Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

MTB / Sport

Shimano Valkenburg Houthem route

mountainbiken valkenburg

Voor een pittige mountainbiketocht door een prachtig gebied ben je in Valkenburg op de juiste plek. Het gebied is groen, vol steile hellingen en biedt prachtig uitzicht over het Zuid-Limburgse heuvelland. Ons mountainbike avontuur start bij het moderne Shimano Experience Center waarna we genieten van een uitdagende mountainbikeroute door de hellingbossen van Valkenburg.

Shimano Experience Center

Helaas hebben we geen eigen mountainbikes, maar gelukkig kun je ze huren. Het liefst zo dicht mogelijk bij de start van de trail. Zo kwam ik terecht bij het Shimano Experience Center (De Leeuwhof 2, Valkenburg) waar verschillende mountainbike routes starten. Mijn man kijkt zijn ogen uit in het Center. Je kunt hier namelijk niet alleen fietsen huren, maar ook fietsen bewonderen van profs. Zo staat de roze fiets van Tom Dumoulin te shinen en er hangen gesigneerde truien van wereldkampioenen.

Online heb ik de MTB’s gereserveerd en bij aankomst staan ze netjes voor ons klaar. Ik jubel, want de zwarte MTB’s zien er fantastisch uit en zijn blinkend schoon. Bij de balie ondertekenen we een ‘eigen risico verklaring’ en krijgen we een noodnummer. Het Center gaat er niet vanuit dat er iets gebeurd, maar mocht onderweg je band lek raken of je ketting eraf vliegen dan wordt je opgehaald. Dat geeft een fijn gevoel!

Daarna passen we helmen en maken we een proefritje op onze e-MTB’s. We krijgen een korte uitleg over de mogelijkheden van de MTB. ‘Ben je bekend met een dropper post? Ik dacht dat de medewerker het over Instagram had, maar hij bedoelde een zadelpen die je tijdens het fietsen in hoogte kunt verstellen. Een druk op de knop is voldoende om je zitpositie te verlagen. Hierover later meer.

Culinair eten en prinsheerlijk overnachten bij Kasteel TerWorm

Volop klimmen, dalen en bochtenwerk

Op advies van het Shimano Experience Center volgen we de Shimano Valkenburg Houthem route. Deze prachtige mountainbikeroute is zo’n 19 kilometer lang en gaat in en om Valkenburg. We volgen de blauwe bordjes vanaf het Center. Na nog geen 200 meter gaat de route steil omhoog. Wat was ik blij dat ik voor e-MTB’s heb gekozen. In het Groene Hart hebben we deze heuvels niet.

Op hoog tempo crossen we door het bos. De route is duidelijk aangegeven en de meeste paden zijn goed te doen. Het heeft de afgelopen dagen veel geregend en ook storm Ciarán heeft flink huisgehouden. De modder, takken en bladeren zorgen voor extra uitdaging. De e-MTB’s zien er niet alleen fantastisch uit, ze zijn het ook. Bij een flinke helling zet ik met een druk op de knop de boost aan en vlieg ik omhoog.

Ik daag mezelf uit om zo hard mogelijk door de bochten te knallen. Daarbij helpt de dropper post, omdat je boven je zadel kunt zakken. Ik ben hier en daar bang om mijn grip te verliezen, maar vertrouw op mijn techniek en voel dat het gewicht goed is verdeeld op mijn fiets. De techniek die ik heb geleerd tijdens mountainbike clinics heb ik echt wel nodig op deze route. Als je wilt gaan fietsen in dit prachtige fietsgebied raad ik je aan om eerst de skills onder de knie te krijgen.

Lees meer over mijn eerste MTB Clinic bij Outdoor Valley

Fietsen in Valkenburg is een feest!

De route gaat grotendeels door de bossen, maar je komt ook via wegen door de pittoreske dorpjes Broekhem, Houthem en Berg. Bij glibberige afdalingen zit mijn hart in mijn keel en voel ik de adrenaline door mijn lijf gieren. Maar ik geniet van al het moois dat ik onderweg tegenkom. De route is heel afwisselend met bossen, heidevelden, akkers, weilanden en boomgaarden. Het regent en modder spat alle kanten op. Niet alleen onze fietsen zien zwart van de modder, het knarst ook tussen mijn tanden. Maar ik kan niet stoppen met glimlachen. Dit was een geweldige route en ik had graag nog tijd gehad om de route uit te breiden. Na het inleveren van onze fietsen kunnen we ons omkleden bij Shimano Experience Center en uiteraard kunnen we niet naar huis zonder een lekkere punt vlaai. Fietsen in het heuvelachtige Zuid-Limburg is fantastisch. Valkenburg, I’ll be back!

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo