Zoeken...
TOP
Leefstijl Mindset Persoonlijk

Twee jaar – update

Elke dag kan jouw 1 januari zijn. Elke dag maak jij de keuze wat je belangrijk vindt en wat niet. Waar je aandacht aan geeft, tijd aan besteedt en waar je moeite voor wilt doen. Twee jaar geleden startte ik mijn zoektocht naar een gezonder leven. Dat je leefstijl veranderen tijd kost en niet makkelijk is, kan ik uit eigen ervaring bevestigen. Alles telt mee als het om je gezondheid gaat en je komt voor heel wat obstakels te staan, met name jezelf. Als je veranderingen in je leven wilt aanbrengen, vraagt het om in de spiegel te durven kijken en eerlijk te zijn tegen jezelf. Het vraagt misschien wel om jezelf een spreekwoordelijke schop onder de kont te geven.

Veranderen vraagt om het besef dat jij zelf de enige bent die de touwtjes in handen heeft. Maar in de spiegel kijken en “je problemen’ onder ogen komen, kan best confronterend zijn. Als je al je hele leven gewend bent om dingen op een bepaalde manier te doen, is het lastig om ze ineens te veranderen. Het is dan ook niet voor niets dat leefstijlinterventie in de basisverzekering is opgenomen om je in dit proces te begeleiden. Ook hier wordt rekening gehouden met een periode van twee jaar.

Vallen, opstaan en weer doorgaan

Het veranderen van je leefstijl en gewicht verliezen is lastig en het loopt vaak anders of minder snel dan dat je zou willen. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Het is veel doen, maar ook loslaten. Ik wil vaak sneller dan snel, maar nu weet ik uit eigen ervaring dat een periode van twee jaar realistisch is om écht te kunnen spreken over blijvende veranderingen. Snel gewicht verliezen, is geen kunst. Het behouden van een gezond gewicht nadat je veel bent afgevallen, wel.

Je leefstijl veranderen is geen wedstrijd, maar een leerproces. Voor iedereen is het pad naar een gezonder leven anders. Dat pad loopt niet in een rechte lijn, maar heeft hobbels. Vallen, opstaan en weer doorgaan. Niet opgeven, jezelf de tijd gunnen om te leren, je eigen tempo te volgen en je op jezelf te richten. Zie gezond leven als een voortdurende ontdekkingsreis vol avontuur. Vallen, opstaan en weer doorgaan.

Life has no remote. Get up and chance it yourself.

Afvallen en blijvend resultaat behalen is moeilijk, maar niet onmogelijk. Waar een wil is, is een weg. Voor mij was een mentaliteitsverandering cruciaal. Mijn manier van denken, heeft mijn leven veranderd. Het begon voor mij met het accepteren van mezelf en het leven om me heen zoals het is. Niet steeds weer “oude koeien uit de sloot halen” of kijken naar de toekomst, maar bezig zijn met het hier en nu. Vervolgens kwam bij mij het besef dat ik zelf de regie moest pakken over mijn leven. Niet langer mijn kop in het zand steken en net doen alsof het er niet is, maar de confrontatie aangaan met mezelf.

Ik leerde beter om te gaan met moeilijke situaties en verleiding, ontmoediging en teleurstelling. Het fundament hiervoor is motivatie, oftewel dé reden waarom je iets wilt doen en de bereidheid om hier moeite voor te willen doen. De reden waarom ik nog steeds bewuste keuzes maak, gezonder eet en voldoende beweeg is, omdat ik fit, energiek en gelukkig door het leven wil gaan. Dat ik lekker in mijn vel zit en positief in het leven sta. Mooi meegenomen, dankbaarheid, tevreden zijn en geluk hebben ook nog eens een extra positieve uitwerking op je lichaam en uitstraling.

Bewegen is gezond

Meten is weten. Met die gedachte kocht ik mijn eerste Fitbit, een gezondheids- en activitytracker, om mij te helpen naar een fitter leven. Vanaf de eerste dag was ik fan van Fitbit en nog steeds draag ik hem iedere dag. Ik begon met wandelen. In eerdere pogingen om gewicht te verliezen, zag ik wandelen niet als een activiteit die echt zoden aan de dijk zette voor mijn afslankproces. Waarom wandelen als je op een crosstrainer of loopband sneller en meer calorieën kunt verbranden?

Al gauw merkte ik dat wandelen een heerlijke manier is om mijn hoofd leeg te maken en mijn gedachten te verzetten. Vervolgens kroop ik verder uit mijn comfortzone en ging naar de sportschool. Hier startte ik met één groepsles, waarna ik steeds meer durfde uit te proberen. Nu ben ik fan van BodyCombat en varieer ik verschillende groepslessen en workouts. Ook naast de sportschool ontdekte ik manieren van bewegen die ik super leuk vind om te doen. Onder ‘Sporten‘ vind je hier meer over. Met name korte, effectieve trainingen zijn goed te combineren met mijn drukke leven.

Gezondheid

Het jaar 2020 was een pittig jaar. De coronacrisis maakt zichtbaarder dan ooit hoe belangrijk een gezonde leefstijl is. Niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal. Wetenschappers gaven aan dat kleine veranderingen in de leefstijl binnen enkele weken een positief effect kunnen hebben op je immuunsysteem. Denk hierbij aan het effect van een half uurtje wandelen per dag, goed slapen en gezond eten. Een gezonde leefstijl houdt de weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen. En als je dan toch ziek wordt, herstel je meestal sneller. De overheid zet de komende jaren nog meer in op het onder de aandacht brengen van het belang van gezond leven door middel van rijksbrede campagnes. Deze ontwikkeling kan ik alleen maar toejuichen.

Footprint

Een gezonde leefstijl betekent ook een gezonde leefomgeving. Het afgelopen jaar ben ik me ook meer bewust geworden van de impact van mijn leefstijl op onze planeet. Het zijn vaak kleine dingen die al een grote impact kunnen hebben, zoals het aanpassen van je eetgewoontes, stoppen met eenmalig gebruik van plastic, maar ook de kleding die je koopt. Ik ben zeker niet het braafste meisje van de klas, maar ik maak wel steeds bewustere keuzes in het belang van een gezonde planeet. Zo eet ik voornamelijk vegetarisch of vegan, pak ik zoveel mogelijk de fiets, ben ik niet vies van tweedehands en samen met mijn kinderen raap ik zwerfafval op. Op tal van manieren kun je meehelpen. Door het goede voorbeeld te geven hoop ik dat mijn kinderen milieubewust opgroeien en het zorgen voor de natuur vanzelfsprekend is.

Tot slot

Na twee jaar ben ik nog steeds super enthousiast over alles wat met gezond leven te maken heeft. Daarom lees ik veel, houd ik het nieuws bij en deel ik mijn ervaringen en opgedane kennis met veel liefde en groot plezier. Twee jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik een blog en content account zou beheren naast mijn drukke gezinsleven en parttime job. Als ik, door mijn verhaal te delen, jou bewust kan maken over de invloed die jij zelf hebt op een gezonder en gelukkiger leven, kan overtuigen om bewustere keuzes te maken dan ben ik in mijn opzet geslaagd.

Every new day is a chance to change your life.

Meer weten over mij? Lees Mijn verhaal. Wil je weten waar ik mij dagelijks mee bezig houd? Volg me dan op Instagram. In de ‘highlights’ deel ik wat me bezighoud, nieuwtjes, polls en meer. Ook deel ik regelmatig leuke winacties op mijn feed en vind je korte video’s (onder reels) van mijn workouts.

Fotografie: Carina de Jong Photography

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit