënt

Met vijftien minuten op de crosstrainer voel ik dat mijn lijf harder moet werken dan ‘normaal’. De impulsen uit het vest zorgen ervoor dat mijn spieren vrijwel constant worden aangespannen. Dit maakt de training niet alleen zwaarder, maar ook effectiever. Het zweet staat op mijn voorhoofd, maar voordat ik het weet, zit mijn training er alweer op. Ik voel me energiek, alsof ik een intensieve workout heb gedaan. Een soort trainingsvermoeidheid. Lekker snel en efficiënt trainen dus.

Mijn tweede en derde trainingsprogramma’s doe ik op een werkdag tijdens mijn lunchpauze. Een training duurt maar twintig minuten dus ideaal om even tussen de bedrijven door in te plannen. Tijdens de tweede training doe ik krachtoefeningen, terwijl de stroomstootjes om de vier seconden doorkomen. Bij de derde training doe ik een klim op de lopende band. Mijn trainer leert me als eerste de basispositie om de stroomstootjes op te kunnen vangen. Als ik tijdens de training uit balans raak of het even niet meer weet, kan ik altijd terug naar deze positie. Daarna ga ik squatten, doe ik tip toe’s, de superman en oefeningen met een elastiek. De stroomstootjes zijn wat gevoeliger dan tijdens de training gericht op vetverbranding en stofwisseling. Zo voel ik nu ook veel beter de tinteling in mijn buik. De vier seconden pauze tussendoor is dan ook best prettig. Maar zodra de training is afgelopen, is dat gevoel ook meteen weer weg. Met zweet op mijn voorhoofd voelt het alsof ik een dik uur hard heb getraind. Ik voel me voldaan!

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo