Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

3-30-300 regel

Steden met veel groen bieden een breed scala aan essentiële voordelen. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een groene leefomgeving een positieve uitwerking heeft op je gezondheid. De huidige wereldwijde uitdagingen, zoals klimaatverandering, aantasting van het milieu en de COVID-19-pandemie, hebben geleid tot een groter bewustzijn van het belang van een groene leefomgeving. De in Wageningen opgeleide groen-expert Cecil Konijnendijk van den Bosch heeft de 3-30-300 regel uitgedacht: “Iedereen zou minimaal 3 bomen moeten kunnen zien vanuit huis, iedere wijk moet voor minimaal 30% uit bladerdek bestaan en niemand zou verder dan 300 meter van een park of groene ruimte moeten wonen.” Deze vuistregel kan een mooie handreiking zijn om steden te vergroenen.

Een groene leefomgeving

Heb je bij de aanschaf van je huis ook gekeken naar de groenvoorzieningen in de buurt? Groen in je buurtje maakt het wonen in die omgeving aantrekkelijker. Een rij bomen in een straat, vrolijke bloemenperkjes in een wijk of een mooi park in een drukke stad bieden een fijnere aanblik dan alleen een kale omgeving met slechts stenen gebouwen. Alle sportvelden, perkjes, natuurgebieden, plantsoenen, parken en tuinen behoren tot het groen in jouw leefomgeving.

Een groene leefomgeving is van belang voor ontspanning, om in te wandelen of fietsen, spelen, sporten of andere mensen te ontmoeten. Het is daarom belangrijk om parken, speelveldjes en plantsoenen in de buurt te hebben, die gemakkelijk te bereiken zijn. De nabijheid van een park waar je kunt recreëren nodigt je uit om lekker naar buiten te gaan, draagt bij aan je gezondheid en de leefbaarheid van je woonomgeving.

Lees ook: Gemotiveerd door groen

Kom zelf in actie

Gezondheid en leefomgeving zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mensen in een groene omgeving voelen zich vaak niet alleen gezonder, ze zijn het ook. Onderzoek wijst uit dat mensen die in een groene omgeving wonen, minder vaak met gezondheidsklachten bij de huisarts melden. Ook komen angststoornissen en depressie minder vaak voor. Groen doet ons goed. We hebben allemaal een dagelijkse dosis groen nodig. En als je daar geen tijd voor hebt: een dubbele dosis.

Veel openbaar groen vind ik maar saai, terwijl het in een wip in een natuurparadijs te veranderen is. Denk aan bloeiende houtwallen, een struinpad, een natuurspeelplaats en een wijkmoestuin. Veel organisaties zetten zich in om onze leefomgeving te vergroenen, maar je kunt zelf ook de handen uit de mouwen steken. Voorkom verstening van je tuin en plant bomen, struiken en groen. Wil je je straat groener maken, maar heb je geen voortuin? Dan is een geveltuin de oplossing voor jou. Geveltuinen fleuren de straat op en zijn goed voor de natuur in de stad. Heb je wel eens aan verticaal groen gedacht? Bakstenen muren houden op hete dagen veel warmte vast en koelen ’s nachts moeilijk weer af. Een met groen begroeide muur isoleert je huis en houdt de warmte goed buiten.

Lees ook: Een boom voor binnen

Afbeelding: Pexels

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo