Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid

Gezond gebit

Een gezond gebit is een afspiegeling van de algehele gezondheid

Wist je dat een gezond gebit zorgt voor een gezond lichaam? Een ongezonde mond kan niet alleen zorgen voor bloedend tandvlees, kiespijn en pijn in de portemonnee, maar je kunt er ook de rest van je lichaam mee schaden. Natuurlijk zijn de halfjaarlijkse bezoekjes aan de tandarts en mondhygiënist essentieel, maar minstens zo belangrijk zijn zelfzorg, routine en de producten die je gebruikt.

Voorkomen is beter dan genezen

Zelf kun je veel doen om je gebit gezond te houden. Door minstens twee keer dag je tanden te poetsen met een fluoride houdende tandpasta en aanvullend te reinigen tussen je tanden en kiezen voorkom je tandplak en gaatjes. Op de juiste manier tandenpoetsen gebeurt helaas niet altijd. Met een gewone tandenborstel blijft er gemakkelijk tandplak op en tussen de tanden en kiezen plakken. Een goede tandenborstel maakt hét verschil. Laat je vooral door je tandarts adviseren over de manier van poetsen, bijvoorbeeld elektrisch of sonisch.

Bewustwording en leren tandenpoetsen van jongs af aan is van groot belang. Mijn kinderen gaan vanaf hun 2e verjaardag twee keer per jaar naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 40% van de 2- en 3-jarigen nog niet naar de tandarts gaan. Naast preventie speelt voeding ook een belangrijke rol. Te veel suikers, zuren of te veel tussendoortjes hebben een negatieve invloed en tasten het tandglazuur aan. Er wordt geadviseerd om het aantal eetmomenten per dag op maximaal zeven te houden: drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes. Zo krijgt je gebit tussen de maaltijden door voldoende tijd om te herstellen en is de kans op gaatjes kleiner. Daarnaast luidt het advies om zure dranken, zoals frisdrank en vruchtensap, zoveel mogelijk te laten staan en te veel suikers in eten en drinken te vermijden. Zelf kun je dus veel doen om je mond gezond te houden, waarbij bewustwording heel belangrijk is.

Angst voor de tandarts

Maar wat als je het spannend vindt om naar de tandarts te gaan? Eén troost, angst voor de tandarts komt heel vaak voor. Een tandartsbezoek is niet mijn meest favoriete bezigheid, maar er zijn ook mensen die uit angst al jaren de tandarts vermijden. En dat zorgt natuurlijk voor problemen, want zonder een onderhoudsbeurt zo nu en dan verslechtert je gebit. Mocht je de stap naar de tandarts echt een brug te ver vinden, zoek dan eens naar een angsttandarts. Deze tandarts weet als geen ander om je gerust te stellen en helpt jou om deze angst te overwinnen.

Ik vind het altijd een beetje spannend om naar de tandarts te gaan, omdat ik bang ben voor eventuele pijn. Inmiddels weet ik dat ik goed verdoofd kan worden en behalve een kort ongemak geen pijn hoef te ervaren. Reële angst heb ik wel voor ouder worden en dan met name een verouderd gebit, waardoor ik aan een kunstgebit of klikgebit zou moeten. Gelukkig is dat nog lang niet zo ver. Uiteraard laat ik me dan ook goed informeren en adviseren door mijn tandarts.

Afbeelding: Pexels

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo