Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl / Natuur

Gezonde lucht

Iedere vier seconden haal je adem, meer dan 20.000 keer per dag. Voor je longen is het belangrijk dat je gezonde lucht inademt. Helaas is de lucht in Nederland bijna overal ongezond. Allen op Vlieland en Schiermonnikoog adem je gezonde lucht in. De grootste oorzaak is het verkeer. Maar ook haarden, houtkachels, barbecues en vuurkorven vervuilen de lucht in je leefomgeving sterk. Bij vervuilde lucht adem je teveel stikstofdioxide en fijnstof in. Luchtvervuiling is voor iedereen ongezond. Hierdoor kun je last krijgen van kortademigheid, astma en COPD of longkanker. En het verergert longziekten.

Luchtvervuiling is voor iedereen ongezond

Dat rook uit een schoorsteen ongezond is, zie je direct. Ook dikke smog is duidelijk waarneembaar. Maar helaas is het zo dat je de meeste luchtvervuiling niet kunt zien. De lucht kan nog zo stralend blauw zijn, het bevat waarschijnlijk veel meer vervuiling dan je zou denken. Zo adem je onopgemerkt ongezonde stoffen in.

Bescherm jezelf tegen luchtvervuiling

Voor je gezondheid is het belangrijk om jezelf zoveel mogelijk te beschermen tegen luchtvervuiling. Op longfonds.nl/gezondelucht kun je makkelijk checken hoe gezond de lucht is die je inademt bij jou in de buurt. Het is nuttig om dit vaker te doen, want de kwaliteit van lucht is niet altijd en overal hetzelfde.

Het Longfonds geeft onder andere vijf tips om jezelf beter te beschermen tegen ongezonde lucht waarmee je het risico verkleint om ziek te worden.

1. Let op het weer

Op warme en windstille dagen neemt de vieze lucht sterk toe. Ook bij temperaturen onder 0, mistig en windstil weer is er meer luchtvervuiling. Als je longpatiënt bent, heb je op die dagen misschien meer medicijnen nodig. Tijdens zomersmog zijn de concentraties het hoogst aan het eind van de middag. Het is niet verstandig om op dat moment buiten actief bezig te zijn. Na een regenbui en bij harde wind is de lucht schoner.

2. Vermijd drukte en de spits

Vermijd waar mogelijk volle tunnels, stoplichten, files en spitsuren. Kies als je naar je werk of supermarkt fietst een straat die parallel aan een drukke weg loopt. De lucht is daar gezonder, omdat huizen een deel van de vieze lucht tegenhouden.

3. Woning, werk en school weg van de snelweg

Let er, als het kan, bij de keuze voor woning, werk, kinderdagverblijf en school op dat deze zich niet bevindt langs een drukke (snel)weg. Het beste is om een afstand aan te houden van 300 meter tot een snelweg en 50 meter tot een provinciale weg.

4. Sporten in de frisse buitenlucht

In de frisse lucht sporten is heerlijk, maar minder gezond als je kiest voor een route langs een drukke weg. Kies daarom voor een ommetje door de natuur.

5. Ventileer je woning

Lucht je woning regelmatig. Woon je aan een drukke weg? Lucht dan niet aan de straatzijde van je woning en niet in de spits.

Lees ook: Je leefomgeving telt mee

Over het Longfonds

Longfonds wil dat iedereen op een gezonde manier kan leven: rookvrij en in gezonde lucht. Want niemand mag ziek worden of overlijden van de lucht die hij inademt. Longfonds blijft zich inzetten om het grote belang van gezonde lucht onder de aandacht te brengen. Zo stond Longfonds aan de wieg van het Schone Lucht Akkoord dat de regering begin 2020 sloot. Het doel: minder gezondheidsschade door luchtvervuiling in 2030.

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo