Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl / Persoonlijk / Producten / Reviews

Activitytrackers en leefstijlapps, helpt dat nu echt?

Meer water drinken, vaker de fiets pakken, minder snoepen, beter slapen of meer ontspannen? Steeds meer mensen maken gebruik van activity trackers en/of apps als steuntje in de rug voor een gezonde leefstijl. Door het bijhouden van je activiteiten word je bewuster van je leefpatroon. Met die kennis kun je je leven vervolgens positief beïnvloeden. Maar helpt dat nu echt?

Met een app of tracker ga je je doelen, zoals meer bewegen of gezonder eten, niet vanzelf bereiken. Natuurlijk heb je daar doorzettingsvermogen voor nodig. Het is geen wondermiddel, maar een hulpmiddel om je te helpen naar een actiever en gezonder leven. Leefstijlverandering begint bij bewustwording. En vervolgens kunnen kleine veranderingen in je dagelijkse routine leiden tot grote resultaten.

Fitbit

Meten is weten. Met die gedachte kocht ik mijn eerste Fitbit, een gezondheids- en activitytracker, om mij te helpen naar een energiek en gelukkig leven. Vooral op werkdagen was het voor mij een uitdaging om voldoende te bewegen. Nu neem ik op mijn werk eerder de trap in plaats van de lift en ga ik een blokje om in de lunchpauze. Als ik op de trein wacht, ga ik niet op een bankje zitten, maar loop ik heen en weer op het perron.

Fitbit motiveert me om voldoende te bewegen. Ik draag mijn Fitbit elke dag met veel plezier. Al je activiteiten bijhouden, kan ook verslavend werken. Er is een kans dat je je obsessief bezig gaat houden met bewegen. Denk bijvoorbeeld aan ’s avonds rondjes lopen in je woonkamer om die 10.000 stappen te halen. Ook kan het demotiverend werken als het je niet lukt om je doelen te bereiken. Zelf kijk ik niet naar de 10.000 stappen per dag, maar naar 70.000 stappen per week. Op sommige dagen, zoals lange werkdagen, lukt het me niet om voldoende stappen te zetten, maar op andere dagen maak ik die stappen moeiteloos op een andere dag. Dat geeft me meer ruimte en voorkomt dat ik continu bezig ben met het aantal stappen dat ik zet. Wat mij betreft is Fitbit een onmisbare aanvulling op mijn gezonde leefstijl.

SamenGezond en Ik fiets

Naast Fitbit maak ik gebruik van de gezondheid app SamenGezond. Dit is een digitale gezondheidscoach die je inzicht geeft in je gezondheid en iedere dag helpt gezonde keuzes te maken. Je kiest zelf waar je aan wilt werken, bijvoorbeeld stoppen met roken, vaker vegetarisch eten, slaap of stress. De coach ondersteunt je bij de doelen die je voor jezelf hebt ingesteld. Je kunt bepaalde doelen aangaan waarop je coaching wilt. Bijvoorbeeld: je wilt meer water drinken of vaker wandelen.

Mijn Fitbit heb ik gekoppeld aan de SamenGezond app. Zo houd ik mijn activiteiten bij in Fitbit én automatisch in de SamenGezond app. De coach stelt vragen waardoor je inzicht krijgt in je gezondheid en leefstijl en je motiveert om (nog) gezonder te gaan leven. Met behaalde activiteiten en doelen verdien je punten die je kunt besteden in de webshop. Zo spaar ik voor korting op mijn aanvullende zorgverzekering bij Menzis. SamenGezond is er overigens voor iedereen. Je hoeft niet verzekerd te zijn bij Menzis om deel te kunnen nemen.

Lees ook mijn ervaring met Ik fiets, een handige, gratis app die jou helpt om vaker de fiets te pakken en slim te reizen. Of lees meer over Ommetje, de gratis app van de Hersenstichting.

Vraagtekens

Ik maak bewust geen gebruik van apps om mijn voeding bij te houden. Ik tel geen calorieën en weeg niets af. Daar ben ik nooit mee begonnen, omdat ik weet dat ik dat niet de rest van mijn leven volhoud. Zo obsessief wil ik niet met voeding bezig zijn. Ook de wetenschap zet vraagtekens bij het gebruik van apps om de dagelijkse calorie-inname bij te houden.

Er zijn ontzettend veel apps op de markt waar je je dagelijkse calorie-inname en verbranding kunt berekenen. Maar zijn die uitkomsten wel nauwkeurig? Veel apps bevatten lang niet alle soorten voeding en merken. Dit is wel een probleem, want als je zo’n app zou gebruiken om af te vallen is het cruciaal om meer calorieën te verbranden dan in te nemen. Daarnaast zijn veel apps niet (voldoende) gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde methoden en is er geen landelijk keurmerk. Je kunt er dus niet volledig op vertrouwen.

Tot slot

Mijn ervaringen met Fitbit en SamenGezond zijn heel positief. Het bijhouden van mijn activiteiten werkt voor mij motiverend. Ik laat me graag inspireren en op weg helpen naar een gezondere manier van leven. Met Fitbit en SamenGezond werk ik op een leuke manier aan mijn gezondheid. Maar weten hoe je gezonder moet leven, is niet hetzelfde als daar naar kunnen handelen. Leefstijlverandering vergt wilskracht, doorzettingsvermogen en (zelf)vertrouwen. Je moet verleidingen kunnen weerstaan en leren omgaan met tegenslagen. Kortom, een gezond- en leefstijlapp kan een waardevol steuntje in de rug zijn als hulpmiddel naar een gezondere leefstijl, maar je zult het toch echt zelf moeten doen.

Foto’s: Aimée Mooiman Fotografie

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo