Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Praatplaat Gezonder Eten

Aandacht voor de relatie tussen leefstijl en gezondheid wordt gelukkiger steeds belangrijker. Onze gezondheidszorg was voorheen vooral gericht op het behandelen van ziekten bij patiënten, maar steeds meer komt het besef dat artsen zich in moeten zetten op preventie. Onder andere niet-overdraagbare aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, hypertensie en diabetes kunnen gedeeltelijk voorkomen worden door het aanpassen van je manier van leven. Het kan dus zo zijn dat je bij de huisarts komt met bepaalde gezondheidsklachten, maar dat je leefstijl, waaronder voeding, onderdeel van gesprek wordt.

Lees ook: Mijn gesprek over leefstijl

Doelen en acties formuleren

Het Voedingscentrum heeft een kaart ontwikkeld om je eetpatroon makkelijker ter sprake te brengen bij de huisarts of praktijkondersteuner. De zogenoemde Praatplaat Gezonder Eten is speciaal ontwikkeld om doelen en acties te formuleren om gezonder te eten. Samen met de huisarts of praktijkondersteuner bespreek je aan de hand van de praatplaat wat je huidige voedingspatroon is, waarom je graag gezonder eet en de doelen waar je naartoe wilt werken. Concrete doelen kunnen zijn dat je je weer fit wilt voelen, dat je trots wilt zijn op jezelf, dat je geen medicijnen (meer) wilt gebruiken of dat je je kleinkinderen wilt zien opgroeien.

Stap voor stap komt het gesprek aan de hand van de praatplaat tot stand. Na het formuleren van de doelen en de reden, kun je een categorie kiezen hoe jij je doelen wil gaan behalen. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van zout, suiker of verzadigd vet. Binnen deze categorieën zijn ook weer keuzemogelijkheden. De praatplaat wordt afgesloten met een duidelijke actie aan de hand van de als-dan-formuleringen.

Het gesprek over voeding kan best ingewikkeld zijn

De Praatplaat Gezonder Eten kan houvast bieden in een (eerste) gesprek met de patiënt over voeding. Op een laagdrempelige manier kun je zo het gesprek voeren met je zorgverlener. Een gesprek over je leefstijl en voeding kan best ingewikkeld zijn. Door de stappen op de praatplaat te volgen, sla je in ieder geval geen categorieën over. Zo weet je zeker dat alle aspecten van voeding aan bod komen tijdens het gesprek. Goed om te weten: op de Praatplaat Gezonder Eten staan bewust alleen producten die buiten de Schijf van Vijf vallen.

Afbeelding: Pexels.com

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo