Zoeken...
TOP
Gezondheid Natuur

Woerden is geen asbak

Heel wat rokers doen het: als hun sigaret op zijn einde is, gooien ze de peuk onbewust op straat. Het gebeurt massaal en zelfs op plekken waar mijn kinderen spelen, liggen peuken. Zero Waste Groene Hart organiseert in samenwerking met de gemeente de ludieke actie: ‘Minder peuk, meer leuk‘ om Woerden peukenvrij te maken. Iedereen wordt opgeroepen om – ergens tussen 1 en 13 oktober – met een glazen pot in de eigen buurt peuken te gaan rapen. De pot kun je inleveren bij de Duurzaamheidswinkel in de Voorstraat van het centrum van Woerden. Alle volle potten met peuken worden in de etalage gezet. Hiermee wordt inzichtelijk gemaakt voor burgers en de gemeente wat de omvang van het peuken probleem is.

Lees ook: Wandel de wereld schoon

Vies én schadelijk voor het milieu

Minder peuk, meer leuk gaat om het creëren van bewustwording: rokers wakker schudden en hun gewoonte veranderen. Het ziet er niet alleen vies uit, het is ook nog eens ontzettend slechts voor het milieu. Sigarettenfilters bevatten giftige stoffen die dodelijk zijn voor dieren, zoals vogels en vissen. Bovendien vervuilt elke peuk ongeveer acht liter water!

Het is een laagdrempelige actie met een goed doel. Bijna iedereen kan meedoen, jong en oud. Zo raap ik al regelmatig zwerfvuil met mijn kinderen. Ook zij werden enthousiast van deze actie. ‘Ja mam, we moeten naar het skatepark gaan, daar liggen echt veel peuken.‘ Wist je dat je in een uur ongeveer 260 peuken kunt rapen? Wie mee wil doen aan de actie kan zich via www.duurzaamwoerden.nl/minder-peuk-meer-leuk opgeven. Deze actie is opgezet voor Woerden, maar je kunt natuurlijk op ieder moment zwerfvuil rapen.

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit