Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Games / Gezondheid / Leefstijl / Persoonlijk / Reviews

Gamen ter ontspanning

Even tot rust komen en je batterij weer opladen. Iedereen heeft een gezonde portie ontspanning nodig. We laten ons vaak opslokken en meesleuren door de waan van de dag. Er is altijd wel iets waardoor ik vergeet te ontspannen. Dan moet ik bewust op de rem trappen of ‘een momentje voor mezelf’ in mijn agenda zetten. Vaak ga ik gewoon maar door en doe ik ook nog eens van alles tegelijk. Behalve dat spanning kan zorgen voor een permanent gevoel van onrust in je hoofd, kan het ook leiden tot een burn-out of depressie.

Spanning, ook wel stress, heeft een negatieve invloed op je gezondheid. Daarom is het broodnodig om dagelijks een rustmoment te vinden en te ontspannen. Om te ontspannen, maakt het niet veel uit wat je gaat doen. Het gaat er vooral om dat je iets doet wat je leuk vindt en waar je zin in hebt. Die activiteit hoeft ook niet elke dag hetzelfde te zijn. Het kan ook ontspannend zijn om iets nieuws te proberen. Voor iedereen werkt het anders. Sporten, een warm bad, het kijken van je favoriete serie, een tijdschrift lezen, een gezellige afspraak met vriendinnen, tekenen of kleuren. Maar heb je ook wel eens aan gamen gedacht?

Alle ballen hoog houden

Als moeder van twee jonge kinderen klinkt ontspanning mij als muziek in de oren. Ik denk dat iedere ouder wel erkent, dat het ouderschap en de opvoeding van je kinderen behoorlijk wat energie van je kunnen vragen. Ik was zo’n moeder die dacht dat alles moest: een schoon en opgeruimd huis, een leuke baan, een sociaal leven, hobby’s, er leuk uit zien, een eindeloze to-do list én de zorg voor de kinderen.

Continu was ik gefocust op de dingen die nog ‘moesten’ gebeuren. Na één tel op de bank vloog ik alweer in de actiestand. Zo creëerde ik onbewust extra stress. Mijn hoofd zat continu bomvol. Sinds ik heb geaccepteerd, dat het niet mogelijk is om alle ballen in de lucht te houden, kan ik ook een stuk beter ontspannen en dingen los te laten. “Mijn huis is ontploft en de was is niet gedaan, maar ik heb wel een fijne middag gehad met mijn kinderen.” Dat is toch hetgeen dat echt telt?

Voordelen van gamen

Door ontspanning krijgt je geest weer ruimte om daarna makkelijker alle ballen in de lucht te kunnen houden. Vroeger liet ik de emmer nogal eens overlopen en ging ik structureel over mijn grenzen. Nu trap ik eerder op de rem en plan ik bewust tijd in voor mezelf om te doen wat ik leuk vind, zoals het spelen van een spelletje. Gamen wordt wel eens in een negatief daglicht geplaatst, maar biedt veel meer positieve voordelen dan je denkt. Als je een spel speelt, wordt het gevoel van competentie vaak verhoogt. Je wordt ergens steeds beter in en daarmee overtref je jezelf.

Het spelen van games creëert ook een gevoel van sociale verbondenheid. Je kunt je eigen ervaringen relativeren met andere mensen die ook het spel hebben gespeeld. Behalve ontspanning is ook bewezen dat games het ruimtelijk inzicht, de oog-handcoördinatie en het reactievermogen bevorderen. Het spelen van games kun je samen met anderen doen en het is een stuk interactiever dan bijvoorbeeld het lezen van een boek of het kijken naar televisie. Gamen geeft plezier en kan positieve emoties verhogen. Bovendien is het een gezellige activiteit met het gezin.

Mario Kart 8 Deluxe & Mario Party

Gamen is voor mij een activiteit die even niets met mijn werk te maken heeft. Dit zorgt ervoor dat ik mijn hoofd leeg kan maken. Nu vraag je je vast af welke spellen ik dan speel. Ik ben, als het ware, opgegroeid met Super Mario van Nintendo. Mario is nog steeds een blijvende hit en ook mijn kinderen groeien op met Mario. Vooral Mario Kart 8 Deluxe is bij ons enorm populair. Dit spel is ideaal voor jonge beginners zoals mijn kinderen, omdat de stuurhulp je op de baan houdt. Zo kun je grenzeloos racen.

Mario Party is ook een leuk spel voor mijn kleuters. De spelletjes zijn heel gevarieerd en kort. Ideaal voor de spanningsboog van mijn jongens. Met de joy-con bewegen we alsof we roeien over een woeste rivier, we proberen danspasjes zo goed mogelijk na te doen en spelen virtuele bordspellen. Ze zijn nog net te jong om de spelletjes alleen te spelen, maar het is een leuke activiteit om met elkaar te doen.

Super Mario 3D All Stars

Ter ere van het 35-jarig jubileum van Super Mario Bros is tijdelijk Super Mario 3D All-Stars tijdelijk te koop voor de Nintendo Switch. Deze speciale bundel bevat Super Mario 64, Super Mario Sunshine en Super Mario Galaxy, alle drie geoptimaliseerd voor de Nintendo Switch met verbeterde HD-graphics, Joy-Con-besturing en een muziekspeler met de epische soundtracks van alle drie de games. Het is alleen jammer dat mijn man dit spel ook heeft ontdekt, waardoor de Switch vaak door hem in beslag wordt genomen.

Animal Crossing: New Horizons

Misschien ken je The Sims nog wel? Die game waarin je een eigen leven lijdt, je uiterlijk kon bepalen en huis kon inrichten? Vroeger kon ik daar uren mee bezig zijn. Mijn vriendin vertelde dat ze een spel had gekocht dat hier een beetje op lijkt: Animal Crossing: New Horizons voor de Nintendo Switch. Eigenlijk was het spel voor haar kinderen bedoeld, maar stiekem vindt ze het zo leuk dat ze het spel ’s avonds zelf speelt als de kinderen op bed liggen. Mijn interesse was gewekt.

In de game Animal Crossing: New Horizons vlieg je naar een onbewoond eiland. Vervolgens kun je het eiland ontdekken en door de handen uit de mouwen te steken kun je het eiland omtoveren tot een plek die je met trots thuis kunt noemen. Al snel krijg je meer controle over het eiland en kun je het eiland zelfs vorm geven.

The larger the island of knowledge, the longer the shoreline of wonder

Wat je op het eiland vindt, kun je verkopen. Vervolgens kun je weer spullen kopen om je leven op het eiland te verbeteren. Pluk fruit, kap hout, vang vissen en raap schelpen op. Je kunt missies doen om meer geld te verdienen, zoals bijzondere vissen of vlinders vangen, buurten met de dieren die op jouw eiland wonen en je kunt zelfs andere eilanden bezoeken. Tijdens ons familieweekend speelde ik het spel samen met mijn nichtje. Ik had veel aan haar tips en bezocht haar eiland.

In een andere wereld

Door het spelen van dit spel waan ik me even in een andere wereld. De kracht van dit spel is een beetje de magie van het niets hoeven doen. Leven met de waan van de dag en mijn to-do lijst verdwijnt voor even als sneeuw door de zon. De game blijft leuk, want elke dag komen er nieuwe mogelijkheden, uitdagingen en flora en fauna bij. In Animal Crossing: New Horizons bepaal je zelf wat je gaat doen. Of je nu gaat vissen, een boom omhakt, diepzee vissen opduikt of een dutje doet. Je hoeft niet de beste te zijn of vijanden uit de weg te ruimen. Je creëert je eigen droomwereld en wat je gaat doen, is helemaal aan jou.

Wellicht ook interessant:
Ring Fit Adventure, een toegankelijk én leuk fitness-spel voor jong én oud van ieder niveau.
– Train je brein met Dr Kawashima’s Brain Training.

Nintendo | www.nintendo.nl | Deze blog bevat producten die ik van Nintendo heb ontvangen.

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo