Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl / Persoonlijk

Mijn gewicht beheerste mijn leven

Ongecontroleerd stouwen als ik me rot voelde of als er letterlijk en figuurlijk teveel op mijn bordje lag. Het gaf troost, ookal was het voor heel even. Dat gevoel duurde helaas niet lang en mijn gevoelens veranderen niet. Sterker nog, ik kreeg er nog een dikke portie schuldgevoel bij. Ik had mezelf weer teleurgesteld door teveel en ongezond te eten. Ik voelde schaamte en al die nare gevoelens zorgden ervoor dat ik nog meer ging eten. En zo was de vicieuze cirkel compleet. Maar ook als ik mij verveelde of als de kinderen eindelijk op bed lagen, at ik als beloning een hele zak chips leeg. Zo leerde ik mijzelf onbewust ongezonde gewoonten aan om te ‘dealen’ met de omstandigheden in mijn leven. Mijn gewicht en onzekerheden over mijn lijf groeide. Sterker nog, het beheerste mijn leven.

Als ik slank ben, dan ben ik gelukkig

Ik dacht altijd dat ik écht gelukkig zou zijn als ik tien kilo lichter zou wegen. En dat ik door ‘even snel wat kilo’s kwijt te raken’ weer beter in mijn vel zou zitten. Telkens viel ik af en werd ik slank, maar de kilo’s kwamen er net zo hard weer bij. Om te veranderen, moest ik mijn oogkleppen afdoen en mezelf niet langer voor de gek houden. Ik kan iedereen om mij heen de schuld geven, maar ik moest het bij mezelf zoeken. Ook begon ik me te realiseren dat je pas kunt bijsturen als je weet hoe het echt met je gaat. Ik moest mezelf confronteren om na te denken over mijn gevoelens. Eerder ging ik dat liever uit de weg.

Ik wilde opgewekt wakker worden, barsten van de energie en me gelukkig voelen. Dat verlangen, diep van binnen, werd steeds sterker. Niet ‘even proberen’ en na de eerste beste poging mijn schouders ophalen en weer een zak chips en reep chocolade eten, maar er écht voor gaan. Zo raakte ik gemotiveerd om mijn leefstijl aan te passen om gezonder en gelukkiger door het leven te gaan. Ik focuste niet meer op mijn gewicht, maar op mijn manier van leven.

Lees ook: Gezond leven is maatwerk

Het glas is halfvol

Veranderen gaat niet vanzelf. Het kost je de spreekwoordelijke bloed, zweet en tranen. Gezond leven houdt in dat je er iedere dag bewuste keuzes maakt. De keuze om iets niet te doen of juist wel te doen. Ik realiseerde me dat ik altijd neerbuigend over mezelf praatte en mezelf nooit genoeg vond. Ik was ook nooit tevreden en zag altijd beren op de weg. Door simpele oefeningen heb ik mijn negatieve denkpatroon kunnen doorbreken. In het begin voelde het super onnatuurlijk om mezelf complimenten te geven. Wie doet dat nou? Maar door het toch te doen en vol te houden, merkte ik een verandering in mezelf. Ik begon mezelf meer te waarderen en zag de dingen zonniger in.

Het is mijn manier van denken dat mijn leven heeft veranderd. Je mindset is bepalend voor hoe je in het leven staat. Met een positieve instelling kom je heel ver, maar dat is niet vanzelfsprekend. We worden misschien niet allemaal geboren met het positiviteitsgen, zeg ik altijd. Maar dat betekent niet dat je het daarbij moet laten zitten. Positief denken kun je leren. Het is jouw keuze hoe jij door het leven wil gaan.

Een gezonde leefstijl is voor iedereen anders

Door die zelfwaardering begon ik in te zien dat ik beter voor mezelf moest zorgen. Goed voor mezelf zorgen zie ik sindsdien als blijk van liefde voor mezelf. Sindsdien beweeg ik meer, eet ik gezonder en besteed ik aandacht aan voldoende ontspanning en een goede nachtrust. Maar dat gaat, ook na mijn leefstijlverandering, niet vanzelf. Nog iedere dag moet ik er moeite voor doen. Nog iedere dag heb ik zin in chips en chocolade. De verleidingen zijn niet minder geworden. En dat gaat me de ene dag beter af dan de andere. Ik moet me blijven focussen en blijf zoeken naar de beste manier van leven dat bij de fase in mijn leven past. Het blijft een zoektocht met vallen en opstaan. Mijn gewicht schommelt en ik baal als ik kilo’s aankom. Ik wil nog wel eens in de slachtofferrol vluchten als het even tegenzit. Maar gewicht aankomen, is geen falen. Mezelf oppeppen en herpakken gaat steeds beter. Door te blijven proberen, sta ik steeds sterker in mijn schoenen. En die moeite die ik iedere dag doe, is het absoluut waard!

Foto: Aimée Mooiman Fotografie

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo