Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

MTB / Sport

MTB Clinic Outdoor Valley

Vorig jaar waren we in Oostenrijk op vakantie. De kinderen waren nog klein en het was heerlijk om te wandelen door de bergen. Maar toen ik zag wat voor geweldige mountainbike trails daar waren, had ik dolgraag een spannende afdaling op de mountainbike gemaakt. Waarom heb ik dat niet eerder in Nederland gedaan? Ook in Nederland heb je uitdagende mountainbike parcours door het bos, langs het strand of weideland.

Fietsen is mij met de paplepel ingegoten. Mijn ouders namen mij en mijn broer zelfs mee op fietsvakantie door de Dolomieten. Ook mijn kinderen heb ik op jonge leeftijd leren fietsen en zij genieten hier zichtbaar van. Fietsen in Nederland kan bijna overal, maar mountainbiken is uitdagender en de verborgen smalle paadjes lijken me nog veel mooier. Een beetje mountainbike parcours vraagt om skills als sturen, remmen, klimmen en dalen. Voordat ik zelf op pad ga met een mountainbike, besluit ik om samen met mijn man de basisvaardigheden onder de knie te krijgen in een MTB clinic bij Outdoor Valley.

Start your outdoor adventure!

Mountainbike Beginners Clinic

Outdoor Valley ligt aan de rand van het Hoge Bergse Bos tussen Rotterdam en Den Haag. Dit veelzijdige outdoorcentrum biedt een breed en gevarieerd aanbod aan activiteiten en arrangementen. Niet alleen mountainbiken, maar bijvoorbeeld ook kanoën, klimmen, boogschieten, survivallen en nog veel meer. Je kunt gratis voor de deur parkeren en bij het restaurant De Berghut worden we opgewacht door enthousiaste mensen.

De mountainbike beginners clinic is bedoeld voor beginners die weinig ervaring hebben met de techniek van mountainbiken. Het doel van de clinic is om skills te ontwikkelen om zelfstandig op avontuur te kunnen gaan. Ik heb wel eens een ritje gemaakt op goed geluk, maar daar was niets technisch aan. Ik vond het erg leuk om te doen, maar ook heel spannend. De groep deelnemers bestond uit een gemengd gezelschap van zo’n twaalf mensen met verschillende leeftijden van 15 tot zo’n 55 jaar. De één had wat meer ervaring dan de ander. Zo kwamen er meerdere deelnemers om mountainbiken te verkennen als nieuwe hobby, maar waren er ook vriendinnen die de clinic voor een tweede keer deden, omdat ze het de eerste keer zo leuk hebben gevonden.

Bij een mountainbike parcours weet je doorgaans niet wat je te wachten staat. Pas als je de bocht om bent, weet je wat er op je route ligt. Dit is natuurlijk spannend, maar roept bij mij ook angst op. Met de kennis van de basistechniek hoop ik met de juiste skills wat meer te kunnen ontspannen en genieten van het fietsen.

Speeddaten met een mountainbike van Cube in Bergschenhoek!

Skills

Na ontvangst met koffie en thee kregen we een korte uitleg over de mountainbike en de uitrusting. De instructeurs van de clinic zijn ervaren mountainbikers in binnen – en buitenland en doen zelfs aan wedstrijden mee. Met enthousiasme en liefde voor de sport delen ze hun kennis en persoonlijke ervaringen en tips, bijvoorbeeld wat ze graag dragen tijdens een rit, wat ze in hun rugzak meenemen of welke parcours in Nederland mooi zijn.

Je hoeft overigens niet over een eigen mountainbike te beschikken. Uniek bij Outdoor Valley is de samenwerking met het gerenommeerde fietsenmerk Cube. Ieder jaar ontvangt Outdoor Valley ruim veertig stuks nieuwe mountainbikes. De fietsen die op dat moment één jaar oud zijn, worden weer te koop aangeboden. Zo ben je gegarandeerd van een kwalitatief zeer goede mountainbike. De mountainbike wordt afgesteld op je lichaamslengte en ook voor een helm wordt gezorgd.

Op een parkeerterrein van asfalt beginnen we met de juiste uitgangspositie en houding op de fiets, remmen, draaien, slalommen en obstakels zoals een plank en palet. Het mountainbiken over de palet vond ik al heel spannend, maar met de uitleg en instructies tijdens het oefenen, ging het me steeds beter af. De instructeurs hielden alle deelnemers goed in de gaten en gaven persoonlijke aanwijzingen ter verbetering. Zo kneep ik bijvoorbeeld bij het slalommen met teveel vingers in de rem, terwijl je beter met één of twee vingers kunt remmen. Door de oefeningen een aantal keer te herhalen, werd de mogelijkheid geboden om je techniek te verfijnen. Zo merkte ik dat ik steeds betere controle en vertrouwen kreeg na een aantal herhalingen. Vervolgens gingen we slippen op gras. Niet iets wat je op het parcours doet, maar dit ging puur om het ervaren van dit gevoel. Daarna stond schakelen tijdens het klimmen op het programma.

Every ride is a tiny holiday

Parcours

Na een goed verzorgde lunch stapten we weer op de fiets om het parcours van het Hoge Bergse Bos te verkennen. De omgeving is niet alleen prachtig, maar door de grote hoogteverschillen en technische elementen is dit parcours uniek in de regio en een uitdaging voor mountainbikers uit het hele land. Het parcours bestaat uit drie secties die met elkaar verbonden zijn. Zo hoef je niet het hele parcours in één keer te doen.

De begeleiding tijdens de parcours rit was ook prettig. Het verloop van de delen van het parcours werden goed toegelicht en de instructeurs hielden de groep goed bij elkaar. Zo ging er altijd iemand voorop, stond er tijdens het parcours ook altijd begeleiding bij de meest uitdagende stukken en werd de rij weer afgesloten door een instructeur. Met humor en enthousiasme werd je gemotiveerd om je angsten te overwinnen en met de juiste techniek bijvoorbeeld toch die steile afdaling te doen, waarbij de persoonlijke grenzen van de deelnemers werden gerespecteerd. Zo durfde ik eigenlijk niet af te dalen over een pad met grote keien, maar door de kennis van de vaardigheden, begeleiding en motivatie heb ik het toch gedaan. Dat voelt als een persoonlijke overwinning!

The temptation to quit will be the greatest just before you succeed.

Tot slot

Meer zelfvertrouwen, minder knijpen in de remmen en niet afstappen voor een obstakel. Door de kennis van de techniek zit ik meer ontspannen op de mountainbike, heb ik een betere balans en meer controle. Tijdens een toertocht kom je onverwachte obstakels tegen, zoals een plotselinge steile afdaling of een boomstam. Door de kennis die ik met deze clinic heb opgedaan, blokkeer ik minder snel bij dit soort verrassingen. Gedurende de dag merkte ik dat ik meer vertrouwen kreeg, net iets sneller durfde te gaan en zelfs als eerste een steile afdaling nam. Het was een heerlijke sportieve dag samen met mijn man. Naast de MTB clinic voor beginners kun je bij Outdoor Valley ook kiezen voor losse MTB trainingsdagen waarin nog meer skills en trucs aan bod komen. Iets wat we zeker overwegen!

Outdoor Valley | www.outdoorvalley.nl

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo