Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Food / Gezondheid / Kids / Leefstijl / Lunch

Trommel zonder rommel

In de broodtrommels van scholieren zit vaak weinig groente of fruit. Daarom is de campagne ‘Trommel zonder Rommel’ van start gegaan. Met deze campagne willen initiatiefnemers Voedingscentrum en Lidl de lunch van basisschoolkinderen gezonder maken. 

Lekker in je vel op school

Om goed te kunnen opletten en presteren in de klas hebben kinderen veel energie nodig. Die energie zit in gezonde voeding, zoals bijvoorbeeld volkorenbrood en fruit. Met gezond eten krijgen kinderen alle voedingsstoffen die ze nodig hebben om o.a. te groeien en de hersenen te ontwikkelen. Voedingsstoffen zijn eiwitten en gezonde vetten, maar ook mineralen en vitamines (zoals calcium en ijzer). En koolhydraten voor de nodige energie.

Je kunt het lichaam vergelijken met een auto. Een auto heeft brandstof nodig om te rijden. Ons lichaam heeft ook brandstof nodig om te denken, te leren, te rennen en te spelen. Die brandstof haal je uit je eten. Goede voedingstoffen geven je energie en zorgen ervoor dat je spieren ontwikkelt en sterk blijven.

Geen rommel in je trommel

Wetenschappers uit Amsterdam en Wageningen onderzochten de lunch van scholieren op zeven Nederlandse scholen. Hiervoor keken ze in de broodtrommels van ruim vijfhonderd basisschoolkinderen. Daaruit bleek maar in 6% van de trommels groente te zitten en in maar 5% fruit. 43% van de scholieren had een suikerhoudend drankje bij zich en 19% alleen wit brood. Bijna de helft van de trommeltjes bevatte ook bewerkt vlees en ruim een kwart had zoet beleg op brood.

De Nederlandse broodtrommels kunnen dus best wat gezonder. De campagne Trommel zonder rommel geeft ouders tips om kinderen een gezondere lunch mee te geven, bijvoorbeeld om verschillende gekleurde groenten in de lunchtrommel te doen en volkorenbrood mee te geven in plaats van witbrood. Ook raadt het Voedingscentrum aan om kinderen water mee te geven in plaats van drankjes met suiker.

Lees ook: Gezonde keuzes in de supermarkt

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo