Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Eenzaamheid

Voor je gezondheid zijn sociale relaties ongelofelijk belangrijk. Contact met anderen is goed voor je geest en je wordt er blij van. Maar als je voor je gevoel niet voldoende betekenisvolle contacten hebt, kun je je eenzaam voelen. Je staat er misschien niet dagelijks bij stil, maar eenzaamheid komt vaker voor dan je zou denken. De helft van de Nederlanders voelt zich wel eens eenzaam. Toch bespreken we eenzaamheid niet makkelijk met elkaar. Misschien zijn we een beetje bang om hierover het gesprek aan te gaan. Er heerst toch een taboe op, alsof je sneu en zwak bent als je je eenzaam voelt.

Een gezin, een sociaal leven en toch eenzaam

Eenzaamheid is van alle leeftijden en komt voor onder alle lagen van de bevolking. Niet alleen bij ouderen, maar ook onder scholieren. Iedereen kan zich op enig moment in zijn leven met eenzaamheid geconfronteerd worden. In onze maatschappij relateren we eenzaamheid aan iemand die vaak alleen is, terwijl dat niet per se zo is. Veel eenzame mensen zijn sociaal en spreken veel anderen op een dag, maar missen een bepaalde verbondenheid. Je ervaart een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Of je hebt minder contact met andere mensen dan je wenst. Eenzaamheid is een gevoel en iedereen ervaart dit gevoel anders. Ook heeft de een meer betekenisvolle relaties of een groter sociaal netwerk nodig dan de ander.

Lees ook: Listen to your guts

De invloed van eenzaamheid is groot

Eenzaamheid kan in lichte of sterke mate voorkomen en incidenteel zijn of langdurig aanhouden. Soms kun je je even eenzaam voelen en ebt dat gevoel even snel weer weg. Maar als je je sterk of langdurig eenzaam voelt, dan kan dit een probleem zijn voor je gezondheid. Eenzaamheid kan namelijk leiden tot gezondheidsrisico’s zoals depressies, angst, verminderd zelfvertrouwen, slecht slapen en zelfs hart- en vaatziekten. Je eenzaam voelen, kan dus een behoorlijke impact op je leven hebben. Het is iets waar je vooral zelf mee aan de slag zal moeten gaan. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of je je eenzaam voelt. 

Praat erover

Durf jij toe te geven dat je je wel eens eenzaam voelt? Er heerst schaamte en schroom om te vertellen dat je je eenzaam voelt. Praten over eenzaamheid vraagt je om je kwetsbaar op te stellen en dat is alles behalve makkelijk. Toch is het een belangrijke stap om erover te praten. Het kan opluchten om erover te praten en de last op je schouders verlichten. Wist je dat er een website is waar je alles over eenzaamheid kunt vinden? Op www.eenzaam.nl vind je meer informatie over hulp, verhalen of hoe je eventueel een ander kunt helpen. 

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo