Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl / Persoonlijk

Preventief medisch onderzoek

Een groot deel van ons leven besteden we aan ons werk. De pensioenleeftijd gaat omhoog en er zijn veranderingen in de sociale zekerheid. Misschien lijkt je pensioen nog wel oneindig ver weg. Aan de andere kant is het nooit te vroeg om er eens bij stil te staan hoe je zo optimaal inzetbaar kan blijven en met plezier aan het werk te blijven tot aan je pensioen. Een periodiek Preventief medisch onderzoek kan hierbij ondersteunen.

Wat houdt het PMO in?

Het doel van een Preventief medisch onderzoek is om vroegtijdig gezondheidsproblemen op te sporen die het gevolg zijn van eventuele risico’s die je loopt op het werk. Daarnaast is er in dit onderzoek aandacht voor jouw lichamelijke en geestelijke conditie en leefgewoonten. Deze check richt zich niet op één risico of aandoening, maar geeft je een algemeen beeld van je eigen gezondheid. Zo zie je wat er goed gaat, en op welke gezondheidsfactoren je nog kunt bijsturen.

Via mijn werk kreeg ik een uitnodiging voor een Preventief medisch onderzoek. Iedere werkgever is verplicht om al zijn individuele werknemers periodiek in de gelegenheid te stellen een arbeidsgezondheidskundig onderzoek te doen. Of je meedoet aan een dergelijk onderzoek, mag je uiteraard zelf weten. Het is geen verplichting, maar ik stond te popelen om deel te nemen. Ik was vooral benieuwd naar mijn glucose gehalte en cholesterol.

Een digitale vragenlijst

Mijn PMO begon met een digitale vragenlijst die ik gewoon thuis op de laptop kon invullen. De vragen zijn gericht op werkvermogen, werkomstandigheden en gezondheid. Het waren ongeveer 100 vragen die ik in een mum van tijd had ingevuld. Voor mij kwamen hier geen bijzonderheden uit. Na de digitale vragenlijst volgt een aanvullend medisch onderzoek en een gesprek met een vitaliteitscoach.

Afspraak met de vitaliteitscoach

Vervolgens werd het tijd voor de afspraak met de vitaliteitscoach. Deze afspraak vond plaats op locatie en niet op mijn werk. Ik was lekker op tijd, maar ook meteen aan de beurt. Heel fijn dat ik niet zo’n tijd zit te wachten. Ik werd hartelijk ontvangen en meteen op mijn gemak gesteld. Er werd mij op het hart gedrukt dat alles vertrouwelijk blijft. De resultaten van het onderzoek en alles wat ik bespreek met de coach blijft binnen deze muren. Ook doe ik alleen de onderdelen van het onderzoek die ik zelf wil.

Op de tafel voor mij zie ik het Leefstijlroer liggen. Het Leefstijlroer leerde ik kennen tijdens een gezondheidsevent. Het is een mooi hulpmiddel voor professionals om het gesprek te voeren met hun cliënten over alle aspecten van een gezonde leefstijl. Aangezien ik geen specifieke vragen heb, gaan we vrijwel direct over tot de metingen. Mijn glucose en cholesterol waarden worden gemeten door middel van een vingerprik. Je voelt er nauwelijks iets van en de resultaten van de meting zijn er heel snel. Daarna volgen metingen van mijn lengte, gewicht en buikomvang. Niet mijn favoriete onderdeel, maar goed, toch fijn om te weten hoe de vlag ervoor staat. Dan volgen er oogtesten voor beeldschermwerk en zicht veraf.

Meten is weten

Als mijn bloeddruk wordt gemeten, vraagt de vitaliteitcoach of ik wel eens duizelig ben. Toevallig was ik in de laatste weken een paar keer duizelig bij te snel opstaan, maar verder heb ik geen klachten. Mijn onderdruk blijkt op het randje te zitten waardoor deze meting later nog een keer wordt uitgevoerd. Bij beide metingen blijkt de onderdruk net te laag te zijn. Die moet ik dus in de gaten blijven houden.

Meteen na alle metingen krijg ik een persoonlijke terugkoppeling waarin de uitslagen worden besproken. Er komt best veel informatie op me af, maar online kan ik de rapportage op mijn gemak bekijken. Deze rapportage blijft vertrouwelijk en wordt niet gedeeld met mijn werkgever. Ik hoef me dus geen zorgen te maken over mijn privacy. Mijn werkgever ontvangt alleen een algemene terugkoppeling die niet herleidbaar is naar mij als persoon. Denk bijvoorbeeld aan het aantal medewerkers die nekklachten hebben.

Laatst las ik ergens dat slechts één op de tien Nederlands gebruik maakt van de mogelijkheid om een Preventief medisch onderzoek te laten doen. Mocht jouw werkgever jou een dergelijk medisch onderzoek aanbieden dan kan ik je zeker adviseren om deel te nemen. Niet alleen voor de juiste arbeidsomstandigheden binnen jouw bedrijf, maar met name voor jezelf, om je inzicht te geven in jouw gezondheid in relatie tot de gezondheidsrisico’s op het werk. En dat inzicht is wat mij betreft hartstikke waardevol!

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo