Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Persoonlijk

Stefani’s schrijfsels: RS-virus

rs virus baby

Regelmatig schiet er van alles door mijn hoofd waar ik iets mee wil, wat mij heeft geraakt of inspiratie heeft gegeven. Dingen die ik graag wil delen, omdat ze iets met mij hebben gedaan. En misschien ook iets voor jou kunnen doen. Op Socials geef ik regelmatig een inkijkje in mijn dagelijkse leven via berichten en stories, maar er blijven ook veel schrijfsels in mijn notities plakken. Omdat het zo lekker therapeutisch werkt om dingen van mij af te schrijven, heb ik een nieuw blog item bedacht: Stefani’s schrijfsels.

In deze blog lees je over zeer uiteenlopende onderwerpen, maar in ieder geval dingen die mij bezig houden. Dit kunnen leuke dingen zijn, maar ook angsten, to-do-lijsten, nieuwe aankopen waar ik verliefd op ben geworden, toekomstplannen, leuke uitjes en emoties. Ik ben van plan om iedere week een nieuwe persoonlijke blog te schrijven, maar pin mij er niet op vast. Nu lijkt het een goed idee, maar misschien denk ik daar volgende week weer anders over.

Een levendige baby

‘Mam, wat is het ergste dat mij is gebeurd?’ Mijn jongste zoon Boris heeft een maand last gehad van een heupontsteking en dat heeft de oudste zichtbaar aan het denken gezet. Gelukkig kan Benjamin zich er niets meer van herinneren, want op zijn eerste verjaardag vocht hij voor zijn leven in het ziekenhuis.

Benjamin was een levendige baby die goed kon eten (, brullen) en heel alert was. Slapen? Daar deed mijn baby liever niet aan. Hij wilde overal bij zijn. Met een half jaar ging hij voor het eerst staan en met negen maanden liep hij achter een speelwagen. Zijn groeicurve lag ver boven de norm qua lengte en gewicht. Alleen maar fijn, dacht ik. Als hij een keer ziek wordt, heeft hij wat reserves.

Een walhalla voor virussen

En ziek worden, dat deed hij. Vanaf drie maanden ging Benjamin naar het kinderdagverblijf. En laat dat nou een walhalla zijn voor ziektekiemen. Is het ene kind snottebelvrij dan begint de ander te hoesten. Een jonge baby die naar het kinderdagverblijf gaat, komt daar in aanraking met honderden nieuwe virussen. Ook Benjamin had regelmatig een virusje te pakken en vaker dan gemiddeld oorontsteking.

Met elf maanden ademende hij snel en zag ik dat ademhalen hem energie kostte. Natuurlijk gingen we naar de huisarts, en later ook nog naar de huisartsenpost. Maar we werden weggestuurd. “Uw baby oogt heel levendig.” “Zolang uw baby drinkt, kunnen wij niets doen.” “Een verkoudheid gaat vanzelf weer over.” In de behandelkamer van de arts gaf onze charmeur zijn beste glimlach om even later thuis als een slappe pop in mijn armen te liggen.  Ik zag zijn buikje bij z’n ribben steeds intrekken tijdens het ademhalen.

Liever een keer teveel dan te weinig

Ik herkende mijn eigen kind niet meer en vertrouwde het niet. In het kader van ‘beter een keer teveel dan te weinig’, ging ik weer naar de huisartsenpost. Dit keer kwamen er meerdere artsen bij en werden we meteen naar de kinderafdeling begeleid. Voordat ik er erg in had, lag mijn baby aan allerlei snoeren. ‘U bent net op tijd geweest’. Hij was zo verzwakt, dat het kantje boord is geweest. Wat ben ik blij, dat ik naar mijn moedergevoel heb geluisterd.

Het RS-virus is niet onschuldig

Ik had er destijds niet eerder van gehoord, maar Benjamin bleek het RS-virus te hebben. Bijna alle kinderen krijgen in hun eerste levensjaar te maken met dit verkoudheidsvirus. In verreweg het merendeel van de gevallen is de besmetting onschuldig. Denk aan lichte symptomen als hoesten en een snotneus, maar een RS-virusinfectie kan snel verergeren. In ernstigere gevallen raken ook de lagere luchtwegen geïnfecteerd waardoor je onvoldoende zuurstof binnenkrijgt.

Inmiddels weet ik dat het wereldwijd doodsoorzaak nummer twee is bij zuigelingen. In Nederland hebben we goede zorg waardoor het in verreweg de meeste gevallen niet zo ver komt, maar in arme landen is dat wel anders. Gelukkig konden wij na tien dagen zuurstof en sonde onze, inmiddels peuter, weer mee naar huis nemen.

Antistoffen tegen het RS-virus

Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar het RS-virus. De Gezondheidsraad adviseert om een vaccinatie tegen het RS-virus voor baby’s op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Deze vaccinatie beschermt zuigelingen tijdens hun eerste kwetsbare maanden. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat hiermee het aantal ziekenhuisopnames door RS met 80% kan dalen. Wat mij betreft goed nieuws, zodat andere kinderen en hun ouders dit hopelijk niet hoeven mee te maken.

Wellicht ook interessant

Maak tijd voor jezelf
Klassenindeling
Madeliefplukker

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

tastybasics logo