Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Hardlopen / Sport

5 kilometer hardlopen

Jaren heb ik mezelf wijsgemaakt dat ik niet gemaakt was voor hardlopen. Ik was te zwaar en mijn conditie te slecht. Wat ik mezelf voorhield, begon ik te geloven. Daardoor durfde ik niet meer. Nooit gedacht dat ik oprecht zou genieten van hardlopen. Ik ben zeker geen marathonloper, maar met een rondje van vijf kilometer ben ik al helemaal in mijn sas. Hardlopen geeft me het gevoel dat ik sterker ben dan ooit. Het maakt me sterker en fitter, maar ook positiever, energieker en blijer.

Hardlopen kun je trainen

Hoe ik ben gestart met hardlopen? Simpel eigenlijk. Mijn sportschoenen aantrekken en de deur uitgaan. Daarna zette ik de ene stap na de andere totdat ik niet meer kon. Om mijn conditie op te bouwen, maak ik gebruik van de app Hardlopen met Evy. Ondanks dat ik regelmatig sport, moet ik mijn hardloopconditie stap voor stap opbouwen. In 30 trainingen loop ik van 0 tot 5 kilometer. Ik train minimaal drie keer in de week. Meestal om de dag. Door mijn sportmomenten in te plannen, wordt het ‘een gegeven’ in plaats van een keuze. Zo wordt het steeds meer routine en een onderdeel van mijn dag. Een schema helpt me om mijn conditie stap voor stap op te bouwen, mijn prestaties te verbeteren en blessures te vermijden.

Lees ook: Hardlopen met Evy

Ieder (nieuw) begin is moeilijk

Ondanks dat ik regelmatig sport, lukt het me niet ‘van de een op andere dag’ om vijf kilometer in één stuk te rennen. Ik had een gebrek aan kennis over hardlopen en dacht altijd dat anderen mij zwak zouden vinden als ik moest wandelen om op adem te komen tijdens het hardlopen. Nu weet ik dat je als hardloper juist slim gebruik kunt maken van wandelen. Even die hartslag laten zakken en rustig ademhalen helpt juist weer om kracht te verzamelen voor de volgende meters. De combinatie van hardlopen en wandelen is juist belangrijk om je conditie op te bouwen.

Hardlopen betekent voor mij naast de fysieke uitdaging ook vooral een mentale strijd. De ene dag vlieg ik als het ware over het asfalt, een andere keer loop ik met lood in mijn benen. Hardlopen daagt me iedere keer uit om het beste uit mezelf te halen. Het stellen van een doel helpt me om niet op te geven, maar door te blijven gaan. Natuurlijk moet het wel haalbaar zijn. De ene keer gaat het beter dan een andere keer, maar het gevoel als je toch gegaan bent is heerlijk. Niets is zo demotiverend als onhaalbare doelen. Ik ben geen snelle loper dus het stellen van persoonlijke tijdrecords zal mij alleen maar teleurstelling opleveren. De een vindt je misschien pas een hardloper als je de marathon rent of vijf kilometer onder 20 minuten rent, maar ook met een rondje van vijf kilometer voel ik mij een échte hardloper: omdat ik mezelf elke keer weer oplaad om een rondje te lopen, omdat ik vind dat je geen marathons hoeft te rennen, omdat ik me niets aantrek van het weer en vooral omdat ik trots ben op mezelf!

Gebruik kortingscode “stefani15” voor 15% korting in de webshop van Hardlopen met Evy

Leestip: Hardlopen met Evy in 10 weken naar 5 km

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo