Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Persoonlijk / Wintersport

Mama zegt doei

In februari ging ik op vakantie zonder mijn man en kinderen. Mijn hart klopte overuren bij de gedachte om even niet te hoeven zorgen, niets te hoeven managen, even geen constante stroom aan vragen te moeten beantwoorden en vooral te doen waar ik zelf zin in heb. Heerlijk chillen in een hangmat met een boek in mijn hand. Maar aan de andere kant schrik ik van die gedachten. Welke moeder bedenkt dat je je kinderen even niet zou willen hebben?

Voor het grootste gedeelte zit ik mezelf in de weg om tijd voor mezelf te gunnen. Ik voel me schuldig om de kinderen alleen te laten en om mijn man al het werk te laten doen, terwijl ik kan doen waar ik maar zin in heb. Wat zullen anderen daar wel niet van denken? Ben je als moeder dan altijd in een soort tweestrijd?

Manager van het gezin

Op mijn werk plan en organiseer ik de hele dag met groot plezier. Jaren geleden maakte ik een carriereswitch waar ik nog steeds elke dag blij mee ben. Maar ook thuis ben ik degene die alles probeert te onthouden, taken zelf uitvoert of aanstuurt. In combinatie met jaren gebroken nachten en lange dagen, was ik toe er aan toe om echt even niets te hoeven en vooral te doen waar ik zelf zin in heb.

Mijn moeder stelde voor om een paar dagen samen te gaan skiën. Deze mini-break klonk me als muziek in de oren. Oostenrijk is namelijk één van mijn favoriete vakantiebestemmingen. Toch kwamen er ook schuldgevoelens om de hoek kijken, waardoor ik toch begon te twijfelen. Kan ik dat wel doen? Na overleg met het thuisfront heb ik besloten om de uitnodiging van mijn moeder te accepteren. Ook ik verdien het om tijd voor mezelf te hebben en meer zelfliefde toe te voegen aan mijn leven.

Met het krijgen van kinderen heeft ‘op vakantie gaan’ voor mij een hele andere betekenis gekregen. Zonder kinderen maakte ik verre reizen, kon ik urenlang luieren op een strandbedje met een cocktail in mijn hand. De helft van mijn koffer bestond uit boeken, die ik stuk voor stuk uitlas. Maar met kinderen ben je blij als je vijf minuten kunt zitten en uitslapen kun je wel vergeten. Onze eerste vakantie met z’n vieren gingen mijn schoonouders ook mee. Gelukkig maar, want zonder hen was ik de eerste dag al met het eerste de beste vliegtuig naar huis gegaan. Op vakantie met kleine kinderen is hard werken.

Het vertrek

Voor mijn vertrek naar de sneeuw heb ik mijn kinderen op een rustig moment vertelt dat ik een paar dagen wegga. Zo heb ik ze uitgelegd waarom ik dat fijn vindt en dat mama even wat rust nodig heeft. Ik heb ze verteld dat papa thuis is en ze ook nog een nachtje bij opa en oma mogen logeren. Ze pakten het goed op, maar het liefst waren ze natuurlijk mee gegaan.

Begin februari vertrok ik samen met mijn moeder richting Oostenrijk. Ik had wat los te laten en daar had ik nu alle tijd voor. Tot mijn verbazing lukt het me al tijdens de reis om alles van een afstandje te bekijken. De reis ging voorspoedig, maar we waren de grens in Oostenrijk nog niet over of kwamen in een flinke sneeuwstorm terecht. Vrachtwagens gleden van de weg en iedereen moest sneeuwkettingen om doen. Gelukkig zijn we goed aangekomen en na een lange nacht slapen, werd ik uitgerust wakker met een strakblauwe lucht en zon. Ik kon niet wachten om de bergen in te gaan.

Ultiem genieten

Het skigebied van Kitzbühel ken ik op mijn duimpje. De natuur vind ik overweldigend mooi en super rustgevend. Wat is het toch heerlijk om de hele dag buiten te zijn in de frisse berglucht, te genieten van heerlijk eten in het zonnetje en aan het einde van de dag te ontspannen bij het zwembad. We beseffen dat we enorm veel geluk hebben met het weer. Een collega van me was drie dagen eerder naar dit gebied geweest. Zij heeft niet geskied doordat de liften waren gesloten vanwege de regen en sneeuwstormen.

Al de eerste dag in de bergen voel ik me meer mezelf. Ik kon eindelijk het gaspedaal even loslaten en rustig aan doen. Thuis ga ik altijd non-stop door in opperste paraatheid. Ik had het nodig om even op de rem te trappen.
Elke dag heb ik kort contact met het thuisfront. Ik vind het fijn om even te horen hoe het daar allemaal gaat. Gelukkig alleen maar geruststellende woorden van mijn man: ‘Alles gaat goed, ga maar lekker genieten’. Doordat ik de hele dag buiten en actief ben, lukt het me om mijn gedachten te verzetten. Ik concentreer me op de bewegingen die ik maak en maak mijn hoofd leeg. Met plezier geniet ik van de natuur, de rust en de stilte. Ik hoef met niemand rekening te houden en niemand vraagt iets van me. Van de berg afsjezen geeft me een ultiem gevoel van vrijheid. Niets hoeven is echt een gift.

De tijd samen met mijn moeder was heel gezellig. We zitten vrijwel altijd op één lijn en voelen elkaar goed aan. Voordat ik kinderen had, deden we bijna elke week wel iets samen. Sinds ik kinderen heb, is dat jammer genoeg een stuk minder geworden. En als we elkaar zien dan zijn we druk met de kinderen. Nu hadden we uitgebreid de tijd om bij te praten. Maar dat betekende niet dat we continu op elkaars lip zaten. Zo ging mijn moeder na het skiën op zoek naar een nieuwe jas, terwijl ik liever het zwembad indook.

Uitgerust en dankbaar

’s Avonds viel ik moeilijk in slaap, omdat dan het gemis en de schuldgevoelens op kwamen spelen. Het was voor mij best confronterend dat ik zo kan genieten zonder mijn man en kinderen. Maar ik had deze mini-break echt even nodig om op te laden. Als ik wakker word, is het fijn om niet meteen ‘aan’ te hoeven staan. Geen stuiterende jongens op mijn bed, geen gesjees en gedoe met kleding aantrekken en boterhammen smeren. Natuurlijk mis ik nu de stevige knuffels van mijn mannen.

Ik ben zo blij dat ik mezelf deze vakantie heb gegund. Het gevoel van vrijheid is oprecht genieten. Goed voor jezelf zorgen is niet egoïstisch, maar verstandig. Ik realiseerde me ook hoe blij ik ben met mijn man en hoe bijzonder mijn kinderen zijn. Ik heb me deze dagen gericht op positiviteit en wist wat ik wilde veranderen bij thuiskomst. Aan mijn kinderen geef ik het voorbeeld dat het goed is om jezelf op de eerste plaats te zetten. Ik hoop dat zij dat later ook doen.

Door alleen op vakantie te gaan, kon ik écht even bijtanken. Zo ben ik bij terugkeer een leukere moeder en vrouw. Ik voel me uitgerust, positiever en en geduldiger. Ik ben dankbaar voor wat ik heb. Tijd voor jezelf nemen is essentieel voor een gezond lichaam en een gezonde geest.

Hotel: Austria Trend Hotel Schloss Lebenberg, Lebenbergstrasse 17 in Kitzbühel.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo