Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Persoonlijk

Intrinsieke motivatie

“Stef, wat zie je er toch goed uit en wat knap dat je het allemaal zo blijft volhouden”, zei mijn vader afgelopen weekend tegen me. Heel fijn om zo’n compliment te krijgen, zeker van mijn vader. Dat gebeurt namelijk niet zo vaak. Maar eigenlijk voelt het op dit moment niet zo terecht. Ik houd het helemaal niet meer zo goed vol. Ik kon de hele wereld aan en nu ben ik niet vooruit te branden. Het gaat alles behalve vanzelf en ik voel me gedemotiveerd.

Ik eet teveel en beweeg te weinig. Mijn buik voelt opgeblazen, mijn broek zit te strak en daar word ik niet blij van. Het stemmetje in mijn hoofd zegt nare dingen tegen me als ik in de spiegel kijk. Ik ben boos op mezelf en geef mezelf het gevoel dat ik faal. Dat maakt me chagrijnig waardoor ik weer naar eten grijp. De visuele cirkel is rond en de struggle is real. Ik sla een weg in die ik eigenlijk niet in wil gaan en toch gebeurt het. Ik neem niet de juiste beslissingen. Hoe zorg ik ervoor dat ik die goede vibe weer te pakken krijg?

Bewustwording

Niemand kan toch 24 uur per dag super gemotiveerd zijn en altijd alles goed doen? Waarom vraag ik dat dan van mezelf? De eerste stap die ik zet om het tij te keren, is dat ik accepteer dat het niet gaat zoals ik graag zou willen. Ik leef gezonder dan ooit, maar er zijn ook momenten dat ik even geen zin heb om een gezonde maaltijd te maken of te sporten. Daarom sta ik weer even bewust stil bij waar het mij echt om gaat en waar ik waarde aan hecht.

Ik ben me ervan bewust dat ik de enige persoon ben die de situatie kan veranderen. Het liefst zou ik iemand anders de schuld willen geven en als een struisvogel mijn kop in het zand willen steken, maar de verantwoordelijkheid ligt toch echt bij mij. Ik heb simpelweg meer gegeten dan ik zou moeten doen. Die boosheid op mezelf probeer ik om te zetten in vergeving. Ik wil er geen ‘ding’ van maken, maar loslaten. Het is gebeurd, hoe ga ik nu verder?

Push yourself, because no one else is going to do it for you

Het fundament voor motivatie is de reden waarom je iets wilt doen. De reden waarom ik gezonder eet en voldoende beweeg is dat ik fit en energiek door het leven wil gaan. Dat ik lekker in mijn vel zit en positief in het leven sta. Voor het maken van de juiste beslissingen op het gebied van gezonde voeding en voldoende beweging heb ik focus en discipline nodig. Maar ook het nemen van voldoende ontspanning moet ik niet uitsluiten. Hoe vaak komt het wel niet voor, dat ik op de bank ga zitten om een serie te kijken, maar vervolgens van alles tegelijk doe. Door een wekelijkse planning te maken, geef ik mezelf houvast. Ik plan mijn maaltijden (drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes per dag). Daarnaast plan ik ook wanneer ik ga sporten.

Die structuur geeft me rust en ik voel me er goed bij. Zo hoef ik er niet meer over na te denken. Het voorkomt dat ik sneller tussendoor (ongezond) eet, een training oversla of dingen uitstel. Ik heb een soort kader geschetst voor mezelf waar ik mezelf aan wil houden. Het is geen moeten, het zijn afspraken die ik met mezelf maak die haalbaar zijn en waar ik achter sta. In de sportschool kies ik voor groepslessen die ik leuk vind, zoals bodycombat en spinning. Thuis zet ik een lekker muziekje op en doe ik korte effectieve trainingen en in mijn lunchpauze ga ik een stuk wandelen. En als ik op de bank plof om een serie te kijken, leg ik voortaan mijn telefoon weg.

Haalbare doelen en kleine stapjes

Ik stel haalbare doelen en zet kleine stapjes. Realistische doelen stellen en de lat niet te hoog leggen voor mezelf. Ook met het nemen van de juiste beslissingen, zal ik mezelf af en toe een schop onder de kont moeten geven. Maar het betekent soms ook dat ik wat liever voor mezelf kan zijn in plaats van zoveel eisend. Ik sta nog niet op het punt waar ik wil zijn, maar als ik terugkijk waar ik vandaan kom dan heb ik grote stappen gemaakt. De resultaten zijn zichtbaar aan mijn lijf, maar ik voel vooral de verandering van binnen. Mijn manier van denken is positiever. Ik ben me er sneller dan ooit van bewust als ik mezelf naar beneden praat en daar kan ik nu gauw een halt toe roepen. Die verandering in mijn manier van denken, waardoor ik positiever in het leven sta en mezelf accepteer, motiveert me. Eerder zou ik de handdoek in de ring gooien, maar nu ben ik van binnen uit gemotiveerd om de juiste beslissingen te maken om mijn doelen te behalen. Ik hou van de persoon die ik vandaag de dag ben. Door gezond te eten, voel ik mij goed en ik heb plezier in sport. Ik doe dit niet omdat het moet, maar ik doe dit voor mezelf. Omdat ik het wil.

Your life doesn’t get better by chance. It get’s better by change.

Foto header: Aimée Mooiman Fotografie

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo