Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Gezonde werkomgeving

Thuiswerken is een blijvertje voor mij. Mijn werkgever heeft al aangegeven dat er, als de maatregelen weer veranderen minimaal 50% vanuit huis zal worden gewerkt. De combinatie van werken op kantoor en een werkplek thuis lijkt me ideaal. Best of both worlds, zeg maar. Eigenlijk werkte ik al op deze manier, voordat we de corona crisis ingingen. Mijn werkomgeving vind ik misschien nog wel belangrijker dan de inhoud van mijn werk. We besteden immers een groot deel van onze tijd aan werken en een fijne werkomgeving draagt bij aan je gezondheid.

Omdat je het waard bent

Voor mijn werkgeluk vind ik erkenning en waardering belangrijk, zowel voor mijn resultaten, maar ook zeker voor mijn inzet. Ieder mens heeft hier toch wel behoefte aan? Een complimentje kan me stimuleren om het beste uit mezelf te halen. Het zorgt ervoor dat ik met plezier naar mijn werk ga.

Beter een goede collega dan een verre vriend

Je collega’s hoeven niet je beste vrienden te zijn, maar ik vind het wel belangrijk dat ik goed kan opschieten met mijn directe collega’s. Een fijne werksfeer wordt grotendeels bepaald door je collega’s. In een gezonde werkomgeving hoor je jezelf te kunnen zijn zonder je onveilig te voelen.

Lees ook: Zet ook de stap!

Beloning

Natuurlijk is salaris belangrijk. Er moet immers brood op de plank komen, zullen we maar zeggen. Een eerlijke beloning voor het werk dat je verricht is dan ook wenselijk. Maar veel geld verdienen en geen plezier hebben in mijn werk lijkt me verschrikkelijk. Secundaire arbeidsvoorwaarden spelen voor mij dan ook een waardevolle rol. Denk hierbij aan de mogelijkheid om plaats- en tijdgebonden te werken, voldoende vakantiedagen en/of doorgroeimogelijkheden.

Je werkplek

Je werkgever is verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek. Zo moet je over alle materialen beschikken om je werk gezond uit te voeren. Dat varieert van essentiële veiligheidsmaterialen tot een goede bureaustoel. Ook als je thuiswerkt, is je werkgever ervoor verantwoordelijk dat je je werk op een goede manier kunt doen.

Balans

Voor onze gezondheid is het belangrijk dat er een goede balans is tussen werk en privé. Door thuiswerken vervaagt deze grens en lopen privé en werk vaker door elkaar heen. Je kunt dit voorkomen door een grens te trekken waar en wanneer je werkt. Werk bijvoorbeeld niet in dezelfde ruimte als waar je ontspant. Als je dit wel doet, kun je op termijn een koppeling maken tussen deze werkplek en de eventuele stress die je vanuit je werk ervaart. Om gezond te blijven is het belangrijk dat je kunt ontspannen in je eigen leefomgeving en je terug te kunnen trekken op een stille en rustige plek.

Frisse lucht

Gooi de ramen eens open en ventileer de ruimte waarin je werkt. Loop in je pauze een blokje om of wandel tijdens een telefonisch overleg. Heb je een plantje staan op je bureau? Voldoende groen in je leefomgeving heeft positieve effecten op je gezondheid. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die in een groene omgeving wonen minder vaak de huisarts bezoeken.

Tot slot

Thuiswerken is voor mij een uitkomst. Zo scheelt me een werkdag per week aan reistijd. Die tijd kan ik nu aan mezelf en mijn gezondheid besteden door meer te sporten of rust te nemen. Thuiswerken geeft me bovendien een gevoel van vrijheid, omdat ik de ruimte heb op mijn werk in te delen op mijn eigen manier en dat in een vertrouwde omgeving. Ik ben niet de enige die hier zo over denkt. Uit recente onderzoeken blijkt dat twee derde van de werknemers het idee heeft dat ze thuis productiever zijn. Je ideale werksituatie is natuurlijk een persoonlijke aangelegenheid. Het loont voor je gezondheid om jezelf af en toe eens af te vragen of je nog tevreden bent met jouw werkomgeving.

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo