Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl / Persoonlijk

Ik doe Dranquilo

Ik doe dranquilo, oftewel bij hoge uitzondering drink ik een goed glas wijn. Daar kan ik echt van genieten. Ik verbied mezelf niets, maar ik heb er simpelweg niet zoveel behoefte aan. Ik ga namelijk niet goed op alcohol. In mijn geval is “met mate” al te veel. Zelfs van een bodempje raak ik al onder invloed. Ik voel me er niet lekker door en mijn smaak, reuk en gezichtsvermogen gaat achteruit. Ik kan niet meer goed nadenken waardoor ik onzin uitkraam, raar doe en vervolgens doe ik ook nog eens geen oog dicht.

Comazuipen

In mijn tienerjaren en studententijd dronk ik regelmatig teveel. Ik wist vaak niet eens meer hoe ik thuis was gekomen na een avondje uit. Van de avond herinnerde ik me alleen flarden. Het lijkt misschien makkelijk om niet toe te geven aan groepsdruk, maar ik vond het maar lastig. Ik was onzeker en dronk alcohol om erbij te horen. Totdat ik out ging op het huisfeest van mijn broer en de ambulance voor de deur stond.

Die ervaring was een harde les en goede wake up call. Vanaf dat moment ben ik voorzichtiger en drink ik nauwelijks alcohol. Maar tot kort geleden voelde ik me nog wel eens een buitenstaander als ik een cola bestelde op een feestje. Het voelde alsof ik niet meetelde als ik geen alcohol dronk en het niet gezellig is zonder een wijntje. Het is tegenwoordig zo gewoon geworden om alcohol te drinken. Best gek, want alcohol is giftig.

Gevolgen van alcohol

Uit onderzoek van Trimbos en het RIVM blijkt dat meer dan 80% van de volwassen Nederlanders wel eens alcohol drinkt. Ongeveer 8,5% van de Nederlanders boven de 18 drinkt overmatig alcohol. Dit betekent meer dan 21 glazen per week bij mannen en meer dan 14 glazen per week bij vrouwen. Maar waar ik nog meer van opkeek, is dat maar liefst bijna 60% van de volwassenen meer dan één glas alcohol per dag drinkt. De gevolgen van het drinken van alcohol, hebben niet alleen gevolgen voor je gezondheid, maar ook op die van de maatschappij. Denk dan aan de kosten voor zorg, onderwijs, werkgevers, politie en justitie.

Overmatig alcoholgebruik verhoogt het risico op verschillende vormen van kanker (18-48 procent) en dementie (41 procent). Ook alcoholgebruik van de man vóór de bevruchting vergroot de kans op een miskraam vergroot. Geen alcohol drinken, in ieder geval niet meer dan één glas per dag, helpt volgens de Nederlandse Gezondheidsraad verschillende (chronische) ziekten te voorkomen, waaronder: leverziekten, kanker en hart- en vaatziekten. Overmatig alcoholgebruik kan dus leiden tot ingrijpende gevolgen als alcoholverslaving, leverproblemen, hersenbeschadiging, hart- en vaatziekten en Korsakov.

De gevolgen van alcohol drinken hebben niet alleen betrekking op je eigen gezondheid, maar heeft ook invloed op de maatschappij. Jaarlijks komen er bijna twee miljoen volwassenen in de problemen door alcoholgebruik waardoor de kosten van alcohol voor de samenleving in de miljarden lopen. Denk hierbij aan lagere arbeidsproductiviteit, inzet van hulpdiensten en verkeersongevallen.

Lekker Dranquilo vanavond

De overheid heeft een campagne gestart om mensen meer bewust te maken van hun alcoholgebruik met: Ik doe Dranquilo. De Dranquilo-campagne laat zien dat geen of minder alcohol drinken heel normaal is en dat je niet buiten de groep valt als je niet meedrinkt. Dranquilo doen, is gezond! De term Dranquilo komt van het Spaanse woord ‘tranquilo’, wat ‘kalm aan’ betekent. Als je – korter of langer – geen alcohol drinkt, kun je dat aangeven door te zeggen: “Ik ben dranquilo.” of “Vanavond doe ik lekker dranquilo”. Dranquilo doen is gezond voor je! Wil je hier meer over weten, neem dan een kijkje op de website Dranquilo.nl. Van roken weet iedereen inmiddels hoe slecht het is. Misschien dat over tien jaar hetzelfde geldt voor alcohol.

Recept alcoholvrije cocktail
Ik kreeg een fles Ceder’s Crisp waarmee ik een heerlijke alcoholvrije cocktail maakte. Ceder’s is een goed alternatief voor gin en gemaakt van Zweeds water en Afrikaanse kruiden als jeneverbes, citrus, komkommer en kamille. Ik maakte twee heerlijke cocktails met de volgende ingrediënten:
100 ml Ceder’s Crisp
200 ml Fever tree tonic water
30 ml Karvan Cévitam grenadine
blokjes ijs

Meer informatie

Heb je vragen over alcohol in het algemeen, wil je meer informatie over je drinkgedrag of je kennis testen? Kijk dan eens op alcoholinfo.nl. Ook voor hulp bij een (beginnend) alcoholprobleem of als je bezorgd bent over iemand die je kent, kan je op deze website terecht.

Heb je onbewust een patroon ontwikkeld waarbij je vrijwel dagelijks alcohol drinkt? Wil je zien wat er gebeurt als je dat gewoontegedrag doorbreekt? Dan is misschien IkPas iets voor jou. Vorig jaar deed ik hier aan mee en schreef ik een blog over mijn deelname: Blog IkPas. Wil je meer weten wat de overheid doet om het alcoholgebruik terug te dringen? Neem dan een kijkje op de website van de Rijksoverheid.

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo