Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Vegabijbel | Isabel Boerdam

Je hebt het bijna niet kunnen missen. Half maart vond de nationale Week zonder Vlees plaats, een jaarlijks terugkerende campagne met een mooie missie ‘een dag per week zonder vlees in heel Nederland’. De initiatiefneemster van dit event, Isabel Boerdam, is sinds jonge leeftijd vegetariër en blogt inmiddels jaren over vegetarisch eten op haar populaire blog ‘de hippe vegetariër’. Het boek Vegabijbel beschouwt ze als bekroning op haar werk. Eerder deelde ik al, dat ik bewust minder vlees eet en me ook steeds meer richt op plantaardige voeding. Ik was op zoek naar een beetje uitdaging én inspiratie om ook andere groenten te proberen. Groenten zijn weliswaar veelzijdig en je kunt ze op ieder moment van de dag eten. Toch kies ik vaak voor dezelfde groenten, zoals broccoli, spinazie, paprika en wortels. In het boek de Vegabijbel staan maar liefst 200 vegetarische recepten, die veel mogelijkheden bieden.

Van pompoenstoof tot courgettespaghetti en van falafel tot knoselderijsteak.

Inhoud

Vegabijbel is mooi vorm gegeven en valt niet alleen op door mooie felle kleuren en duidelijke icoon afbeeldingen, maar het is ook best een dikke pil. Het boek is onderdeel van maar liefst 17 kookbijbels van Carrera Culinair. Dit kookboek bevat grotendeels vegetarische recepten, maar ook heldere instructies met stap-voor-stapfoto’s, gouden regels voor het vegetarisch koken, uitgebreide uitleg van onmisbare ingrediënten én tips voor elk seizoen.

Net als andere kookbijbels is de opbouw van dit boek duidelijk en herkenbaar. De recepten zijn verdeeld in aparte hoofdstukken: basisrecepten, (maaltijd)soepen, (maaltijd)salades, pasta’s en lasagnes, wraps en pakketjes, quiches, frittata’s en hartige taarten, stamppot en aardappelgerechten, rijst- en graangerechten, burgers en balletjes én feestgerechten. De recepten variëren in moeilijkheidsgraad, waardoor er voor iedereen wel wat bij zit. Bij de basisrecepten vind je dressings, sauzen en spreads, maar bijvoorbeeld ook een notentaartbodem met olijfolie. Zoete gerechten, desserts en ontbijtgerechten ontbreken, wat ik persoonlijk wel jammer vind.

Vegetarisch koken is leuk, lekker, gemakkelijk én betaalbaar.

Ingrediënten

Het zal geen verrassing zijn dat groenten een onderdeel zijn van de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Volwassenen krijgen het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Slechts heel weinig mensen halen die hoeveelheid. Zonde, aldus Isabel, ‘want het kan gemakkelijk en lekker zijn’. Bovendien bevat niet één groente alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. Daarom is variëren met groente zo belangrijk. Dit boekt nodigt zeker uit om eens andere groente te proberen.

Recepten

Met bijna 200 vega(n) recepten laat Isabel veel mogelijkheden van de vegetarische keuken zien, zoals wraps met rode biet en boerenkool en frittata van venkel en paddenstoelenbrood. De gerechten zijn zeker geschikt voor een doordeweekse dag, maar Isabel heeft ook bijzondere creaties toegevoegd aan haar recepten. Opvallend vond ik het recept gevulde ananas met kokosrijst en cashewnoten. Het recept staat bij de feestgerechten, maar ik kan je vertellen, dat het ook goed smaakt op een doordeweekse woensdag. Wie geniet er nu niet van zo’n halve ananas voor zijn neus? In de recepten maakt Isabel gebruik van vleesvervangers. Zelf ben ik niet zo bekend met vleesvervangers. In plaats van de vegetarische kipstukjes heb ik gekozen voor een bonenburger. Daarna maakte ik de frisse erwten-munt-fetaballetjes, die ik combineerde met een pitabroodje, rucola salade en tzatziki. Een gerecht wat mijn kinderen niet mee-aten, maar mijn man en ik vonden het heerlijk.

Tot slot

Met de Vegabijbel tover je verrassende en lekkere vegetarische gerechten op tafel! Voor mij absoluut een inspiratie om meer te variëren met de vegetarische keuken en andere groenten dan anders te bereiden. Het boek bevat een mooie verzameling recepten, die afwisselend en goed maakbaar zijn. Vegetarisch koken is niet ingewikkeld en hoeft niet veel tijd te kosten. De sauzen zijn bijvoorbeeld goed in te vriezen. Dat scheelt een andere keer weer tijd. Vegabijbel is een fijn kookboek voor liefhebbers van de vegetarische keuken, maar ook een beginnende en nieuwsgierige lezer kan met dit boek lekker aan de slag. Ik verwacht dat ik dit boek er regelmatig bij zal pakken om vegetarisch te koken.

Vegabijbel | Isabel Boerdam | Carrera culinair | o.a. te koop bij Bol.com

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo