Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Gezond eten

groente

Het is belangrijk om gezond te eten. Je hoort het overal… maar waarom dan eigenlijk? Gezond eten heeft een heleboel voordelen. Mijn belangrijkste reden om gezond te eten, is dat ik me fit voel, bruis van de energie en goed slaap. Door gezond te eten krijg ik de voedingsstoffen binnen die ik nodig heb om goed te functioneren. Ik heb ervaren hoe eten een directe invloed heeft op mijn humeur, weerstand en energieniveau. De producten die ik eet, zorgen ervoor dat ik me energiek en goed voel. Voor mij is dat voldoende reden om er een gezonde leefstijl op na te houden. Ik heb ervaren wat gezond eten met me doet, maar ook hoe slap en energieloos ik me kan voelen door ongezond eten. Die ervaring geeft mij een soort zetje om bewust te kiezen voor gezond. Daar voel ik mij het beste bij. Daarnaast levert gezond eten ook een positieve bijdrage aan het milieu, helpt het bij het behalen en bereiken van een gezond gewicht en is het heerlijk!

Schijf van Vijf

Als je gezond eet, dan neem je producten die zorgen voor gezondheidswinst. Dit betekent voor mij lekker variëren en zoveel mogelijk eten volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. De Schijf van Vijf is hét Nederlandse voorlichtingsmodel dat inzichtelijk maakt wat een gezond voedingspatroon voor verschillende doelgroepen en dat praktisch toepasbaar is voor zowel consumenten als diëtisten. Het Voedingscentrum baseert zich op de richtlijnen van de Gezondheidsraad. In elk vak van de Schijf van Vijf vind je volop gezonde en duurzame keuzes, zoals veel groente en fruit, vooral volkoren, minder vlees en meer plantaardig, genoeg magere en halfvolle zuivel, ongezouten noten, zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten en voldoende vocht.

Tip: Met de ‘Kies Ik Gezond?-app scan, zoek en vergelijk je eenvoudig producten. In de supermarkt óf thuis op de bank.
Met de app zie je snel of een product in de Schijf van Vijf staat.

Goed voor het milieu

Gezond eten is beter voor het milieu. Een stukje vlees ligt niet zomaar op je bord, dat kost grond en energie. Veel ongezond eten wordt gemaakt in fabrieken. Denk aan vlees, snoep, snacks en frisdrank. Die fabrieken voeren veel handelingen uit om tot het eindproduct te komen. Dit levert broeikasgassen en afvalstoffen op. Bovendien moeten de producten ook nog verpakt worden. De productie van voedsel vraagt veel van de wereld. Maar liefst 20 tot 35% van de milieubelasting en van de uitstoot van broeikasgassen komt door de productie en consumptie van voedingsmiddelen.

Het helpt om minder te kiezen voor milieubelastende dierlijke eiwitrijke producten, zoals vlees. Een voedselpatroon zonder of met minder vlees geeft een lagere milieubelasting. Het Voedingscentrum adviseert om bij voorkeur voor producten met keurmerken op het gebied van dierenwelzijn, eerlijke handel, natuur, milieu en herkomst. Steeds meer eet ik vegetarisch en zelfs veganistisch. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Bovendien hangt het eten van veel bewerkt en rood vlees samen met een hoger risico op een beroerte, diabetes type 2, darmkanker en longkanker.

Ontdekkingsreis

Je zult zelf een afweging moeten maken. Jij beslist welke producten je koopt en eet. Gezond eten is een ontdekkingsreis. Je bent misschien gewend om op een bepaalde manier te eten en maakt uit dat comfort keuzes voor producten. Of je maakt een keuze op basis van prijs of gemak. Je eetpatroon veranderen, begint met bewustwording, oftewel nadenken over wat je eet. Durf je grenzen te verleggen, te experimenteren en ga ontdekken welke groente en fruit je lekker vindt. Zo eet je automatisch ook een stuk gevarieerder, omdat je van alles uitprobeert. Wie weet ontdek je een scala aan producten die je eerder nooit at, maar eigenlijk best lekker vindt. Tijdens mijn ontdekkingsreis heb ik de waarde van peulvruchten en vegetarische vleesvervangers leren waarderen. Ook ik ben begonnen met één enkele eetwissel in de week, waarbij ik koos voor een vleesvervanger. Eigenlijk moeiteloos ben ik minder vlees gaan eten. Ik heb heerlijke andere producten ontdekt en ik mis het eten van vlees dan ook helemaal niet. Het leuke van een ontdekkingsreis is dat je niet weet wat je tegen gaat komen, welke kant je uitgaat. Dat maakt ook niet uit, want je kunt overal waardevolle lessen leren.

Copyright afbeeldingen: Pexels

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo