Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Mijn gesprek over leefstijl

Aandacht voor de relatie tussen leefstijl en gezondheid wordt gelukkiger steeds belangrijker. Onze gezondheidszorg was voorheen vooral gericht op het behandelen van ziekten bij patiënten, maar steeds meer komt het besef dat artsen zich in moeten zetten op preventie. Onder andere niet-overdraagbare aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, hypertensie en diabetes kunnen gedeeltelijk voorkomen worden door het aanpassen van je manier van leven. Het kan dus zo zijn dat je bij de huisarts komt met bepaalde gezondheidsklachten, maar dat je leefstijl onderdeel van gesprek wordt.

Lees ook: Je leefomgeving telt mee

Wat kun je verwachten van zo’n gesprek?

Een gesprek over leefstijl kan best ingewikkeld zijn. Niet iedereen voelt zich op z’n gemak tijdens zo’n gesprek. Terwijl een goed gesprek juist zo belangrijk is: over wensen, behoeften, belemmeringen en haalbare stappen. De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) heeft een gesprekskaart over leefstijl uitgebracht om dit onderwerp bespreek te maken. Aan de hand van deze gesprekskaart met titel ‘Mijn gesprek over leefstijl‘ kun je het hebben over wensen, blokkades, interesses en haalbare stappen bij verbetering van je manier van leven.

Mijn Gesprek over leefstijl bestaat uit 4 leefstijl-thema’s: voeding, bewegen, welzijn en zelfzorg. Elk thema is weer onderverdeeld in zes aandachtspunten. Onder het thema Bewegen zijn dat onder meer fitter worden, minder zitten en dagpatroon. Bij voeding zijn dat bijvoorbeeld gewicht, eetpatroon en drinken. Op de gesprekskaart kruis je aan welk onderwerp je wilt bespreken. Hierdoor wordt je aan het denken gezet over vragen als: Wat wil ik veranderen? Waar wil ik mee aan de slag? Wat heb ik nodig? Wie heb ik nodig?

De gesprekskaart maakt leefstijl concreet en behapbaar

De gesprekskaart kan je helpen om het grote en toch best wel ingrijpende onderwerp leefstijl concreet en behapbaar te maken. Door de thema’s ‘op te knippen’ in verschillende aandachtsgebieden kun je je focussen op bepaalde thema’s en voor jezelf duidelijk maken wat je graag zou willen bereiken en wat je hierbij in de weg staat. Ik denk dat de set een mooi hulpmiddel is om bewustwording te creëren. Je wordt aan het denken gezet. Door je manier van leven preventief in te zetten krijg je niet alleen meer regie over je eigen gezondheid, maar het verbetert ook je vitaliteit en kan medicatiegebruik verminderen.

Meer informatie over de gesprekskaart is te vinden op de website van de Nederlandse Diabetes Federatie

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo