Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Ongezond voedsel in ons straatbeeld

‘Mag ik ijs? Of een snoepje dan?’ Als we langs de snackbar in ons winkelcentrum lopen, krijg ik altijd deze vragen van mijn kinderen. Ongeacht het tijdstip van de dag. Niet vreemd, want de hoeveelheid ongezond voedsel in ons straatbeeld is sinds tien jaar met 30 procent gestegen. Het is steeds makkelijker om calorierijk voedsel te eten. Op elke hoek van de straat word je verleid om ongezond te eten. In grote steden schieten de fastfoodzaken, ijssalons en andere snoep- en snackwinkels als paddenstoelen uit de grond. Je kunt er gewoon niet omheen. Ongezond voedsel is meer dan ooit onderdeel van ons straatbeeld. Het is makkelijk te verkrijgen en ook de porties worden steeds groter. En dat heeft invloed op wat we eten en hoe zwaar we zijn.

Zien eten doet eten

Op het station, in het zwembad of in de stad. Echt overal is eten en frisdrank in overvloed. Elke dag maken we maar liefst 200 voedselkeuzes. De meeste keuzes maken we op de automatische piloot. Daarnaast wordt je onbewust beïnvloed door je omgeving. Zien eten doet eten, maar ook een bepaalde geur, een aanbieding of een open koektrommel kan je verleiden om iets ongezonds te eten. Uit onderzoek is aangetoond dat er een verband is tussen hoe vaak je fastfood ziet en hoeveel je ervan koopt. Dit blijkt ook uit recent onderzoek naar het gebruik van frisdrank onder scholieren. Het is dan ook niet verrassend dat overgewicht zo’n groot probleem is in onze huidige maatschappij. In de grote steden kun je nu eenmaal makkelijker aan een portie friet komen dan een appel.

Lees ook: Mijn gesprek over leefstijl

De verleiding weerstaan

Hoe kom je nu minder in de verleiding en maak je vaker bewuste keuzes? De lage prijzen, variatie en veelheid van keuzemogelijkheden spelen een rol. We worden overal blootgesteld aan voedsel en dit roept het verlangen op om iets te eten, ook als je eigenlijk geen trek hebt. Het verlangen om te eten wordt aangewakkerd en door de veelheid van aanbod wordt het steeds moeilijker om die verleidingen te weerstaan.

Om de verleiding letterlijk uit de weg te gaan, zou je een andere route kunnen kiezen. Loop bijvoorbeeld eens een blokje om, zodat je niet langs de snackbar loopt. Als ik op pad ga, neem ik altijd iets te eten mee. Handig als ik onderweg trek krijg en zo voorkom ik dat ik ongezonde voedselkeuzes maak. De meeste eetmomenten doen we met anderen. Ook je familie en vrienden beïnvloeden je eetgedrag. Zo eet je bijvoorbeeld meer omdat je vrienden dit ook doen. Je kunt je familie en vrienden informeren over je manier van eten. Zo kunnen zij rekening houden met jouw eetgewoontes. Als je je bewust bent dat anderen invloed kunnen hebben op jouw eetgedrag dan kan je dit al helpen bij het veranderen van je eetgedrag.

Jong geleerd is oud gedaan

Denk je dat je zelf kiest wat je eet? Veel gewoontes hebben we meegekregen uit onze jeugd. Niet alleen vanuit het gezin waarin je bent opgegroeid, maar bijvoorbeeld ook de geloofsgemeenschap en de stad. Kinderen zouden moeten kunnen opgroeien in een leefomgeving die hen stimuleert om gezond te leven. Daarom zou het straatbeeld naar mijn idee veel minder ongezond voedsel moeten aanbieden. Mijn kinderen drinken nog geen frisdrank en krijgen ook niet dagelijks appelsap. Ik probeer vooral het drinken van water te stimuleren door het water voor hen in te schenken en alvast klaar te zetten. Zo hoop ik dat het een gewoonte wordt.

Hoe ongezond is jouw omgeving?

Onze leefomgeving zou zo ingericht moeten zijn dat het makkelijker wordt om een gezonde keuze te maken. Dit zou je kunnen bereiken door fastfood zaken te verminderen, extra belasting te heffen op suikerhoudende dranken of de BTW belasting op producten uit de Schijf van Vijf af te schaffen. Waarom moet er frisdrank verkrijgbaar zijn op middelbare scholen? Overgewicht is geen probleem van het individu, maar overgewicht ontstaat door een tal van factoren waaronder je leefomgeving.

Hoe woon jij? Bekijk met één klik hoe jouw leefomgeving scoort.

Afbeelding: Pexels

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

tastybasics logo