Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Bijzondere plekjes / Er op Uit / Kids / Wandelen

Rondje Fort bij Vechten

Wandelen door een nieuw natuurgebied en over boerenland

‘Dit is echt een stoere jongens pad, hè mama’. We zakken nog net niet weg in de blubber, maar dat mag de pret niet drukken. Het rondje om Fort bij Vechten is hierdoor misschien wel extra uitdagend. Helaas is het fort gesloten door de strenge corona maatregelen, maar de prachtige omgeving leent zich uitstekend voor een wandeling.

De kinderen hadden eigenlijk helemaal geen zin om te wandelen, maar als ik vertel over het Fort en de bunkers is hun interesse toch gewekt. We parkeren onze auto op het parkeerterrein aan de Achterdijk. Als het Fort bij Vechten geopend is, betaal je 4 euro aan parkeerkosten. De jongens hebben eerst alleen oog voor de oude Eenden in allerlei kleuren op de parkeerplaats. Hier start namelijk de Eendenrally van Duckcity, maar als ze de bunkers zien, rennen ze vooruit.

Een stukje geschiedenis

Fort bij Vechten is een van de grootste en mooiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De provincie Utrecht kent meerdere waterlinies: aaneengeschakelde stukken land die onder water konden worden gezet om vijandelijke legers tegen te houden. In de zomer van 2021 kregen de Hollandse Waterlinies de felbegeerde status van werelderfgoed van UNESCO. In het fort is het Waterliniemuseum gevestigd, waar we zeker nog een keer voor terugkomen. Hier start het Klompenpad Slagmaatpad van zeven kilometer, maar je kunt ook een rondje langs de fortgracht lopen van zo’n twee kilometer. Bij de ingang van het fort gaan we rechts een smal modderig pad op.

Steeds meer bunkers

Goede, waterdichte wandelschoenen of laarzen zijn een must. Over een smal modderig pad lopen we langs het fort en komen we uit in een weiland met weids uitzicht. ‘Mama, liepen de soldaten ook hier door het weiland?’ Hier kun je wandelen op een archeologisch monument Castellum Fectio (met audiotour), maar de jongens willen graag verder. We vervolgen onze wandeling en komen we langs de Romeinse wachttoren. Je wandelt hier dus letterlijk door de omgeving waar vroeger de Romeinen nog zijn geweest.

Langs de fortgracht vervolgen we onze weg en komen we steeds meer bunkers tegen. Naast bunkers zien we ook groepsschuilplaatsen. Deze schuilplaatsen waren bedoeld als onderkomen bij beschietingen en bombardementen. Een aantal groepsschuilplaatsen zijn uitgerust met schietgaten. Ook zijn er bunkers waar je naar binnen kunt gluren. Mijn jongens vinden het zichtbaar spannend. ‘Ik wil zo graag nog meer bunkers bekijken, mama.’ Het is een unieke locatie en we komen hier graag terug als Fort bij Vechten geopend is. Ook hebben we de Nationale Bunkerdag genoteerd om in de gaten te houden. Wordt vervolgd.

Wil je het rondje Fort bij Vechten combineren met horeca? Ga dan de tunnel onder de snelweg door richting Bunnik. Dan kun je de monumentale boerderij Vroeg niet missen. Hier kun je tijdens de strenge coronamaatregelen terecht voor wat te eten en drinken TO GO.

Lees ook: Steppen over de landingsbaan van Vliegbasis Soesterberg

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo