Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Je leefomgeving telt mee

Een opgeruimd huis. Groen in de buurt. Genoeg daglicht. Een lekkere werkplek. Het telt allemaal mee als het om je gezondheid gaat. De omgeving waarin je woont, werkt en leeft, kan invloed hebben op je gezondheid. De slechte invloed van geluidsoverlast, luchtvervuiling of gevaarlijk verkeer op je kwaliteit van leven, begrijpen we allemaal wel. Maar een goede leefomgeving kan je gezondheid ook bevorderen. Wat verstaan we dan onder een goede leefomgeving?

Een omgeving die als prettig wordt ervaren

Volgens het RIVM is een gezonde leefomgeving een omgeving die als prettig wordt ervaren, die uitnodigt tot gezond gedrag en waar de druk op de gezondheid zo laag mogelijk is. Een gezonde leefomgeving is schoon en veilig, nodigt uit tot bewegen, spelen en sporten, goede bereikbaarheid, ontmoetingsplaatsen voor sociaal contact, goede milieukwaliteit, voldoende groen, gezonde en duurzame woningen en een gevarieerd aanbod van voorzieningen.

Hoe woon jij?

Op het platform atlasleefomgeving.nl kun je jouw leefomgeving verkennen en ontdekken. Met één klik bekijk je hoe jouw leefomgeving scoort op luchtkwaliteit, geluidsoverlast en veel groen in je omgeving. De informatie komt uit kaarten die door organisaties van de overheid beschikbaar worden gesteld. Dit zijn organisaties zoals Rijkswaterstaat, RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek. Zij zorgen ervoor dat de informatie regelmatig wordt bijgewerkt. Het is wel goed om te beseffen dat de effecten van de verschillende aspecten op je eigen gezondheid of op die van mensen in je buurt staan niet in dit platform.

Bron: Atlasleefomgeving.nl

Wat kun je zelf doen?

De overheid zet zich in om een gezondere leefomgeving te creëren voor ons allemaal, maar je kunt zelf ook de handen uit de mouwen steken. Aan de fijnstof in de lucht kun je niet direct iets veranderen, maar je kunt wel groen planten in je tuin of op je dak, een stoeptegel wippen voor wat plantjes of een initiatief voor meer bomen in je wijk starten. Niet alleen buiten, maar ook binnen kun je je leefomgeving fijner maken. Ruim eens lekker op, gooi de ramen open voor frisse lucht en maak van je thuisomgeving een oase van rust. Neem de regie in eigen hand en maak van je huis een gezonde en fijne plek waar ruimte is voor ontspanning en positieve energie.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

Beaumont Amsterdam

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

fitbit logo

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo