Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Fashion / Leefstijl / Producten / Reviews

Duurzame kleding is een waardevolle investering

Ben jij je bewust van de impact van de kleding die jij draagt?

Het besef dat mijn keuzes van vandaag invloed hebben op de toekomst van onze planeet wordt steeds groter. Een gezonde leefstijl betekent namelijk ook een gezonde leefomgeving. Je omgeving kan jouw gezondheid negatief, maar ook positief beïnvloeden. De keuzes die we nu maken, hebben gevolgen voor later. Om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties op dezelfde manier kunnen leven als wij nu, moeten we milieubewuster worden. Ik ben niet het braafste meisje van de klas, maar maak wel steeds bewustere keuzes in het belang van een gezonde planeet. Zo eet ik voornamelijk vegetarisch en ook steeds meer vegan, pak ik zoveel mogelijk de fiets, ben ik niet vies van tweedehands en samen met mijn kinderen raap ik zwerfafval op. Op tal van manieren kun je meehelpen.

Gezond leven is een groeiproces en ik leer steeds nieuwe manieren waarop ik een steentje kan bijdragen aan een gezonder milieu. Zo denk ik ook meer na over de producten die ik koop. Niet alleen bij voedingsmiddelen, maar ook bij kleding, vraag ik me steeds meer af waar het vandaan komt en of het wel eerlijk en verantwoord is geproduceerd.

Waardevolle investering

Je staat er vast niet elke dag bij stil, maar tot op de dag vandaag worden kledingstukken gemaakt onder wrede omstandigheden zoals uitbuiting en milieuvervuiling. Ik ben geen heilig boontje, maar mijn moeder zei altijd dat tijdloze kleding, die lang meegaat, een waardevolle investering is. Ze heeft gelijk. Het is niet zo dat de kleding zijn geld terugverdiend, maar eerlijke en verantwoorde kleding heeft wel een positief effect op je draagcomfort, zelfvertrouwen en het milieu.

In een eerdere blog deelde ik al dat Studio Anneloes als eerste modemerk transparant maakt wat haar footprint is. Een dappere stap om meer bewustwording te creëren. Niet alleen bij modemerken, maar ook bij consumenten. De gebruiksfase van een item is namelijk minstens zo vervuilend. Je kunt écht verschil maken met de manier waarop jij omgaat met de kleding die je koopt. Denk aan wassen, drogen en strijken, maar bijvoorbeeld ook aan recyclen.

Buy less, choose well, make it last

De gebruiksfase van een kledingstuk heeft vaak net zoveel impact als de productiefase. Als consument kan je ervoor zorgen dit tot een minimum te beperken. Bijvoorbeeld door niet teveel te wassen (maximaal 40 graden – liever nog 30 graden – en maximaal 800 toeren), hang je kleding wat vaker buiten te luchten en draag het nog een keertje. Een droogtrommel vreet energie dus ophangen en vanzelf laten drogen scheelt enorm. Ook strijken kost energie dus als je dit tot een minimum kunt beperken, dan scheelt het je zowel tijd als geld. De kleding met travel kwaliteit van Studio Anneloes hoef je trouwens sowieso liever niet te strijken en in de droogtrommel te doen, daar beschadig je de stof mee. Op de website van Studio Anneloes vind je nog veel meer wastips. Duurzame mode kun je dus niet alleen stimuleren door het te kopen, maar ook door de manier waarop jij ermee omgaat.

Neem een kijkje op studioanneloes.nl voor meer informatie over verduurzaming in de kledingindustrie.

Fotografie: Aimée Mooiman Fotografie

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo