Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Gemotiveerd door groen

Bomen in de straat kunnen je aanmoedigen om een langere wandeling te maken en een groene omgeving kan je stimuleren om op de fiets naar het werk te gaan. Uit nieuw onderzoek van Wageningen University blijkt dat een groene omgeving in steden de gezondheid van de inwoners kan verbeteren. Een groene omgeving maakt het wonen in die buurt niet alleen aantrekkelijker, maar het draagt ook op een positieve manier bij aan onze leefstijl. Een rij bomen in een straat, vrolijke bloemenperkjes in een wijk of een mooi stadspark in een drukke stad bieden een fijnere aanblik dan een kale omgeving met stenen gebouwen. Ondanks de gezondheidsvoordelen hebben we toch steeds minder toegang tot de natuur. Zeker in dichtbevolkt gebied is de toegang tot groen schaars.

Van bomen op de stoep tot stadsparken

Een groene omgeving is van belang voor ontspanning, om in te wandelen of fietsen, spelen, sporten of andere mensen te ontmoeten. Maar wat behoort er eigenlijk tot groen in je buurt? Alle sportvelden, perkjes, natuurgebieden, plantsoenen, parken en tuinen.

Uit het onderzoek blijkt dat de natuur in de stad bijdraagt aan onze buitenactiviteiten, zoals wandelen met de hond, joggen, fietsen en tuinieren. We zijn bereid om een blokje om te lopen om van een bloeiende tuin te genieten en nemen een omweg op de fiets naar het werk, omdat de route mooier is. Op die manier krijgen we meer lichaamsbeweging en de daarbij horende gezondheidsvoordelen. De beleving van de natuur stimuleert niet alleen je fysieke activiteit. Natuur doet ook goed voor je geheugen, aandacht, creativiteit, sociale betrokkenheid en zingeving in het leven.

Lees ook de blog Ommetje over het verbeteren van je hersengezondheid

Groen aan de Buurt

De onderzoekers hopen dat hun onderzoek stadsplanners inspireert om steden groener en dus gezonder te maken. Een groene omgeving in stedelijke gebieden verbetert daarnaast het milieu, zorgt voor een rijke biodiversiteit, vermindert luchtvervuiling, zorgt voor waterberging, dempt geluidshinder en verkoelt in warme periodes. Daarnaast is groen essentieel voor een klimaatbestendige en duurzame omgeving. Wil je weten wat je zelf kunt doen om jouw buurt groener te maken? Neem dan een kijkje op de website groenaandebuurt.nl. Er zijn ontzettend veel burgerinitiatieven om je eigen buurt te vergroenen, maar je kunt ook zelf aan de slag. Vervang je tegels door groen, plaats een regenton of vergroen je dak!

Ben je benieuwd naar de stand up bike? Lees dan de blog Elliptigo SUB.

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo