Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl / Wandelen

Zet ook de stap!

Wist je dat we in Nederland gemiddeld 10 uur per dag zitten? Hiermee zijn wij, Nederlanders, Europees kampioen zitten. Niet echt een prestatie om trots op te zijn, want daardoor lopen we meer kans op ziektes zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II, depressie, kanker en zelfs vroegtijdig overlijden. Als je net als ik, achter een beeldscherm werkt, heb je daarnaast ook nog een verhoogde kans op klachten aan je armen, nek en schouders. Gelukkig is de oplossing vrij simpel: regelmatig even opstaan en bewegen. Als je elk half uur in beweging bent, is de kans kleiner dat je ziek wordt. 

Zet ook de stap is een overheidscampagne die aandacht vraagt voor lichamelijke onderbelasting op het werk, oftewel te veel zitten en te weinig bewegen. Mensen die het grootste deel van de werkdag zittend doorbrengen worden hierin opgeroepen om elk half uur even te bewegen. Bijvoorbeeld door vaker op te staan, wandelend te vergaderen, even de polsen los te maken of een paar squats te doen.

Tips om meer te bewegen

Niet iedereen heeft evenveel tijd en mogelijkheden om tijdens het werk meer beweegmomenten in te plannen. Als ik thuiswerk is het voor mij makkelijk om elk halfuur even op te staan of tijdens de lunch een wandeling te maken, maar als ik de hele dag in vergaderingen zit dan beweeg ik nauwelijks tijdens mijn werk. Stel je voor dat je als vrachtwagenschauffeur werkt en uren achter elkaar moet rijden, hoe kom je dan aan je beweging tijdens je werkdag?

Op zetookdestap.nl vind je veel tips om meer te bewegen tijdens je (werk)dag. Besef je dat kleine veranderingen in je zitgedrag al winst zijn. Leg de lat niet te hoog, maar bekijk wat past in jouw dag. Misschien kun je al bewegen voordat je werkdag begint door iets eerder op te staan en een wandeling te maken. Zelf maak ik gebruik van de Fitbit Sense om mijn beweging gedurende dag bij te houden. Het heeft me bewuster gemaakt om dagelijks meer te bewegen.

Elk half uur even bewegen

Zet ook de stap en beweeg elk half uur even. Als je elk half uur even in beweging bent dan heb je minder kans om ziek te worden. Maar hoe doe je dit als je een zittend beroep hebt? Mensen die het grootste deel van de werkdag zittend doorbrengen, zoals beeldschermwerkers en chauffeurs, worden opgeroepen om elk half uur even te bewegen. De campagne Zet ook de stap deelt diverse beweegschema’s. Zo is het voor chauffeurs niet mogelijk om tijdens het werk frequent op te staan, maar er zijn wel manieren om actief te zijn. Als je elk half uur in even beweging bent, is de kans kleiner dat je ziek wordt. Dus: zet ook de stap!

Meer blogs over alle aspecten van een gezonde leefstijl vind je onder Gezondheid.

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo