Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Bijzondere plekjes / Er op Uit / Kids / Reviews / Wandelen

Wandelen met alpaca’s

Eens wat anders dan het dagelijkse rondje in de buurt: wandelen met alpaca’s. Het kan bij KnuffelKoe enzo, een liefdevol familiebedrijf in Eemdijk, een klein plaatsje in de provincie Utrecht. Mijn oudste zoon is gek op alpaca’s sinds hij een alpaca knuffel heeft gekregen van mijn moeder. Dit bijzondere uitje met ons gezin was dan ook speciaal voor hem. Behalve de wandeling met de alpaca’s mochten we ook een kijkje nemen bij de andere dieren op de boerderij.

Lief en soms erg eigenwijs

We worden hartelijk ontvangen door Annelies, de eigenaresse van de alpaca’s. Als we naar de stal lopen, staan er al een stel dartelende alpaca’s op ons te wachten. Ze zien er gewoon heel lief en aaibaar uit. Sommige alpaca’s kijken een beetje verbaasd om zich heen en anderen zijn door het dolle heen als het hek opengaat. Deze alpaca’s zijn allesbehalve mensenschuw en al gauw worden we omringd door alpaca’s. Mijn jongens vinden het nog een beetje spannend als ze dichtbij komen, maar zijn ook nieuwsgierig. Vooral naar de kleine alpaca’s die dit jaar geboren zijn. We mogen even aan de vacht voelen van de kleintjes, zo zacht.

Kleinschalig en persoonlijk

Misschien vraag je je af of wandelen met alpaca’s wel verantwoord is. Om eerlijk te zijn, had ik ook vraagtekens en was ik bang voor ‘attracties met dieren’. Gelukkig verdwenen die zorgen als sneeuw voor de zon. Deze alpaca’s horen bij de familie. Ze hebben een eigen hok in de stal en een groot weiland naast de boerderij. De alpaca’s zien er goed verzorgd en blij uit. Voor zover ik het kan beoordelen, wordt er goed voor ze gezorgd. Volgens eigenaresse Annelies vinden de alpaca’s het fijn om te wandelen. Als ze merkt dat een alpaca geen zin heeft, dan gaat hij ook niet mee.

Dwars door de natuur

Alpaca’s wandelen graag in een groep. Samen met een ander stel krijgen we een aantal alpaca’s mee op onze wandeling. De jongens krijgen moeder Lola en dochter Ezra onder hun hoede. Het is meteen duidelijk dat alpaca’s best eigenwijs zijn. Zo willen ze in een bepaalde volgorde wandelen. We hebben een duidelijke leider mee op pad, maar ook een alpaca die per sé als allerlaatste wil lopen.

Aan de overkant van de boerderij zijn we meteen in een groen natuurlandschap. Het is slechts een klein stukje over de openbare weg. De wandeling is zo’n 2,2 kilometer langs de Eem en door het weiland. De jongens vonden het fantastisch om de riem van de alpaca vast te mogen houden en de alpaca’s te aaien. Hun glunderende gezichtjes spraken boekdelen. De alpaca’s waren heel lief en liepen over het algemeen vrolijk met ons mee. Natuurlijk wilde het kleintje bij de moeder blijven. Onderweg werd er ook nog even gedronken en andere alpaca’s aten wat gras. We lieten ons leiden door het tempo van de alpaca’s in de hoop dat ze zich hier prettig bij voelden. Fijn om in zo’n prachtig natuurgebied te mogen wandelen. Het is heel ontspannend en een bijzonder leuke ervaring. Na de wandeling mogen we de alpaca’s in het weiland zetten waar ze de ruimte hebben om te grazen en te rennen.

Op de boerderij

Na de wandeling met alpaca’s zijn we verwend met een kopje koffie/thee en wat lekkers. De jongens hebben al een grote trampoline zien staan dus die zijn er meteen vandoor gegaan. We nemen nog een kijkje in de grote koeienstal. Er heeft een babyboom plaatsgevonden en er zijn veel kalfjes. Eén kalfje is diezelfde ochtend nog geboren. Bovendien zijn er poezen met kittens, konijnen, kippen en natuurlijk veel koeien. We mogen overal een kijkje nemen en Annelies en/of één van haar vier dochters geven antwoord op al onze vragen. Wat hebben we een fijne middag gehad op de boerderij. Wil je ook wandelen met alpaca’s? Dan raad ik je aan om tijdig te boeken in verband met de beperkte beschikbaarheid.

Meer weten? Neem dan een kijkje op www.knuffelkoe-enzo.com

Meer in de omgeving Utrecht

Volg je mij al op Instagram?

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo