Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Er op Uit / Kids / Musea

Rijksmuseum van Oudheden

Op een regenachtige herfstdag brachten we een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Sinds mijn kinderen een piramide van Lego hebben gebouwd, is hun interesse in het oude Egypte gewekt. En laat nu net de maand van Toetanchamon begonnen zijn. Het graf van farao Toetanchamon is dit jaar precies 100 jaar geleden gevonden. Daarom staat het Rijksmuseum van Oudheden de hele maand november in het teken van deze wereldberoemde farao.

Het Rijksmuseum van Oudheden bevindt zich in het centrum van Leiden. Je kunt het beste parkeren in één van de parkeergarages aan de rand van het centrum. Wij kozen voor parkeergarage Morspoort Leiden en wandelden in een kleine tien minuten naar het museum. We zijn nog niet binnen of de jongens drukken hun jassen in mijn handen en gaan op onderzoek uit. De tempel in de centrale hal valt is een prachtige binnenkomer. Niet alleen ik, maar ook de jongens zijn zichtbaar onder de indruk. Ze proppen hun jassen in mijn handen en gaan meteen op onderzoek uit.

Op zoek naar Toetanchamon

Voor kinderen is er een interactieve kindertentoonstelling. Er is slim speurwerk nodig om de mysteries rond het graf van de farao te ontrafelen. Maar voordat we naar de tentoonstelling gaan, nemen we een kijkje bij de vaste expositie. De jongens zijn onder de indruk van de kleurrijke mummiekisten, fascinerende mummies en ontelbare goden. Ondanks alle schatten uit de oudheid staan de jongens te popelen om aan de speurtocht te beginnen.

Op de eerste verdieping begint onze zoektocht naar het graf van Toetanchamon. De kindertentoonstelling is interactief met allerlei opdrachten, spelletjes, films en verhalen. Overal zijn knopjes om in te drukken, maar je kunt ook proefjes en experimenten doen. Vooral het schrijven van onze namen in hiërogliefenschrift vonden de jongens leuk. Er is een alfabet gemaakt waarmee je Nederlandse woorden in hiërogliefen kunt maken.

Archeologie uit je achtertuin

We nemen ook nog een kijkje bij de vaste tentoonstelling ‘Nederland in de Romeinse tijd’ waarin alles draait alles om de Lage Landen in de eerste vier eeuwen van onze jaartelling. We zien ruim 450 voorwerpen die te maken hebben met verhalen over forten, handel, strijd, religie en meer. Bij de ladekast nemen we een kijkje welke voorwerpen in onze woonplaats zijn gevonden.

De kleine fototentoonstelling van straatkunst van de Egyptische Opstand vond ik prachtig. De straatkunst was destijds een belangrijk middel om vrijheid uit te drukken. Het werd een verlengstuk van het activisme en een manier om met het publiek in contact te komen. Het ontmaskerde corruptie en onderdrukking, en omzeilde de nieuwsmedia en hun manier van verslaggeving. Straatkunst was tegelijkertijd een manier om de slachtoffers van het geweld van het regime te herdenken. Meerdere kunstenaars haalden hun inspiratie uit de iconen en iconografie van kunst uit het oude Egypte.

Lichtshow

Na de speurtocht hebben we trek gekregen en ploffen we op de bank in het Museumcafé. ‘Mam, het hele dienblad staat vol!‘ De mannen hebben drankjes en appeltaart met slagroom besteld. Het museumcafé heeft een dagelijks wisselende kaart met diverse belegde broodjes, een specialiteit van de dag, soep, koffie, thee, zoete en hartige lekkernijen, fruit en (biologische) drankjes. Je vindt er ook glutenvrije en vegan opties.

We hebben ons bezoek zo gepland dat we de wervelende lichtshow konden zien. In de centrale hal van het Rijksmuseum van Oudheden wordt dagelijks om 11.30, 13.30 en 15.30 uur een lichtshow getoond waarin de geschiedenis van het museum tot leven komt. De show bestaat uit spectaculaire beelden, muziek en een gesproken verhaal over de geschiedenis van het museum.

De tempel waarop de lichtshow te zien is, lijkt daarbij in gekleurde lichtstralen uiteen te spatten om daarna weer steen voor steen te worden opgebouwd. Daarna passeren topstukken uit de collectie de revue in uitgekiende projecties. ‘Nou, is het nu al afgelopen?‘ We hadden nog wel langer naar de show kunnen kijken. Het is zeker de moeite waard om je bezoek te plannen rond de lichtshow.

Lees ook: Onze museumbezoeken met de Museumkaart

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

tastybasics logo