Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

De Voedingswaardewijzer

de voedingswaardewijzer

Weet jij hoeveel vitamines en mineralen er in de producten zit die je in je boodschappenmandje stopt? Je bent niet de enige als jij moeite hebt met het maken van gezonde keuzes. Het aanbod in de supermarkt is enorm en het grootste gedeelte is ook nog eens sterk bewerkt waardoor het een lage voedingswaarde heeft. Over het algemeen eten we te veel van het verkeerde en te weinig van het goede. De voedingswaardewijzer is jouw steuntje in de rug om gezondere voedingskeuzes te maken. Deze overzichtelijke gids bevat namelijk gedetailleerde weergave van de voedingswaarden van meer dan 800 voedingsmiddelen.

Inzicht in hedendaagse voeding

Volgens auteur Juglen Zwaan kan voeding je voorzien van alle essentiële stoffen die je lichaam nodig heeft. Maar dan moet je natuurlijk wel weten welke voedingsstoffen er in specifieke voedingsmiddelen zitten. Juglen ging op zoek naar een boek over voedingswaarden en bestelde boeken vanuit de hele wereld, maar geen enkele was naar zijn zin. Ze zijn vaak niet volledig en bestaan uit saaie lange tabellen. Er zat maar één ding op: Juglen besloot het boek zelf uit te geven.

Dit heeft geresulteerd in het boek De Voedingswaardewijzer. Het is geen boek met lange verhalen, maar overzichtelijke tabellen met de voedingswaarde van dagelijkse voeding. Je hoeft geen arts, diëtist of therapeut te zijn om dit boek te lezen. Zelfs als je weinig kennis hebt over voeding kan dit boek jou veel inzichten verschaffen in vitaminen en mineralen in voeding.

Volgens Juglen kan voeding je namelijk voorzien van alle essentiële stoffen die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Maar dan moet je natuurlijk wel weten welke voedingsstoffen er in specifieke voedingsmiddelen zitten. En hoeveel je er dan van zou moeten eten. Van sommige voedingsstoffen kan het gunstig zijn om wat meer binnen te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan omega 3 en B12 als je vegetarisch eet. Maar er zijn ook voedingsmiddelen waar je zo min mogelijk van zou moeten eten voor je gezondheid, zoals suiker.

Inhoud van het boek

De voedingswaardewijzer is ingedeeld in 25 voedselgroepen en toont op in begrijpbare tabellen de voedingswaarde per 100 gram, per portie en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Zo kun je in één oogopslag zien wat de werkelijke voedingswaarde van een product is en dit afzetten tegen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Daarnaast is het makkelijk om voedingsmiddelen te vergelijken en wordt er rekening gehouden met hoe voedsel wordt gegeten.

Niet vullen, maar voeden. Maar hoe dan? We weten allemaal wel dat een appel als tussendoortje gezonder is dan een roze koek, maar om écht bewust te kiezen heb je kennis van zaken nodig. Ik word dan ook heel bij van het algoritme Food Value Score die iets zegt over de voedzaamheid van een product. Zo kun je nog gerichter de ingrediënten van je maaltijden kiezen om je lijf te voorzien van de juiste voedingsstoffen. In één oogopslag zie je wat het voedingsproduct met je lijf doet. Met die roze koek heb je al bijna een kwart van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid suiker achter je kiezen, terwijl je met één paprika meer dan voldoende vitamine C binnen hebt.

Kennis is macht

Ik ben ervan overtuigd dat je met De Voedingswaardewijzer de juiste kennis in handen hebt om gezondere keuzes te maken. Ja, ik moet eerlijk bekennen dat dit boek ook best confronterend is. Ik besef me nu pas echt hoe ‘gedachteloos’ ik at. Dit boek maakt het mogelijk om voedingsmiddelen die je graag eet in totaliteit te beoordelen. Niet alleen op het aantal calorieën, maar ook op basis van de voedingsstoffen. Je ziet precies of je eigenlijk veel te veel koolhydraten binnenkrijgt of juist te weinig eiwitten.

Vergeet trouwens niet om even door te bladeren naar de toplijsten achterin het boek. Daar vind je een top 25 van de voedingsmiddelen die het meeste van een voedingsstof bevatten. Zo kom je onder meer te weten welke voedingsmiddelen de meeste vitamine C, vitamine B12, selenium of ijzer per portie bevatten. Handig als je je wilt richten op bepaalde vitaminen of mineralen.

Dit boek is zo ontzettend leerzaam en waardevol. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik er oprecht enthousiast van wordt, want kennis is cruciaal om je eigen keuze te maken. Juglen geeft je letterlijk en figuurlijk het heft in handen om persoonlijke voedingsschema’s te maken. Het is zo fijn om eindelijk een boek te lezen met duidelijke en heldere informatie. De komende tijd zullen De Voedingswaardewijzer en ik onafscheidelijk zijn om nog bewuster en gevarieerder te eten.

Bestel het boek De Voedingswaardewijzer in de webshop van Ahealthylife.nl

De Voedingswaardewijzer | Juglen Zwaan | aHealthylife BV | ISBN: 9789083317908

Meer boekentips

Volg je mij al op Instagram?

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo