Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Er op Uit / Kids

Verover Woerden als een Romein

stadshart woerden speurtocht voor kinderen

Verover Woerden als een Romein is een puzzeltocht door de binnenstad van Woerden waarbij je de Limes ontdekt én als een Romein leuks en lekkers verzamelt bij de molen, winkels en horeca van Woerden. De puzzeltocht is speciaal ontwikkeld voor gezinnen met kinderen vanaf zeven jaar. Samen met mijn gezin ging ik op pad om de de Romeinse geschiedenis van onze stad Woerden te ontdekken. Deze speurtocht is een leuke activiteit voor het hele gezin en kun je lekker op je eigen tempo lopen, op een vrijdag- of zaterdagmiddag naar keuze.

UNESCO Werelderfgoed in Woerden

Zo’n 2000 jaar geleden veroverden de Romeinen Woerden en veel andere gebieden langs de maar liefst
5000 kilometer lange Limes grens! Ter vergelijk: dat is van hier tot New York. De Romeinen bouwden rondom de Limes wachttorens, wegen en legerkampen. In deze oude grensstreek zijn veel overblijfselen in de grond bewaard gebleven, zoals schepen, gereedschap en gebruiksmiddelen. Er zijn zelf spelletjes gevonden! De Limes is hiermee het grootste archeologische monument van Nederland en in 2021 kreeg dit monument de status van UNESCO Werelderfgoed, net als de Chinese Muur, Taj Mahal en de Piramides van Gizeh!

De start is in het hart van de stad

Mijn kinderen vinden het heerlijk om een speurtocht te lopen. Speurtochten zijn leuk, leerzaam en makkelijk uit te voeren. Bovendien dagen ze kinderen uit om op ontdekking te gaan waardoor er leerzame situaties kunnen ontstaan. De ‘Verover Woerden als een Romein‘ puzzeltocht bestelde ik makkelijk online, waarna mijn mannen en ik de puzzeltocht konden ophalen bij het Stadsmuseum. Tien jaar geleden trouwden mijn man en ik in de Vroedschapszaal. Leuk om die ruimte nu aan onze jongens te laten zien. Zie enkele foto’s van mijn huwelijk: Trouwen in het Stadsmuseum.

Tip: Met een Museumkaart bezoek je het Stadsmuseum kosteloos.

De boten onthullen de grens van het Romeinse Rijk

Dan begint onze speurtocht. Met de kaart in onze handen gaan we speuren naar de plekken waren boten zijn gevonden. En zo ontdekken we de grens van het Romeinse Rijk. Op het trapje voor het museum lezen mijn jongens voor waar we naar toe moeten. Op de kaart staan allerlei aanwijzingen en opdrachten. ‘Komen we langs de nieuwe snoepwinkel?‘ Mijn jongens hebben geluk, want we lopen vrijwel direct door de Voorstraat. Het is een onofficiële stop, maar bij Rosa’s Lekkernijen mogen de jongens wat lekkers uitkiezen voor onderweg. We vervolgen onze weg langs de Hogewal naar het standbeeld de Koe bij de bibliotheek.

Uiteraard klimmen de jongens even op de koe; vaste prik als we naar de bibliotheek gaan. We vervolgen onze weg met reuze stappen om te meten hoe lang het gevonden schip is. ‘Gaan we echt de molen in?‘ Jazeker, want wist je dat de Romeinen ook al pannenkoeken bakten? De molenaar is druk aan het werk, maar geeft ons de eerste letter van de speurtocht én meel om zelf pannenkoeken te bakken. Van al dat speuren, krijgen we dorst. Met onze Romeinse munten bestellen we een heerlijk glaasje appelsap bij Pannenkoekenrestaurant Tante Truus. Natuurlijk duiken de jongens ook nog even de binnenspeeltuin in.

Een leuke manier om meer te weten over Woerden

Wist je dat Nederland en Turkije allebei bij het Romeinse Rijk hoorden? Bij de supermarkt de Rijn proeven we van zoete baklava met pistache. Mmmm, dat is smullen! Wederom ontvangen we een letter en hebben we er nog twee te gaan. Bij de speelgoedwinkel Blik op Hout kopen we het spelletje Rota met onze Romeinse munten. Dit spelletje speelden ze vroeger ook al. We hebben alle plekken van de bootvondsten gevonden in het centrum van Woerden. Door de boten op de plattegrond van Woerden met elkaar te verbinden, ontstaat de grens van het Romeinse rijk. Bij het Stadsmuseum krijgen we de laatste letter en hebben wij Woerden veroverd! De puzzeltocht is een leuke manier om over de Romeinen, Woerden én de Limes te leren. Het is een afwisselende tocht met verschillende opdrachten en leuke weetjes. Met zo’n vijf kilometer door de binnenstad van Woerden is het een ideaal gezinsuitje.

De puzzeltocht kost 20 euro (voor twee personen) en is inclusief een hapje en drankje, en twee kleine cadeautjes voor thuis. Allemaal met een link naar de Romeinen uiteraard. Ben je met een gezin of groep van drie personen, koop dan één puzzeltocht en koop ter plekke een extra drankje of hapje. De puzzeltocht kan alleen gedaan worden op vrijdagen en zaterdagen vanaf 12.00 uur (wegens openingstijden van de verschillende ondernemers). Kijk voor meer informatie op de website van Stadshart Woerden.

Zie ook de video van de speurtocht Verover Woerden als een Romein

Wil je vaker iets leuks doen rondom dit thema? Kijk dan eens op www.romeinen.nl voor meer activiteiten.

Meer in de omgeving Woerden

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo