Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Mentale schijf van vijf

Bij veel mensen licht somberheid op de loer als de dagen korter worden en de bladeren meer en meer van de bomen vallen. Op zo’n moment is het een aanrader om de Mentale schijf van vijf van Esther van Fenema er eens bij te pakken. De Mentale schijf van vijf is dé tool om bewust om te gaan met je eigen mentale gezondheid.

De keuze voor deze mentale schijf van vijf komt voort uit jarenlange ervaring als psychiater, wetenschappelijk onderzoek en natuurlijk gewoon gezond verstand. Hoe bewuster je dagelijks met je mentale gezondheid omgaat, hoe beter je in staat bent om je eigen unieke ‘handleiding’ te leren kennen en onder de knie te krijgen. Dat scheelt namelijk een hoop stress.

Waar staat de Mentale schijf van vijf voor?

Beweeg voldoende

We leiden tegenwoordig een overwegend zittend bestaan en daar zijn we als mens eigenlijk niet op gebouwd. Het is aangetoond dat een uur wandelen per dag al depressieve klachten kan verminderen. Vaak onderschatten mensen het positieve effect van bewegen en wachten ze op de bank, totdat ze misschien zin krijgen om te gaan bewegen. Het is juist andersom: door te bewegen verbeter je je mentale conditie en krijg je juist weer meer zin in de dingen. Niet te lang over nadenken, gewoon doen, alles draagt bij aan een betere mentale conditie. Naast het bewust inplannen van bewegen in je dagprogramma kan je ook ervoor kiezen om bijvoorbeeld niet de roltrap of lift te nemen, maar de trap. Hoe meer je beweegt, hoe blijer je brein.

Plan voldoende rust

Als je tegenwoordig aan iemand vraag hoe het gaat, dan is het standaardantwoord: ‘druk’. We ‘staan 24/7 aan’ en vervelen kan bijna niemand meer. Onze agenda’s zijn bomvol gepland. Toch is het noodzakelijk om rust- of stiltemomenten in te plannen. Dat zijn de momenten dat je een beetje kan lummelen, niks moet en de tijd aan jezelf hebt. Je brein komt tot rust en krijgt de kans om gebeurtenissen beter te verwerken. Ook geef je jezelf hiermee de kans om op nieuwe ideeën te komen en te groeien als mens.

Rust creëert iedereen op zijn of haar eigen manier. Je kan mediteren, maar het kan voor anderen juist rustgevend zijn om een kast op te ruimen of uit het raam te staren. In de periodes dat je het druk hebt omdat het misschien even niet anders kan, kan het helpen als je weet wanneer je dan wel rust hebt ingepland in je agenda. Ontspanning is een absolute must om je stressniveau onder controle te houden.

Praat erover

Bijna iedereen vindt het lastig om te praten negatieve gevoelens. Toch is het van groot belang om problemen die je ervaart in je dagelijks leven te bespreken met iemand anders. Veel mensen staat er voor hun gevoel alleen voor en willen de ander bijvoorbeeld niet belasten met ‘gezeur’. Of ze vullen voor de ander in dat hij of zij al genoeg heeft aan zijn of haar eigen problemen. Ook weet niet iedereen de juiste woorden te vinden om zijn of haar problemen bespreekbaar te maken. Vaak is het een kwestie van gewoon doen en veel oefenen. Probeer het gewoon!

Investeer in sociale contacten

Mensen die geen of onvoldoende verbinding met andere ervaren, voelen zich vaker eenzaam. Vaak denken we bij eenzaamheid aan een ouder iemand die alleen is, maar ook jongeren ervaren eenzaamheid. Het is aangetoond dat eenzaamheid erg ongezond is. Er zijn studies die laten zien dat het slechter voor je is dan roken. Uiteraard is de behoefte aan sociaal contact voor iedereen weer anders. Mijn man heeft dagelijks behoefte aan mensen om zich heen, maar voor mij is een paar afspraken per week al voldoende. Verzamel mensen om je heen waar jij je prettig bij voelt.

Wees matig met telefoongebruik

Het continue checken van je telefoon heeft elementen van een verslaving. Maak afspraken met jezelf, zodat jij de controle over je telefoongebruik hebt en niet andersom. Het kan helpen om het geluid en de berichtgeving uit te zetten. Of leg je telefoon in een andere ruimte.

Kom en blijf in mentale topvorm

Hoe beter je jezelf leert kennen, hoe beter je weet wat jouw uitdagingen en kwetsbaarheden zijn. Iedereen heeft z’n eigen unieke handleiding. De mentale schijf van vijf is bedoeld als geheugensteuntje om elke dag even te checken of je voldoende aandacht hebt besteed aan je mentale gezondheid. Alle partjes van de schijf zijn belangrijk, maar je kunt natuurlijk wel persoonlijke accenten leggen.

Voor de één is vooral bewegen erg belangrijk om je goed te voelen, maar voor iemand anders zijn dat sociale contacten. Weer een ander zal goed op z’n telefoongebruik moeten letten, omdat hij of zij wat gevoeliger is voor verslavingsgedrag. Als je een binnenvetter bent dan is het lastiger om over problemen te praten en moet je daar wat meer aandacht aan besteden dan iemand die dat van nature al makkelijker kan.

Als je merkt dat het echt niet goed met je gaat en je bijvoorbeeld te somber of te angstig bent, overweeg dan om hulp te zoeken via de huisarts. Die kan jou dan eventueel doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp als dat nodig is. Met het gebruik van de Mentale schijf van vijf zul je merken dat je sneller en makkelijk een mentale check-up kunt doen om je stressniveau zo laag mogelijk te houden.

Lees ook: Eenzaamheid

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo