Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Persoonlijk

Het regent echtscheidingen

echtscheiding

Vorig jaar publiceerde het CBS een artikel dat er steeds minder echtscheidingen zijn. ‘Hoe dan?‘ vraag ik mij af. Juist de laatste tijd heb ik het idee dat er steeds meer mensen om mij heen uit elkaar gaan. Ik hoor het overal: op het schoolplein, langs de lijn bij de voetbal en ook in onze vriendenkring. Ik nader de 40, heeft dat er mee te maken? Die scheidingen laten me niet koud en maken mij soms ook een beetje onzeker over mijn eigen huwelijk. Waarom zou ons huwelijk het wel overleven?

Gemiddeld vijf kinderen per klas

‘Het aantal echtscheidingen neemt al zeven jaar op rij af.’ Helaas zeggen die cijfers niets over het aantal mensen dat uit elkaar gaan. Steeds meer mensen kiezen ervoor om ongehuwd samen te wonen, ook als ze kinderen krijgen. Het huwelijk is tegenwoordig minder vanzelfsprekend. En dat merk ik ook om mij heen. Veel familie en vrienden zijn niet getrouwd. Het aantal huwelijken dat ik heb mogen bijwonen, is op één hand te tellen.

Volgens de cijfers van het CBS is het niet vreemd dat ik steeds meer te maken krijg met scheidingen om mij heen. Het aandeel ouders dat in de eerste jaren na de geboorte van hun kind(eren) uit elkaar gaan, neemt toe. Dit betekent ook dat het aantal kinderen die met een scheiding van de ouders te maken heeft, groot is: gemiddeld vijf per klas. In verhouding zijn het kinderen tussen de twee en zeven jaar die het vaakst een scheiding meemaken.

Een serieuze impact op lichaam en geest

Genoeg over de cijfers, want waar ik het eigenlijk over wil hebben, zijn de effecten van uit elkaar gaan. Een scheiding is in de eerste plaats natuurlijk zeer ingrijpend voor de (ex)partners zelf en hun kinderen. Scheiden van je partner betekent namelijk ook scheiden van een bepaald leven. En soms zelfs scheiden van je vrienden. Een scheiding brengt grote veranderingen in je leven met zich mee die gepaard gaan met onzekerheid en emoties. Uit elkaar gaan is dan ook een juridisch, financieel en emotioneel proces, die een serieuze impact heeft op je lichaam en geest. Veel mensen ervaren jarenlang stress van een scheiding en leveren in op hun gezondheid.

Lees ook: Preventief medisch onderzoek

De impact van uit elkaar gaan

Een echtscheiding kan ook bij de familie en vrienden veel vragen en onzekerheid oproepen. Relaties kunnen onder druk te komen staan en loyaliteitsconflicten zijn niet ondenkbaar. Want mag de familie van je (ex-)partner jou nog wel spreken? En hoe zit het met de jaarlijkse familiebarbecue? Ook de dynamiek binnen de vriendenkring kan veranderen. Er zullen vrienden zijn die meer verbondenheid met jou voelen, of juist met je (ex-)partner. Het kan ook zijn dat je vrienden een kant kiezen.

Als vriend moet je soms ook noodgedwongen afscheid nemen van een gezamenlijke vriendschap. Ook dat kan allerlei emoties met zich meebrengen. “Hoe moet dat nu als zij elkaar zijn? Kan het toch nog goed komen? Wie moet ik steunen? Moet ik kiezen? Wil ik kiezen? Wat kan ik doen? Hoe pak ik het aan?” Nooit eerder heb ik over deze vragen na hoeven denken, omdat ik niet eerder in deze positie zat. Nu worstel ik met deze vragen. Ik wil graag helpen, een luisterend oor bieden en beschermen. Maar ik ben ook niet opgeleid in al deze aspecten. Misschien is de allerbeste tip wel om te vragen waar iemand behoefte aan heeft. ‘Kan ik je vandaag ergens mee helpen? Waar heb je behoefte aan?’

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo