Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Leefstijl op recept – Jacqui van Kemenade

Onze gezondheid valt of staat met een gezonde leefstijl, maar een kant en klaar recept bestaat niet. Uit eigen ervaring weet ik, dat je er ook niet komt met minder eten en meer bewegen. In het boek Leefstijl op recept geeft de schrijfster, Jacqui van Kemenade, aan de hand van vijf pijlers (voeding, beweging, slapen, stress en hormonen) inzicht in de werking van ons lichaam en de effecten van leefstijl op onze gezondheid. Na het lezen van dit boek ken je de basis die je nodig hebt om je eigen leefstijl aan te pakken.

Gezonde voeding en leefstijl vormen  een krachtige basis van ons bestaan!

Praktijk en wetenschappelijke onderbouwing

Jacqui van Kemenade is werkzaam als huisarts met een specialisatie in voeding en leefstijl en diabetes. In de dagelijkse praktijk adviseert ze chronische patiënten over hun gezondheid en ziekte en hoe je met voeding en leefstijl alleen al veel kan bereiken. Met haar ervaring uit de praktijk en wetenschappelijke onderbouwing wordt leefstijl ruimschoots besproken vanuit historie en medisch perspectief. Bij elk onderwerp wordt wetenschappelijk onderzoek geciteerd. Leefstijl op recept bevat 300 pagina’s en is globaal verdeeld in vier delen: geschiedenis, fysiologie, strategie en achtergronden. Ook is er een hoofdstuk gewijd aan diabetes. De schrijfstijl is vlot en bondig, het boek leest prettig.

Informatie

Het boek is informatief, je vindt dan ook geen afbeeldingen, maar wel verdiepende kaders. Het aantal onderwerpen die worden besproken is enorm en alle aspecten van leefstijl komen aan bod: gezond eten, veel bewegen, voldoende slapen, zorgen voor weinig stress en een betekenisvol leven leiden. Recepten en trainingschema’s vind je echter niet.

Leefstijl op recept is over het algemeen best theoretisch. Het is de bedoeling dat je de informatie zelf vertaald naar je eigen leefstijl. Toch vind je hier en daar tips en tricks, zoals waardevolle tips om optimaal te slapen en een tabel met insuline index over aanbevolen voedingsproducten. Het meest praktisch is hoofdstuk 1, waarin de basis van een gezonde leefstijl aan de hand van 32 punten wordt besproken.

Obesitas komt in veel families voor. Interessant vond ik dan ook te lezen over de aanleg voor overgewicht en de invloed van een dikmakende omgeving. Jacqui noemt onderzoeken bij adoptiekinderen en tweelingen, waaruit blijkt dat leefstijl van grote invloed is. Wat ik prettig vind, is dat alle hoofdstukken eindigen met een samenvatting. Zo heb je direct de kern van het hoofdstuk te pakken. En als je meer verdieping wilt dan lees je ook de kaders. Jacqui eindigt het boek met een recent onderzoek, dat aantoont dat jouw bloedsuikerspiegel mogelijk anders reageert op een bord sushi met een ijsje na dan bij je buurvrouw. We zijn uniek en daarmee onze gezonde leefstijl ook. Wat voor de één werkt, hoeft niet per sé voor de ander te werken. Het gaat erom dat alle elementen van het leven in goede verbinding met elkaar staan. Gezond leven is allesomvattend.

Tot slot

Leefstijl en voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit boek is geschreven voor iedereen die op zoek is naar een optimale, duurzame, blijvende, maximale en leefbare leefstijl. Leefstijl is geen kant en klaar recept, maar maatwerk, constant en duurzaam. Het is een permanente manier van leven, die je niet alleen met eten en bewegen bewerkstelligt, maar ook door je slapen, je denken, je voelen, je werk, je vrienden, je familie, je spanning en ontspanning, je tijd, je lichaam, je huis, je omgeving, je lucht, je drinken, je feesten, je vasten, je praten, je geloof, je bidden, je intimiteit en je zijn. Gezond leven is belangrijk, maar vergeet niet af en toe te feesten, aldus Jacqui. Zo vind je evenwicht, balans en dit maakt dat we niet obsessief worden. Leefstijl op recept bevat ontzettend veel interessante informatie, waardoor ik het een goed naslagwerk vind. Dit boek is een aanrader als je meer wilt weten over de wetenschappelijke achtergronden van leefstijladviezen.

Leefstijl op recept | Jacqui van Kemenade | Scriptum | o.a. te koop bij Bol.com

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo