Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Echt eten – Pascale Naessens

Maak jezelf sterker, gezonder en gelukkiger

De kookboeken van Pascale Naessens zijn de best verkochte boeken in België. Ze is het boegbeeld van pure en gezonde voeding. Tien jaar geleden schreef ze haar eerste boek en nu brengt Pascale Naessens al haar dertiende boek uit, ‘Echt eten‘. Een aantal van haar boeken zijn zelfs vertaald in het Frans, Engels en Duits. Ik moet bijna met het schaamrood op mijn kaken bekennen dat ik nog niet eerder van haar had gehoord, maar toen ik via Instagram een tip kreeg, was ik reuze benieuwd naar haar boeken. De titel van haar nieuwste boek vat samen hoe krachtig voeding is voor ons leven en welzijn: ‘Echt eten’. Met 75 eenvoudige koolhydraatarme gerechten maakt Pascale Naessens dit statement helemaal waar. Met haar persoonlijke verhalen en recepten laat ze zien dat lekker en gezond eten leuk en simpel kan zijn.

Voedzaam eten

De manier van eten van Pascale Naessens is te omschrijven als koolhydraatarme, mediterrane voeding. Een overvloed aan groenten, veel olijfolie en vis, af en toe vlees, veel noten en minder koolhydraten. In ‘Echt eten’ heeft Pascale een eenvoudig schema gemaakt om de methode of combinaties van voeding te verduidelijken. Het gaat niet om minder eten of minder calorieën, maar om beter eten. Goed eten ligt aan de basis van een leven vol energie en met een lichaam dat doet wat het moet doen.

Pascale Naessens kiest voor kwalitatieve voeding die je lichaam echt voedt: onbewerkte of minimaal bewerkte voeding, dat niet geraffineerd is. Je krijgt hierdoor meer energie, alles functioneert beter en wie overgewicht heeft, slankt af. Gezellig koken en zorgen voor je gezondheid hoeven elkaar niet in de weg te staan. Volgens Pascale Naessens is gezond koken met echte ingrediënten een mooi geschenk aan jezelf en aan je geliefden.

Inhoud

Na een korte persoonlijke introductie en lijst met praktische zaken vind je 75 koolhydraatarme recepten in ‘Echt eten’. Zo deelt Pascale nieuwe ingrediënten in dit boek, die ze nog niet eerder heeft gebruikt, zoals zwarte knoflook, limoenblaadjes, witte balsamico en rozenblaadjes. De recepten zijn verdeeld in zes hoofdstukken, te weten: Heerlijke maaltijdsoepen, Verrassende salades, Tapas en lunch, Diner, Zalig ontbijt en Verwendesserts. Toen ik de eerste keer door het boek bladerde, viel het me op dat vis veel voorkomt in de recepten. Ik probeer zoveel mogelijk vegetarisch te eten, maar ook als je vegetarisch eet, is dit boek inspirerend. De recepten zijn stuk voor stuk plaatjes en bevatten veelal slechts een paar ingrediënten. De vis kun je eenvoudig vervangen voor een vegetarisch product.

Soepen kwamen tot nu toe niet vaak aan bod in de boeken van Pascale. De soepen in ‘Echt eten’ zijn vullend, verrassend en hebben allemaal bijzonder veel smaak. Salades daarentegen eet Pascale zelf vaak. Volgens Pascale moet een salade er aantrekkelijk uitzien, verschillende texturen hebben en bovenal moet hij veel smaak hebben. Net als ik eet Pascale graag een salade als lunch en stuk voor stuk zien de salades in dit boek er verrukkelijk uit. In het hoofdstuk Tapas en lunch vind je gerechten die je kunt delen en in kleine of grote porties kunt serveren. Naast heerlijke ontbijtjes deelt Pascale in het laatste hoofdstuk haar recepten voor verwendesserts. Desserts hoef je helemaal niet te laten, aldus Pascale, maar dan wel desserts die je lichaam echt voeden.

Dit boek is gemaakt uit passie en dat is zichtbaar in de kleinste details. Pascale Naessens creëert zelf alle recepten, schrijft de teksten en staat in voor de styling, de vormgeving en de samenstelling van het boek. Zo zijn de foto’s gemaakt in haar eigen tuin en serveert ze haar gerechten in keramiek die ze zelf draait in haar atelier. Het boek is heel persoonlijk en Pascale deelt bijvoorbeeld verhalen over haar nieuwe kruidentuin of waarom ze gelukkig wordt van planten in huis.

Tot slot

Een goed gerecht heeft drie voorwaarden: het is lekker vers, het is mooi en het is eenvoudig. Pascale Naessens maakt dit helemaal waar met de gerechten in haar boek ‘Echt eten’. Niet alleen qua vormgeving is het een prachtig boek, maar des te belangrijker ook inhoudelijk. De gerechten in dit boek zijn stuk voor stuk plaatjes om te zien en de recepten vol verse en kleurrijke ingrediënten zijn stuk voor stuk uitnodigend om te maken. De gerechten zien eruit alsof ze worden gepresenteerd in een sterrenrestaurant, maar ik zet ze moeiteloos midden in de week op tafel. Dat vind ik een grote kracht van Pascale. Met een gezin en drukke baan wil je wel gezond eten, maar het moet wel makkelijk zijn. Het eerste gerecht dat ik probeerde, was boontjes met gegrilde tomaatjes, een heerlijke groenteschotel met volle smaken en verrassende combinaties. Ik laat me graag inspireren door Pascale en neem haar recepten als uitgangspunt om er vervolgens mijn eigen draai aan te geven. Zo verving ik de ricotta en volle yoghurt door zilvervliesrijst en falafel. Mijn man gaf me complimenten voor mijn kookkunsten en ook mijn kleuters zaten te smullen. Een aanrader dus!

Meer leestips vind je hier: Boeken. Wil je meer weten over mijn leefstijlverandering? Lees dan: Mijn verhaal. Wil je weten waar ik mij dagelijks mee bezig houd? Volg me dan op Instagram. In de ‘highlights’ deel ik wat me bezighoud, nieuwtjes, polls en meer. Ook deel ik regelmatig leuke winacties op mijn feed en vind je korte video’s (onder reels) van mijn workouts.

Pascale Naessens | Echt eten | Uitgeverij Lannoo | o.a. te koop bij Bol.com

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 37 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo